Έρευνες

Κορονοϊός: 1 στους 4 νέους 18-39 ετών με COVID-19 αναπτύσσει πνευμονία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Νέα έρευνα που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο ESCMID για τη νόσο του κορονοϊού (το ECCVID θα διεξαχθεί διαδικτυακά από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου) δείχνει ότι το ένα τέταρτο των νεαρότερων νοσηλευομένων ασθενών με COVID-19 (18-39 ετών) ανέπτυξαν πνευμονία, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο που παρουσιάζει η ασθένεια και για τους νέους.

Πολλές χώρες που είχαν ελέγξει αρκετά την πανδημία COVID-19, όπως η Ελλάδα, βλέπουν τώρα ένα δεύτερο πιο ισχυρό κύμα του ιού, ειδικά μεταξύ των νέων.

Οι συγγραφείς αναφέρουν: Η χαμηλή εγρήγορση των νέων έχει γίνει ένα κοινωνικό πρόβλημα σε όλο τον κόσμο, καθώς είναι γνωστό ότι η πρόοδος προς σοβαρές περιπτώσεις είναι χαμηλή στους νέους”.

Κορονοϊός και πνευμονία: Πώς έγινε η έρευνα που βρήκε συσχέτιση

Σε αυτή την μελέτη, οι συγγραφείς ανέλυσαν τη συχνότητα πνευμονίας και τα κλινικά χαρακτηριστικά των νεαρών ασθενών. Η αναδρομική μελέτη διεξήχθη σε ενήλικες ασθενείς ηλικίας 18 έως 39 ετών που εισήχθησαν σε 6 νοσοκομεία στο Νταγκού της Νότιας Κορέας (ένα από τα πρώτα σημεία της πανδημίας) από τις 18 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου 2020.

Αναλύθηκαν συνολικά 315 νοσηλευόμενοι, απομονωμένοι ασθενείς. Από αυτούς, 205 (65%) ήταν γυναίκες και 32 (10,2%) ασθενείς ήταν ασυμπτωματικοί. Στη Νότια Κορέα, ακόμη και ασυμπτωματικοί ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε κατάσταση καραντίνας όταν διαγνώστηκαν με COVID-19 θετικό, αρκεί να υπήρχαν διαθέσιμα κρεβάτια σε νοσοκομεία.

Τα συμπτώματα στους 315 ασθενείς παρουσιάστηκαν με την ακόλουθη σειρά:

  1. βήχας: 168 ασθενείς (53%)
  2. πονόλαιμος: 83 ασθενείς (26%)
  3. πυρετός: 82 ασθενείς (26%)
  4. ρινόρροια/ρινική καταρροή: 99 ασθενείς (31%)
  5. μυαλγία (μυϊκός πόνος): 62 ασθενείς (20%)
  6. ρίγη: 51 (16%)
  7. διάρροια: 46 (15%)

Βρέθηκαν 71 (23%) επιβεβαιωμένα κρούσματα πνευμονίας σε ακτινογραφίες θώρακα. Από τους 85 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία, οι 43 επιβεβαιώθηκε ότι είχαν πνευμονία. Έντεκα περιπτώσεις πνευμονίας διαγνώστηκαν με αξονική τομογραφία ενώ είχαν προηγουμένως φυσιολογικά αποτελέσματα από εξέταση με ακτίνες Χ.

Συνολικά, η πνευμονία επιβεβαιώθηκε σε 83 (26%) ασθενείς.

Περίπου το ένα τέταρτο (16 στους 71, ή 23%) των περιπτώσεων, οι ακτινογραφίες θώρακα παρέμειναν ανώμαλες στην τελευταία ακτινογραφία θώρακα πριν από την έξοδο από το νοσοκομείο, η οποία για ασυμπτωματικούς ασθενείς ήταν 10 ημέρες μετά τη διάγνωση. Για ασθενείς με συμπτώματα το εξιτήριο από το νοσοκομείο δόθηκε μόνο μετά από δύο διαδοχικές αρνητικές εξετάσεις για την COVID-19.

Σοβαρή πνευμονία αναφέρθηκε σε 7 περιπτώσεις (2,2%), με έναν ασθενή να χρειάζεται και μηχανική υποστήριξη αναπνοής.

Τα συμπτώματα του πυρετού, του βήχα, της διάρροιας και της δύσπνοιας αποδείχτηκαν στατιστικώς σημαντικά συχνότερα σε όσους ασθενείς είχαν πνευμονία. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος έδειξαν ιδιαίτερα υψηλή τιμή C-αντιδρώσα πρωτεΐνης (ένα σημάδι συστηματικής φλεγμονής) στην ομάδα της πνευμονίας: περισσότερο από 8 φορές υψηλότερη από ότι σε ασθενείς χωρίς πνευμονία (2,47 έναντι 0,3 mg/L). Υπήρχε επίσης μια ασυμπτωματική περίπτωση που στη συνέχεια ανέπτυξε πνευμονία.

Συμπέρασμα

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: “Πνευμονία εμφανίστηκε στο 26% των νεαρών νοσηλευόμενων ασθενών. Σοβαρή πνευμονία παρουσιάστηκε στο 2% των περιπτώσεων και ένας ασθενής χωρίς άλλο ιατρικό ιστορικό χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Οι νέοι πρέπει να ενημερωθούν για τον κίνδυνο πνευμονίας λόγω της COVID-19.

Write A Comment