Γυναίκα

Μεγάλη καθυστέρηση περιόδου: Στις πόσες μέρες ορίζεται και πού μπορεί να οφείλεται

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ένας εμμηνορροϊκός κύκλος είναι η χρονική περίοδος από την ημέρα που ξεκινά η έμμηνος ρύση της γυναίκας τον έναν μήνα μέχρι την αντίστοιχη ημέρα τον επόμενο.

Ο μέσος εμμηνορροϊκός κύκλος είναι 28 ημέρες. Ωστόσο, ένας κανονικός κύκλος μπορεί να είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος από αυτόν. Μπορεί να κυμανθεί οπουδήποτε από 21 έως 35 ημέρες. Οι περισσότερες περίοδοι διαρκούν 3 έως 5 ημέρες, αλλά οπουδήποτε από 2 έως 7 ημέρες εμπίπτει εντός φυσιολογικών ορίων. Οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι μπορεί να συμβούν περίπου την ίδια ημερομηνία κάθε μήνα ή μπορεί να είναι ακανόνιστοι.

Πότε θεωρείται μεγάλη η καθυστέρηση περιόδου
Μια εμμηνορροϊκή περίοδος θεωρείται καθυστερημένη εάν δεν έχει ξεκινήσει 5 ή περισσότερες ημέρες μετά την ημέρα που περιμένατε να ξεκινήσει.

Μια περίοδος θεωρείται χαμένη εάν δεν είχατε καθόλου εμμηνορροϊκή ροή για 6 ή περισσότερες εβδομάδες μετά την έναρξη της τελευταίας περιόδου.

Μεγάλη καθυστέρηση περιόδους: Πιθανά αίτια
Κατά τα πρώτα δύο χρόνια της εμμήνου ρύσεως πολλές έφηβες κοπέλες έχουν ακανόνιστες περιόδους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το σώμα της γυναίκας εξακολουθεί να αναπτύσσεται και οι ωοθήκες ενδέχεται να μην απελευθερώνουν ένα αυγό κάθε μήνα. Ως εκ τούτου, οι κύκλοι σας μπορεί να είναι ακανόνιστοι, να εμφανίζονται ακόμα και με μόλις 2 εβδομάδες απόσταση ή και 3 μήνες μακριά η μία περίοδος από την επόμενη. Εάν έχετε περιόδους για 2 χρόνια ή λιγότερο και ταυτόχρονα η φυσική σας εξέταση είναι φυσιολογική, τότε οι ακανόνιστες περίοδοι μπορεί να αποτελούν μέρος της φυσιολογικής σας ανάπτυξης.

Οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι των περισσότερων κοριτσιών γίνονται αρκετά κανονικοί καθώς τα επίπεδα ορμονών τους ωριμάζουν και συγχρονίζονται. Μερικές γυναίκες θα συνεχίσουν να έχουν ακανόνιστους κύκλους ως κάτι ιδιαίτερο, αλλά φυσιολογικό για τον οργανισμό τους.

Άλλες αιτίες για την μεγάλη καθυστέρηση περιόδου είναι:
Εγκυμοσύνη
Στρες
Ανισορροπία ορμονών

Εγκυμοσύνη
Η εγκυμοσύνη είναι η πιο συνηθισμένη αιτία χαμένων περιόδων σε έφηβες. Εάν η περίοδος σας έχει καθυστερήσει και εντωμεταξύ έχετε κάνει σεξ ακόμη και μία φορά, επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Είναι καλύτερο να κάνετε στον γυναικολόγο ένα τεστ εγκυμοσύνης, διότι τα σπιτικά τεστ μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και να δώσουν λανθασμένα ή ασαφή αποτελέσματα.

Είναι σημαντικό να μάθετε εγκαίρως εάν είστε έγκυος. Η έναρξη της προγεννητικής σας φροντίδας βοηθάει να αποκτήσετε ένα υγιές μωρό. Εάν είστε έγκυος, δεν θα έχετε κανονική περίοδο έως ότου γεννηθεί το μωρό.

Στρες
Το άγχος είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία καθυστερημένων ή χαμένων περιόδων στις έφηβες κοπέλες. Μπορεί να είναι συναισθηματικό άγχος (για παράδειγμα, χωρισμός από μια σχέση, ή εξετάσεις σε σχολείο/πανεπιστήμιο) ή κατάθλιψη. Ή μπορεί να είναι σωματικό στρες στο σώμα, όπως μια σοβαρή ασθένεια, μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια, ταχεία απώλεια (ή αύξηση) βάρους, ή επίπονη άσκηση. Η ακραία δίαιτα ή η ακραία πρόσληψη τροφής που ακολουθείται από εμετό μπορεί να διακόψουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Οι αλλαγές στη συνήθη ρουτίνα σας (για παράδειγμα, όταν είστε σε διακοπές) μπορεί επίσης να προκαλέσει μεγάλη καθυστέρηση περιόδου ή και χαμένη περίοδο.

Ανισορροπία ορμονών
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανισορροπία ορμονών προκαλεί μεγάλη καθυστέρηση περιόδου ή χαμένη περίοδο. Για παράδειγμα, εάν έχετε πάρει αντισυλληπτικά χάπια, οι περίοδοι σας μπορεί να είναι ακανόνιστες για λίγο όταν τα σταματήσετε. Εάν κάνετε σεξ, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μια άλλη αξιόπιστη αντισυλληπτική μέθοδο.

Ένα σπάνιο πρόβλημα που ονομάζεται σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο μιας νεαρής γυναίκας. Οι πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστους κύκλους, αυξημένη τριχοφυία στο σώμα, ακμή και αύξηση βάρους. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με ορμονικό φάρμακο που έχει συνταγογραφηθεί από τον γιατρό σας.

Τα προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα, της υπόφυσης, των επινεφριδίων ή των ωοθηκών είναι άλλες σπάνιες αιτίες ακανόνιστων περιόδων.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προσέχετε την υγεία σας
Σημειώστε στο ημερολόγιο τις ημερομηνίες έναρξης και διακοπής κάθε περιόδου. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να κάνει τη σωστή διάγνωση. Πάρτε το ημερολόγιο στο ραντεβού σας.
Ακολουθείτε υγιεινή διατροφή και διατηρήστε το βάρος σας σταθερό.
Εάν είστε υπέρβαρες, μια ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος σταδιακά. Είναι καλύτερο να μην χάνετε πάνω από μισό κιλό την εβδομάδα.
Συζητήστε με τον γιατρό σας εάν δεν είστε σίγουρες για το σωστό βάρος σας ή εάν οι δικοί σας άνθρωποι ανησυχούν για το βάρος σας. Ένας διατροφολόγος μπορεί να σας δώσει χρήσιμες συμβουλές.
Εάν ακολουθείτε ένα επίπονο πρόγραμμα άσκησης, σκεφτείτε να το ελαφρύνετε έως ότου επανέλθουν οι περίοδοι σας σε μια κανονικότητα. Εάν δεν θέλετε να μειώσετε την άσκησή σας, επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να δείτε εάν πρέπει να μειώσετε την άσκηση, να φάτε περισσότερες θερμίδες, ή αν χρειάζεστε κάποια άλλη θεραπεία.

Εάν έχετε κάνει σεξ, κάντε τεστ εγκυμοσύνης εάν η περίοδος σας είναι καθυστερημένη 5 ή περισσότερες ημέρες. Μην περιμένετε!

Write A Comment