Γαστρεντερολογία

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μαθαίνουν ετησίως ότι έχουν καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF). Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες και ο δεύτερος συχνότερος στις γυναίκες.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχει υψηλά ποσοστά ιάσεως όταν ανιχνεύεται σε πρώιμο στάδιο, αλλά η διάγνωσή του συχνά καθυστερεί, αναφέρει ένας ειδικός από τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο καρκίνος του παχέος εντέρου διαγιγνώσκεται ολοένα συχνότερα σε νέους ανθρώπους. Επομένως έχει ζωτική σημασία να γνωρίζουμε τα ύποπτα συμπτώματα, τονίζει ο γαστρεντερολόγος Dr. Sameet Shah, από τον Ιατρικό Όμιλο Hackensack Meridian Mountainside του Νιου Τζέρσι.

Ο κίνδυνος αναπτύξεως του συγκεκριμένου καρκίνου είναι ο ίδιος για άνδρες και γυναίκες. Ο συστηματικός περιοδικός έλεγχος (τσεκ απ) για την έγκαιρη ανίχνευσή του συνιστάται να αρχίζει στην ηλικία των 50 ετών. Αν, όμως, ένας άνθρωπος έχει οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό της νόσου, ο έλεγχος πρέπει να αρχίζει νωρίτερα.

«Το οικογενειακό ιστορικό είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου στις ηλικίες κάτω των 50 ετών», λέει ο Dr. Shah. «Εξίσου σημαντική είναι και η ύπαρξη ορισμένων γενετικών μεταλλαγών, οι οποίες προδιαθέτουν στον καρκίνο αυτό σε νεότερη ηλικία».

Τα πιθανά συμπτώματα

Οι νέοι που έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο του παχέος εντέρου, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν και οι ίδιοι. Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουν ποια συμπτώματα από το πεπτικό είναι ύποπτα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:

  • Οι αιφνίδιες, μεγάλες αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου
  • Το αίμα στα κόπρανα
  • Η αθέλητη απώλεια βάρους
  • Τα κόπρανα που είναι πιο στενά απ’ ό,τι συνήθως
  • Η νεοεμφανισθείσα αναιμία στις εξετάσεις αίματος

«Τα συμπτώματα αυτά δεν συνεπάγονται αυτομάτως ότι ένα άτομο έχει καρκίνο του παχέος εντέρου», διευκρινίζει ο Dr. Shah. «Υπάρχουν και καλοήθεις καταστάσεις που τα προκαλούν. Ασφαλώς όμως χρειάζονται ιατρική αξιολόγηση».

Οι πολύποδες

Υπάρχουν αρκετές διαγνωστικές εξετάσεις που μπορεί να συστήσει ο γιατρός στο πλαίσιο της αξιολόγησής του. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται το τεστ κοπράνων, η κολονοσκόπηση κ.λπ.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνήθως αρχίζει από έναν πολύποδα. Ο πολύποδας είναι μη-φυσιολογικός όζος που αναπτύσσεται στο εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου. Μπορεί να είναι καλοήθης, προκαρκινικός ή κακοήθης (καρκίνος).

Οι περισσότεροι πολύποδες είναι αθώοι, αλλά κάποιοι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εξαπλώνεται όταν ένας πολύποδας γίνει καρκινικός και τα καρκινικά κύτταρα εισδύσουν στους παρακείμενους ιστούς (λεμφαδένες, αγγεία ή/και τοίχωμα εντέρου).

Write A Comment