Ψυχική Υγεία

Τι είναι η “Κόπωση Προσοχής COVID-19” και 4 μυστικά για να προστατεύσετε εσάς και τους γύρω σας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Οι πολλοί μήνες απομόνωσης, κοινωνικών περιορισμών, αυστηρών προληπτικών μέτρων και αυξημένου άγχους έχουν εξαντλήσει τις αντοχές πολλών ανθρώπων.

Η πανδημία της COVID-19 έχει προκαλέσει ψυχολογική κόπωση που έχουν κάνει πολλούς να χαλαρώσουν ως προς τις οδηγίες πρόληψης και προστασίας, όπως η μάσκα και η φυσική απόσταση.

Η ψυχολόγος Jacqueline K. Gollan το αποκαλεί «Κόπωση Προσοχής COVID-19».

Είναι μια ψυχική και συναισθηματική κατάσταση. Είναι διαφορετική από τη σωματική κόπωση ως σύμπτωμα κατάθλιψης ή της νόσου COVID-19.

Κόπωση Προσοχής COVID-19: Οι συμβουλές της δρ. Gollan για την καταπολέμησή της

Τα βασικά

Ο επαρκής ύπνος, η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση μπορεί να επηρεάσουν θετικά τη διάθεσή σας. Άλλοι παράγοντες προς την ίδια κατεύθυνση είναι:

  • Καταναλώστε λιγότερο αλκοόλ
  • Βρείτε τρόπους για να μειώσετε το άγχος, όπως γιόγκα, διαλογισμός και ασκήσεις αναπνοής
  • Εάν άλλαξε η ρουτίνα σας εξαιτίας των μέτρων για τον κορονοϊό, δημιουργήστε μια νέα ρουτίνα
  • Εστιάστε στο άμεσο μέλλον, ώστε η αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές να μην σας κάνει να αισθάνεστε απελπισμένοι

Συναισθηματική κατάσταση

  • Κρατήστε ένα ημερολόγιο για να αναφέρετε πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες ή για να παρακολουθείτε τη διάθεσή σας.
  • Μείνετε συνδεδεμένοι με τους αγαπημένους σας μέσω μιας τακτικά προγραμματισμένης συνομιλίας μέσω βιντεοκλήσεων.
  • Αναζητήστε το χιούμορ«Το γέλιο είναι καλό για όλους μας», προσθέτει ο δρ. Gollan.
  • Εάν αισθάνεστε κατάθλιψη, ή άγχος, ζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία. «Πολλοί άνθρωποι με ισχυρά μυαλά υποφέρουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και η συζήτηση με έναν επαγγελματία μπορεί να είναι χρήσιμη», λέει.

Βάλτε τους κινδύνους στην σωστή τους προοπτική

«Είναι δύσκολο να παραμείνουμε αφοσιωμένοι σε στόχους όπως η βελτίωση της δημόσιας υγείας μένοντας στο σπίτι, επειδή είναι τόσο αφηρημένοι και μπορεί συχνά να φαίνεται ότι δεν έχουν καμία επίδραση σε εσάς προσωπικά», λέει ο Δρ Gollan. “Ανανεώστε αυτήν τη σκέψη για να δείτε το πώς η συμπεριφορά σας θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα να αρρωστήσετε εσείς ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα”.

Η δρ. Gollan εξηγεί ότι είναι σημαντικό να καταπολεμήσουμε τις σημερινές προκαταλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αποφύγετε τον πειρασμό να κάνετε κάτι που σας δείνει ευχαρίστηση βραχυπρόθεσμα χωρίς να αναγνωρίσετε τον κίνδυνο που μπορεί να φέρει στο μέλλον. Στην περίπτωση της πανδημίας, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει το να πάτε σε μια μεγάλη ομαδική συγκέντρωση χωρίς να σκεφτείτε το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την εξάπλωση της COVID-19.

«Είναι δύσκολο να εκτιμηθούν σωστά οι κίνδυνοι αυτοί, ειδικά όταν είναι αόρατοι, όπως ο κορονοϊός», λέει. “Πρέπει να βρεις μια ισορροπία, η οποία μπορεί να σημαίνει λιγότερη ευχαρίστηση στην τρέχουσα στιγμή, αλλά μετριασμό του κινδύνου στο μέλλον”.

Η δρ. Gollan λέει ότι μπορείτε να αποφύγετε την Κόπωση Μέτρων COVID-19 με το να ΜΗΝ περιβάλλετε τον εαυτό σας μόνο με άτομα που συμφωνούν μαζί σας, αγνοώντας απόψεις που είναι αντίθετες με τη δική σας. Στην περίπτωση της πανδημίας, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα αγνοείτε τις συμβουλές των ειδικών δημόσιας υγείας επειδή “έτσι λένε όλοι γύρω σας”. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα, αλλά είναι πολύ επικίνδυνο.

Με μέτρο οι ειδήσεις για τον κορονοϊό

Όταν σας πλημμυρίζουν συνεχώς ειδήσεις σχετικά με τον κορανοϊό, στο τέλος προκαλείται μια απευαισθητοποίηση στις προειδοποιήσεις των ειδικών, προσθέτει η δρ Gollan. “Αυτός είναι ο τρόπος που ο εγκέφαλός μας προσαρμόζεται στη διαρκή εγρήγορση”.

Κάντε διαλείμματα από τη ροή ειδησεογραφικών άρθρων και βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε αξιόπιστες πηγές.

«Η Κόπωση Προσοχής COVID-19 μπορεί να θέσει εσάς και τους γύρω σας σε κίνδυνο. Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσετε να ακολουθείτε τα πρωτόκολλα ατομικής και κοινωνικής προστασίας, φυσικής απόστασης και υγιεινής, για να μην χαθεί η πρόοδος που έχουμε σημειώσει μέχρι τώρα”.

Write A Comment