Ειδήσεις

Κορονοϊός: “Έμφραγμα” στα νοσοκομεία της χώρας με 3.650 βαριές νοσηλείες – “Δεν επαρκούν οι ΜΕΘ”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Αφόρητη είναι η πίεση που ασκούν οι βαριές νοσηλείες ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία όλης της χώρας και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας και της Λάρισας, περιοχές που δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία του κορονοϊού.

Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες ανάπτυξης νέων κλινών ΜΕΘ από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τους διοικητές των Νοσοκομείων, σε μια άνιση μάχη με τον χρόνο, αλλά και έναν ιό, που -προς το παρόν- μοιάζει ανίκητος.

Παρά τους δεκάδες καθημερινούς θανάτους, αλλά και τα εξιτήρια ασθενών που θεραπεύονται, τόσο οι απλές κλίνες νοσηλείας κορονοϊού όσο και οι ΜΕΘ, γεμίζουν ασφυκτικά στις εφημερίες και κάθε 24ωρο που περνάει. Στους 438 έχουν φτάσει πλέον οι διασωληνωμένοι ασθενείς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, 3.450 ασθενείς νοσηλεύονταν σε όλη τη χώρα την Κυριακή (15/11) και σε όλες τις βαθμίδες νοσηλείας, ενώ χθες Δευτέρα (16/11) αυξήθηκαν σε 3.650.

Από αυτούς, οι ασθενείς σε ΜΕΘ έφτασαν από 440, σε 459 τη Δευτέρα, ενώ οι διασωληνωμένοι από 422, στους 438.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας οι διαθέσιμες κλίνες Covid είναι 463.

Στο επίκεντρο του προβλήματος βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Κατερίνη, η Κοζάνη, αλλά και η Αττική, στην οποία -σύμφωνα με τους γιατρούς του ΕΣΥ- τις τελευταίες τρεις ημέρες αυξάνονται δραματικά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Τα ημερήσια κρούσματα στο λεκανοπέδιο Αττικής χθες ήταν 492.

Αυξάνονται τα βαριά περιστατικά – Κρίσιμη η τρέχουσα εβδομάδα

Η αγωνία των επιδημιολόγων κορυφώνεται, καθώς παρατηρείται ότι ο μέσος όρος των καθημερινών μολύνσεων ανεβαίνει δραματικά στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 40. Δηλαδή στις ηλικίες που “δίνουν” τις περισσότερες νοσηλείες σε νοσοκομεία και τα βαριά περιστατικά.

“Αυτό πιθανόν θα οδηγήσει σε μία επιπλέον επιβάρυνση σε βαριά κρούσματα από συμπολίτες μας που είναι άνω των 40 εντός της τρέχουσας εβδομάδας”, δήλωσε κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Δείτε την ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων του ΕΟΔΥ, στις 16/11/20:

Η Θεσσαλονίκη, εμφανίζει επιδημιολογικό φορτίο πενταπλάσιο από αυτό της Αθήνας, σύμφωνα με τον καθηγητή Μαγιορκίνη, ο οποίος μάλιστα πρόσθεσε ότι, “οι δείκτες βαρύτητας θα αργήσουν πολύ να βελτιωθούν”.

“Η δραστηριότητα της νόσου Covid-19 στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από τεράστιο επιδημιολογικό φορτίο σε όλη την Επικράτεια” συμπλήρωσε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Επιδημιολόγων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Μετά από μια κρίσιμη εβδομάδα που πέρασε, μας περιμένει μια ακόμα δύσκολη εβδομάδα» επισήμανε η γιατρός.

Θεσσαλονίκη: “Δεν έχουμε ΜΕΘ για τους ασθενείς μας” – Πλήρεις και οι ιδιωτικές ΜΕΘ

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι γιατροί των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, όπου χθες Δευτέρα εντοπίστηκαν 491 νέα κρούσματα. Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία ξεκινούν τις εφημερίες τους χωρίς διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η αθρόα προσέλευση ασθενών με βαριά συμπτώματα Covid-19 (υψηλό πυρετό, δύσπνοια) που χρήζουν νοσηλείας.

Την ίδια στιγμή καταγράφεται πληρότητα και στις ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων της συμπρωτεύουσας, στις οποίες μέχρι σήμερα διακομίζονταν τα –εκτός κορονοϊού– βαριά περιστατικά, ώστε να αναπτύσσονται νέες κλίνες Covid-19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, δήλωσε ότι στη Θεσσαλονίκη έχουν διατεθεί από τους ιδιώτες 150 κλίνες απλής νοσηλείας και περίπου 70 κλίνες ΜΕΘ non Covid, ενώ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κενή κλίνη ΜΕΘ ούτε για τα απλά παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά.

Παπανικολάου: “Με 100% πληρότητα ξεκίνησε η εφημερία”

Με 100% πληρότητα ξεκίνησε την εφημερία του, το νοσοκομείο “Παπανικολάου” τη Δευτέρα 17/11, με 11 διευθυντές κλινικών να υπογράφουν επιστολή ζητώντας να ανακοινωθεί επισήμως ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να δεχθεί νέα περιστατικά.

“Μη μας υποχρεώνεται να μπούμε στο τραγικό δίλημμα της επιλογής ασθενών”, δηλώνουν οι γιατροί“Η προσπάθεια για την ανάπτυξη νέων κλινών είναι συνεχής”, ήταν η απάντηση της διοίκησης του Παπανικολάου.

Παπαγεωργίου: “Εφημερία – εφιάλτης” με 100% πληρότητα στις ΜΕΘ Covid

Το χειρότερο βράδυ της ζωής τους βίωσαν οι γιατροί του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου“, του οποίου η εφημερία έληξε την Δευτέρα στις 8 το πρωί.

Το νοσοκομείο ξεκίνησε την εφημερία του με 27 κατειλημμένες από ασθενείς κλίνες ΜΕΘ Covid, δηλαδή με πληρότητα 100%. Μέχρι τη λήξη της εφημερίας είχαν αναπτυχθεί ακόμη 4 κλίνες Εντατικής για ασθενείς με κορονοϊό στους χώρους ανάνηψης των χειρουργείων, ενώ και οι απλές κλίνες νοσηλείας Covid κατελήφθησαν στο 90%.

Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) δεν σταμάτησαν να καταφτάνουν ασθενοφόρα που διακόμιζαν ασθενείς με βαριά συμπτώματα κορονοϊού. Σε όλη τη διάρκεια της εφημερίας προσήλθαν 180 ασθενείς, ενώ οι εισαγωγές Covid άγγιξαν τις 100.

Σχεδόν το ένα στα τρία, από τα 600 τεστ που διενεργήθηκαν στο νοσοκομείο ήταν θετικό στον κορονοϊό, ενώ πολλοί από τους θετικούς ασθενείς εμφάνιζαν δύσπνοια και έχρηζαν διασωλήνωσης.

Σύμφωνα με τους γιατρούς του “Παπαγεωργίου”, οι εισαγωγές ασθενών υπερδιπλασιάζονται στο νοσοκομείο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Και συγκεκριμένα:

  • Πριν από 15 ημέρες: 6 ασθενείς στις ΜΕΘ και ακόμη 20 σε απλές κλίνες
  • Πριν από 7 ημέρες: 16 ασθενείς στις ΜΕΘ και 70 σε απλές κλίνες
  • Χθες Δευτέρα 16/11: 33 ασθενείς στις ΜΕΘ και 150 σε απλές κλίνες

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Σχεδόν όλο το νοσοκομείο είναι Covid

Η εφημερία του “Ιπποκράτειου” Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας χωρίς διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid.  Μέχρι το μέσον της εφημερίας, δηλαδή μέχρι τις 8 το βράδυ, είχαν γίνει 100 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό.

Το μεγαλύτερο μέρος του νοσοκομείου έχει μετατραπεί σε κλινικές Covid, αφού οι κλινικές για τα υπόλοιπα νοσήματα έχουν συγχωνευθεί. Όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, επίσης, διαφόρων ειδικοτήτων έχει αποσπαστεί στην νοσηλεία Covid-19 περιστατικών.

Η διοίκηση του νοσοκομείου προσπαθεί να αναπτύξει νέες κλίνες, όμως, όπως αναφέρουν οι γιατροί, δεν είναι εύκολο: αφενός πιέζει ο χρόνος και αφετέρου δεν υπάρχουν υποδομές, αλλά και διαθέσιμο εκπαιδευμένο προσωπικό.

Λάρισσα: Αναζητούν χώρους για να αναπτύξουν ΜΕΘ

Έκκληση κάνουν οι γιατροί στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, -το Γενικό Νοσοκομείο και το Πανεπιστημιακό- για επιπλέον αναπνευστήρες. Πληρότητα εμφανίζουν και οι 34 κλίνες ΜΕΘ, όπως λένε, ενώ οι ασθενείς με κορονοϊό που χρειάζονται Εντατική, διακομίζονται από τα νοσοκομεία της πόλης, σε ΜΕΘ άλλων νομών, και συγκεκριμένα στη Χαλκίδα και τη Λαμία.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι διοίκηση βρίσκεται σε αναζήτηση κατάλληλου χώρου για να αναπτύξει νέες κλίνες ΜΕΘ με φορητούς αναπνευστήρες.

Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης: Συγκεντρώνουν κουβέρτες και απολυμαντικά για το νοσοκομείο

Η υγειονομική κρίση έχει αγγίξει και την Κατερίνη, στο νοσοκομείο της οποίας νοσηλεύονται 6 ασθενείς στις 6 κλίνες ΜΕΘ Covid, ενώ ακόμη 4 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι σε άλλους θαλάμους.

Ομάδες εθελοντών συγκέντρωσαν χθες σεντόνια, κουβέρτες και απολυμαντικά για να τα προσφέρουν στο νοσοκομείο και να βοηθήσουν στη νοσηλεία κρουσμάτων κορονονοϊού.

Γεμάτα και τα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαϊδας

Σε μεγάλη κινητικότητα βρίσκονται και τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας. Στο “Μποδοσάκειο” Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας, όλες οι κλίνες ΜΕΘ έχουν γεμίσει με ασθενείς, ενώ στο “Μαμάτσειο” νοσοκομείο Κοζάνης προετοιμάζεται ειδικός χώρος στην Ψυχιατρική κλινική, για τη νοσηλεία ασθενών με Covid που ενδέχεται να διακομιστούν από τη Θεσσαλονίκη.

Write A Comment