Ειδήσεις

Κορωνοϊός: 1 στους 10 ασθενείς επιστρέφει στο νοσοκομείο μέσα σε 2 μήνες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Ηλικία, υποκείμενα νοσήματα και προηγούμενες νοσηλείες επηρεάζουν τις πιθανότητες νέας εισαγωγής. Αρκετοί ασθενείς χρειάζονται νοσηλεία αρκετές φορές έως ότου αναρρώσουν πλήρως.

Ανησυχητικά ευρήματα για την έκβαση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, αποκαλύπτει μια νέα, μεγάλη αμερικανική έρευνα. Όπως έδειξε, σχεδόν ένας στους δέκα ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, χρειάζονται νέα εισαγωγή μέσα σε 2 μήνες!

Μάλιστα, ποσοστό 1,6% των ασθενών εισάγονται στο ίδιο νοσοκομείο περισσότερες από δύο φορές.

Οι ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών και όσοι πήγαιναν στα γηροκομεία μετά το εξιτήριο, είχαν διπλάσιες πιθανότητες νέας εισαγωγής. Όσοι, όμως, βρίσκονταν στο νοσοκομείο το τρίμηνο πριν από την εισαγωγή τους για Covid-19, είχαν τριπλάσιες πιθανότητες νέας εισαγωγής.

Τον κίνδυνο αύξαναν και ορισμένα χρόνια νοσήματα, έγραψαν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR). Την επιθεώρηση αυτή εκδίδουν τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι μία πολύπλοκη ασθένεια που απαιτεί συνεχιζόμενη φροντίδα. Θέλησαν λοιπόν να εξακριβώσουν εάν η φροντίδα αυτή συμπεριλαμβάνει επιστροφή των ασθενών στο νοσοκομείο.

Ακόμα και σε οκτώ ημέρες

Οι ερευνητές εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 126.137 ασθενών. Ο κορωνοϊός τους είχε μολύνει κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2020. Όλοι τους είχαν νοσηλευθεί σε νοσοκομεία.

Στη διάρκεια της νοσηλείας, το 15% των ασθενών κατέληξαν. Από τους 106.543 που επέζησαν, οι 9.504 (το 9%) επέστρεψαν στο νοσοκομείο μέσα σε 2 μήνες από το εξιτήριο.

Από αυτούς, οι 1.667 (το 1,6%) μεταφέρθηκαν πίσω στο νοσοκομείο περισσότερες από μία φορές. Ο μέσος χρόνος που μεσολάβησε από το πρώτο εξιτήριο μέχρι την πρώτη επιστροφή στο νοσοκομείο ήταν 8 ημέρες (κυμαινόταν από 3 έως 20 ημέρες). Τα καλά νέα είναι ότι λιγότερο από 0,1% των ασθενών έχασαν τη ζωή τους στη νέα εισαγωγή.

Ο ρόλος των υποκείμενων νοσημάτων

Ορισμένα υποκείμενα νοσήματα φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο νέας εισαγωγής στο νοσοκομείο. Τα νοσήματα αυτά ήταν:

  • Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Αύξανε τον κίνδυνο κατά 40%
  • Η καρδιακή ανεπάρκεια. Αύξανε τον κίνδυνο κατά 60%
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης. Αύξανε τον κίνδυνο κατά 20%
  • Η χρόνια νεφρική νόσος. Αύξανε τον κίνδυνο κατά 60%

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, δεν επιστρέφουν στο νοσοκομείο επειδή υποτροπιάζουν. Το πιθανότερο είναι ότι παρουσιάζουν κάποια επιπλοκή, όπως η δύσπνοια, που χρειάζεται νοσοκομειακή αντιμετώπιση», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Adi V. Gundlapalli, από τα CDC.

Προβληματισμός για τις νέες εισαγωγές

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι ασθενείς ηλικίας 65-74 ετών που χρειάσθηκαν νέα εισαγωγή ήταν διπλάσιοι από εκείνους ηλικίας 18-39 ετών. Επιπλέον, οι κύριες αιτίες για την επιστροφή των ασθενών στο νοσοκομείο ήταν προβλήματα:

  • Του καρδιαγγειακού συστήματος
  • Του πεπτικού συστήματος
  • Του αναπνευστικού συστήματος

Οι ερευνητές συνεχίζουν την ανάλυση των στοιχείων για να καταγράψουν τα ακριβή αίτια που κατέστησαν απαραίτητη τη νέα εισαγωγή. Ωστόσο δηλώνουν πως τους προβληματίζει η ανάγκη για νέα νοσηλεία, διότι απαιτεί κλίνες στα νοσοκομεία και ειδικούς θαλάμους που προς το παρόν παρουσιάζουν έλλειψη.

Write A Comment