Μαιευτική - Εγκυμοσύνη

Κατάψυξη ωάριων: Μύθοι και Αλήθειες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Η κατάψυξη γενετικού υλικού ώστε αυτό να χρησιμοποιηθεί σε μεταγενέστερη φάση, είναι η μόνη μέθοδος διατήρησης της γονιμότητας.

Ενώ αυτή η μέθοδος είναι εύκολο να εφαρμοστεί στο σπέρμα, στα ωάρια άρχισε να εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια χάρη στην μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification).

Διστακτικά στην αρχή και με μεγαλύτερο ενθουσιασμό στη συνέχεια οι γυναίκες άρχισαν να ενδιαφέρονται να καταψύξουν τα ωάρια τους. Μάλιστα μεγάλες εταιρείες στο εξωτερικό ενθάρρυναν υπαλλήλους τους να αναβάλλουν την τεκνοποίηση και να καταψύξουν τα ωάριά τους. Αυτό όμως δημιούργησε και αντιδράσεις διότι κάποιες από τις γυναίκες που καθυστέρησαν την τεκνοποίηση για την καριέρα τους όταν έκαναν προσπάθεια απέτυχαν και γκρεμίστηκαν όλες οι ελπίδες τους.

Άρα που μας αφήνουν όλα αυτά;

Είναι η κατάψυξη ωαρίων χρήσιμη και πρέπει να την προωθήσουμε ή είναι μια επικοινωνιακή φούσκα που εκμεταλλεύεται τις ελπίδες των γυναικών;

Όσον αφορά στις καταψύξεις ωαρίων για ιατρικό λόγο δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη.

Για την κατάψυξη ωαρίων για «κοινωνικούς» λογούς χρειάζεται σωστή πληροφόρηση.

Το πρόβλημα είναι ότι η τεχνική vitrification όσο καλή και να είναι δεν είναι άριστη. Παρατηρείται μια μικρή επιβάρυνση στην «ηλικία» των ωαρίων που καταψύχονται. Χρειαζόμαστε οι γυναίκες που επιθυμούν, να κάνουν την κατάψυξη πολύ πριν παρουσιαστούν δείγματα κόπωσης των ωοθηκών τους. Δηλαδή οι γυναίκες πρέπει να εφαρμόζουν την κατάψυξη πριν τα 35. Μόνο έτσι θα έχουν πολλά ωάρια, καλής ποιότητας με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας όταν τα χρειαστούν κάποια στιγμή. Το νομικό πλαίσιο μόλις άλλαξε στην Ελλάδα που πρωτοπορεί και είναι δυνατόν κανείς να καταψύξει γενετικό υλικό για διάστημα έως 20 χρόνια!

Είναι λάθος πλέον μια γυναίκα να παρακολουθεί την ΑΜΗ για να αποφασίσει αν θα κάνει κατάψυξη στα 36 ή στα 38. Πρέπει να ξέρει ότι τα καλυτέρα αποτελέσματα θα τα έχει αν κάνει την διαδικασία στα 30 με 35.

Οι γυναίκες πρέπει να ενθαρρύνονται να τεκνοποιήσουν όταν είναι έτοιμες και η ιδανική ηλικία για αυτό δεν έχει αλλάξει είναι 25 με 35 ετών. Η κατάψυξη ωαρίων έρχεται όχι για να αλλάξει αυτά τα δεδομένα αλλά για να προστατέψει τις γυναίκες να μην βρεθούν στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουν ποτέ «δανεικά» ωάρια.

Η κατάψυξη ωαρίων είναι η μόνη μέθοδος για να εξαλείψουμε τις διαδικασίες δανεισμού ωαρίων. Ναι είναι δυνατόν αρκεί να εφαρμόζεται νωρίς. Το νέο νομικό πλαίσιο ευνοεί τις γυναίκες

Πρέπει να το μάθουν!

Write A Comment