O Γιατρός Συμβουλεύει

Κορωνοϊός: Πώς να νικήσετε στρες, άγχος, κατάθλιψη. Τι συνιστά ο Π.Ο.Υ.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Δεν είναι σπάνιο να νιώθουν στρες, άγχος ή κατάθλιψη όσοι αναρρώνουν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να βελτιωθεί η ψυχική διάθεση.

Ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να πλήξει σημαντικά την ψυχική υγεία των ασθενών, ιδίως όταν χρειασθεί να νοσηλευθούν στο νοσοκομείο. Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η νοσηλεία μπορεί να είναι μια ιδιαιτέρως στρεσογόνα εμπειρία, που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση των ασθενών.

Δεν είναι σπάνιο να νιώθουν στρες, άγχος (ανησυχία, φόβος) ή κατάθλιψη (βαθιά θλίψη, κακή ψυχική διάθεση). Οι αναμνήσεις ή τα όνειρα με εικόνες από το νοσοκομείο μπορεί να επιμένουν μετά το εξιτήριο, όσο ανεπιθύμητα και αν είναι.

Τα άτομα που αναρρώνουν από τη λοίμωξη που προκάλεσε ο κορωνοϊός, μπορεί ακόμα να παρατηρήσουν ότι βασανίζονται από δύσκολες σκέψεις ή αισθήματα για την επιβίωσή τους. Η διάθεσή τους μπορεί να επιδεινώνεται περαιτέρω από τον εκνευρισμό που νιώθουν όταν διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν όπως θα ήθελαν τις καθημερινές δραστηριότητές τους.

Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί με τη σειρά τους να επηρεάσουν την ικανότητα διεκπεραίωσης των καθημερινών δραστηριοτήτων. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί εάν η διαφορά ανάμεσα στις προσδοκίες και στις δυνατότητές σας, σας στερήσει την διάθεση να προσπαθήσετε.

Επομένως, έχει μεγάλη σημασία για την ομαλή ανάρρωση να διαχειριστεί ο ασθενής το άγχος και την κατάθλιψη που νιώθει. Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

Να φροντίσετε για τις βασικές σας ανάγκες. Πρέπει να κοιμάστε αρκετά, να τρέφεστε υγιεινά και να γυμνάζεστε
Να φροντίσετε τον εαυτό σας. Πρέπει να μην απομονώνεστε, να χαλαρώνετε και να συμμετέχετε ολοένα περισσότερο σε δραστηριότητες ή χόμπι. Πρέπει επίσης να ζητάτε βοήθεια.
Να κοιμάστε αρκετά και καλά
Ο ύπνος σας πιθανώς διαταράχθηκε όσο νοσηλευόσασταν στο νοσοκομείο. Το στρες μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο σας. Να προσπαθήσετε να επανέλθετε σε σταθερούς χρόνους ύπνου και αφύπνισης, χρησιμοποιώντας ξυπνητήρι.

Εσείς ή η οικογένειά σας/οι φροντιστές σας μπορείτε να διασφαλίσετε ότι στον χώρο όπου κοιμάστε επικρατούν συνθήκες που δεν διαταράσσουν τον ύπνο. Δεν έχει, λ.χ., πολύ φως ή πολλή φασαρία.

Ο περιορισμός της νικοτίνης (π.χ. από το κάπνισμα), της καφεΐνης και του αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα. Το ίδιο και οι ασκήσεις χαλάρωσης. Οι στρατηγικές αυτές θα σας βοηθήσουν επίσης να μην ξυπνάτε το βράδυ.

Να τρέφεστε με αρκετό, θρεπτικό φαγητό
Αυτό είναι σημαντικό για τη συνολική ευεξία σας. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες με την κατάποση, ακολουθήστε τις σχετικές συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ή του γιατρού σας. Τα μέλη της οικογένειας/οι φροντιστές σας μπορούν να εξασφαλίσουν ότι στη διάθεσή σας θα έχετε αρκετά τρόφιμα.

Να είστε σωματικά δραστήριοι
Η συστηματική άσκηση μειώνει το στρες και ελαττώνει τον κίνδυνο να αναπτύξετε κατάθλιψη. Να κάνετε μικρά βήματα, αυξάνοντας σταδιακά και με ασφάλεια τη σωματική σας δραστηριότητα.

Να διατηρείτε τις κοινωνικές επαφές σας
Είναι σημαντικό για την πνευματική ευεξία σας να μην απομονώνεστε. Η συνομιλία με άλλα άτομα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος σας και να βρείτε λύσεις στις δοκιμασίες που προκύπτουν ενόσω αναρρώνετε. Εάν ζείτε μόνοι, η επαφή με τους φίλους ή την οικογένεια μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου θα σας βοηθήσει να νιώθετε λιγότερο μόνοι.

Ωστόσο όταν έχετε κακή ψυχική διάθεση είναι πιθανό να μην θέλετε να έχετε κοινωνικές επαφές. Σε τέτοια περίπτωση, ενημερώστε τους φίλους και την οικογένειά σας ότι θα σας βοηθήσουν αν επικοινωνούν εκείνοι μαζί σας.

Να ασχολείστε με χαλαρωτικές δραστηριότητες
Οι δραστηριότητες αυτές δεν πρέπει να σας κουράζουν, αλλά να σας ηρεμούν. Να ακούτε μουσική, να διαβάζετε ή να ασχολείστε με πνευματικές πρακτικές.

Η χαλαρή, ελεγχόμενη αναπνοή επίσης βοηθά στην μείωση του στρες και μπορεί να σας χαλαρώσει. Ακολουθήστε τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Να συμμετέχετε ολοένα περισσότερο σε δραστηριότητες
Η σταδιακή αύξηση της ενασχόλησής σας με δραστηριότητες ή χόμπι θα μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη που πιθανώς νιώθετε.

Ζητήστε βοήθεια
Πολύ σημαντικό για την να διαχειριστεί το άγχος και την κατάθλιψη είναι να ζητήσετε βοήθεια από άλλους. Εάν πριν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός λαμβάνατε ψυχολογική υποστήριξη, πρέπει να τη συνεχίσετε.

Η οικογένεια/φροντιστές επίσης μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά τους ανθρώπους που αναρρώνουν από τον κορωνοϊό αλλά έχουν άγχος ή κατάθλιψη. Μπορούν ακόμα να τους βοηθήσουν να έχουν πρόσβαση στη στήριξη που χρειάζονται, όταν την χρειάζονται.

Write A Comment