Ειδήσεις

Τσολιά για εμβολιασμούς: Τι γίνεται με τις εγκυμονούσες – Πότε προτείνεται ο εμβολιασμός τους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Διευκρινίσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς και πιο ειδικά αυτούς των εγκύων, που δεν συμπεριλήφθηκαν στις μελέτες των εμβολίων και ως εκ τούτου δεν συστήνεται ο εμβολιασμός τους, έδωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, Μαρία Τσολιά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τη νόσο Covid από το Υπουργείο Υγείας.

Ο κίνδυνος νόσησης από τη νόσο Covid είναι χαμηλός για τις εγκυμονούσες, όπως τόνισε η Καθηγητήρια κ. Τσολιά, αν και σε σύγκριση με τις μη έγκυες, έχει παρατηρηθεί ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου και συχνά κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ με αναγκαστική διασωλήνωση. Συχνά αντιμετωπίζουν, επίσης, και τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Οι κλινικές μελέτες στις έγκυες αναμένεται να αρχίσουν στο άμεσο μέλλον, όπως ανέφερε η ίδια, καθώς στις προηγούμενες έρευνες των εμβολίων mRNA που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα, δεν είχαν συμπεριληφθεί. Ωστόσο, κάποιες γυναίκες εμβολιάστηκαν και στη συνέχεια διαπιστώθηκε εγκυμοσύνη. Η στενή τους παρακολούθηση έδειξε ότι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα από τον εμβολιασμό. Επίσης, σύμφωνα με την κα. Τσολιά, «τα αποτελέσματα των μελετών που έχουν διεξαχθεί σε πειραματόζωα με το εμβόλιο της Moderna είναι καθησυχαστικά σχετικά με την εγκυμοσύνη», όπως τόνισε.

Τσολιά: Τι ισχύει για το έμβρυο;

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε ειδικά στο έμβρυο, λέγοντας ότι δεν αναμένεται επίδραση του εμβολίου mRNA στο έμβρυο «δεδομένου ότι το μόριο αυτό δεν εισέρχεται στον πυρήνα των κυττάρων, είναι ασταθές και αποσυντίθεται γρήγορα μέσα στα κύτταρα».

Ωστόσο, εάν μια έγκυος ανήκει σε ομάδα στην οποία συστήνεται ο εμβολιασμός,  πχ είναι υγειονομικός, μπορεί να αποφασίσει να εμβολιαστεί, ζυγίζοντας τον κίνδυνο έκθεσης στην λοίμωξη, το επίπεδο κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα, τον κίνδυνο εκδήλωσης επιπλοκών από την λοίμωξη και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι δεν απαιτείται τεστ κυήσεως για να εμβολιαστεί μια γυναίκα και δεν συστήνεται να αποφεύγεται η εγκυμοσύνη μετά τον εμβολιασμό.

Τέλος, η κα. Τσολιά δήλωσε ότι αν και δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα για την ασφάλεια του εμβολιασμού για τις γυναίκες που θηλάζουν ή για τα βρέφη τους, ή για τις συνέπειες στην παραγωγή του γάλακτος «τα εμβόλια που περιέχουν MRNA δεν αναμένεται να έχουν αρνητικές επιδράσεις στο βρέφος. Για το λόγο αυτό, οι γυναίκες που θηλάζουν μπορεί να επιλέξουν να εμβολιαστούν».

Write A Comment