Ειδήσεις

Κορονοϊός Εμβόλιο Pfizer: Τι ελπιδοφόρο έδειξε έρευνα στην χώρα με το καλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Καθώς οι πρώτες κλινικές δοκιμές των εμβολίων για τον κορονοϊό πλησίαζαν στο τέλος του τελικού τους σταδίου, έγινε όλο και πιο ξεκάθαρο ότι το αντικείμενο αυτών των υποψηφίων εμβολίων πρώτης γενιάς δεν ήταν να αποτρέψει εντελώς τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2.

Αν ο κορονοϊός μπορούσε τελικά να εξαλειφθεί με τα εμβόλια, αυτό θα ήταν μια ευπρόσδεκτη παρενέργεια. Αντ’ αυτού, οι ερευνητές ήλπιζαν ότι τα εμβόλια θα αποτρέψουν την σοβαρή νόσο COVID-19 και τους θανάτους. Αυτό ακριβώς έδειξαν οι δοκιμές Φάσης 3.

Τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca/Oxford μπορούν όλα να αποτρέψουν την σοβαρή εξέλιξη της COVID-19 με διαφορετικούς βαθμούς αποτελεσματικότητας. Αλλά οι μελέτες δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι η ανοσία στην COVID-19 που αποκτήθηκε μετά το σχήμα δύο δόσεων μπορεί επίσης να αποτρέψει την εξάπλωση της ασθένειας.

Άτομα που έχουν εμβολιαστεί έναντι του νέου κορονοϊού έχουν πλέον πολύ μεγάλες πιθανότητες να αποφύγουν μια σοβαρή περίπτωση της νόσου COVID-19. Αλλά η καθεαυτή μόλυνση με τον νέο κορονοϊό είναι δυνατή ακόμη και μετά την απόκτηση ανοσίας σε αυτόν. Ο κορονοϊός μπορεί να μολύνει κύτταρα στην μύτη και τον λαιμό και να πολλαπλασιαστεί σε βαθμό που η μετάδοσή του από το εμβολιασμένο άτομο προς τους άλλους να είναι ακόμα δυνατή. Η ανοσοαπόκριση που προκαλείται από το εμβόλιο θα εμποδίσει τον ιό να βλάψει τους πνεύμονες, αποτρέποντας τις επιπλοκές με αυτόν τον τρόπο στο εμβολιασμένο άτομο.

Κορονοϊός: Το εμβόλιο της Pfizer ίσως καταφέρνει να περιορίσει ακόμα και την μετάδοση του ιού!

Τώρα, μια ολοκαίνουργια μελέτη από τη χώρα με το καλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού μέχρι στιγμής δείχνει, ότι η ανοσία που αναπτύχθηκε από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι τόσο ισχυρή, που θα μπορούσε να αποτρέψει την μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 και κατ’ επέκταση την εξάπλωση της νόσου COVID-19.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει μια επιθετική εκστρατεία εμβολιασμού COVID-19 μέχρι στιγμής, ανοσοποιώντας 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από 25% του πληθυσμού των 9 εκατομμυρίων ανθρώπων της χώρας, ένα εντυπωσιακό ποσοστό που καμία άλλη χώρα ούτε καν έχει πλησιάσει προς το παρόν.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Τελ Αβίβ μελέτησαν την ανοσοαπόκριση σε 102 άτομα από το προσωπικό του νοσοκομείου, τα οποία έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Διαπίστωσαν ότι 100 άτομα ανέπτυξαν έως και 20 φορές περισσότερα αντισώματα μέσα σε μια εβδομάδα μετά από τη δεύτερη δόση σε σχέση με άτομα που επιβίωσαν αφότου πρώτα πέρασαν σοβαρή COVID-19.

Αυτά τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων που θα εξουδετέρωναν απλά τον ιό μόλις τον συναντούσαν στο σώμα, πιστεύεται ότι εμποδίζουν επίσης και την μετάδοσή του!

Από τα δύο άτομα που δεν ανέπτυξαν αντισώματα, το ένα είναι άτομο που είναι ανοσοκατεσταλμένο. Δεν είναι σαφές γιατί το δεύτερο άτομο δεν ανέπτυξε αντισώματα και το νοσοκομείο ερευνά το θέμα.

Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός των αντισωμάτων, τόσο πιο δύσκολο είναι ο κορονοϊός να μολύνει κύτταρα και να αναπαραχθεί επαρκώς, ώστε να μολυνθεί ένα εμβολιασμένο άτομο. Αυτή είναι η θεωρία μέχρι στιγμής και αυτή είναι μόνο μια αρχική μελέτη.

“Τα άτομα που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου έχουν επίπεδα αντισωμάτων που κυμαίνονται από έξι έως 59. Αυτές είναι υψηλές τιμές και είναι ενθαρρυντικό και λογικό να υποθέσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα είναι φορείς ή μεταδοτικοί, αν και αυτό δεν είναι ακόμη άμεσο συμπέρασμα, δήλωσε η καθηγήτρια Gili Regev-Yochay σε σχετική ενημέρωση των τοπικών ΜΜΕ.

“Τα αποτελέσματα της έρευνας ευθυγραμμίζονται με το πείραμα της Pfizer ακόμη καλύτερα και από το αναμενόμενο. Αναμένω ότι τα αποτελέσματα της έρευνας και για τους υπόλοιπους υπαλλήλους που συμμετέχουν θα είναι παρόμοια. Υπάρχει σίγουρα λόγος αισιοδοξίας«, πρόσθεσε.

Δεν αμελούμε τα μέτρα προστασίας ακόμα και μετά τον εμβολιασμό

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech βρέθηκε να είναι κατά 95% αποτελεσματικό στη δοκιμή Φάσης 3. Η μελέτη στο νοσοκομείο Sheba ενισχύει αυτά τα αποτελέσματα, καθώς το 98% του δείγματος ανέπτυξε αντισώματα μετά τις δύο δόσεις. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι ανοσοποιημένοι άνθρωποι που ενδέχεται να μολυνθούν με τον ιό, δεν θα είναι μεταδοτικοί σε άλλους.

Πριν από λίγες μέρες, μια μελέτη ανέφερε ότι οι επιζώντες της COVID-19 ενδέχεται να αναπτύξουν ισχυρή ανοσία, αλλά θα μπορούσαν να μολυνθούν και πάλι και να μολύνουν άλλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί μας καλούν να συνεχίσουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας (μάσκα, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών), ακόμη και μετά τον εμβολιασμό.

Write A Comment