Ειδήσεις

Θεμιστοκλέους: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους 60-64 και 75-79 ετών – Πότε θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός τους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Ακόμη δύο ηλικιακές ομάδες εντάσσονται μέσα στην εβδομάδα στον σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος “Ελευθερία” για την χορήγηση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Συγκεκριμένα, από την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου ξεκινούν να κλείνουν ραντεβού άτομα ηλικίας από 60 έως 64 ετών, καθώς σήμερα η χώρα μας παρέλαβε 45.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Για τους εμβολιασμούς στους 60 έως 64 ετών ο ίδιος εξήγησε πως θα δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα που θα αφορά αποκλειστικά εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, διαδικασία που θα κινείται παράλληλα με το σύστημα εμβολιασμών που ήδη έχει δρομολογηθεί.

Δύο ημέρες αργότερα, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για άτομα από 75 έως και 79 ετών, ενώ ο στόχος είναι να ξεκινήσει εμβολιασμός στην ομάδα αυτή στις 15 Φεβρουαρίου. 

Αυτές οι δύο ηλικίες αθροιστικά καταμετρούν περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες και αναμένεται να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός τους, μέχρι και το τέλος Μαρτίου, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Αφού ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σε άτομα 60-64 ετών, μετά προχωράμε στις ηλικίες 18-59 με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου», διευκρίνισε.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι για την ηλικιακή ομάδα από 75 έως 79 ετών τα εμβολιαστικά κέντρα θα αυξηθούν, με τη λειτουργία από τις 15 Φεβρουαρίου στην Αθήνα τμήματος των μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων στα κτίρια της Helexpo, αλλά και της Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αρχίσουν οι πολίτες να εξυπηρετούνται καλύτερα.

Θεμιστοκλέους: Ο εμβολιασμός των υγειονομικών είναι προτεραιότητα

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 410.000 πολίτες, ποσοστό που καλύπτει το 3,9% του πληθυσμού, ενώ στόχος είναι, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, να ενεργοποιηθούν άμεσα 750 εμβολιαστικά κέντρα τον Φεβρουάριο.

Αναφερόμενος στην εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών, είπε ότι αυτή βρίσκεται σε ποσοστό 73% όσον αφορά τους γιατρούς και 50% όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό και υπενθύμισε ότι οι υγειονομικοί παραμένουν σε προτεραιότητα όποτε επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο.

Σε ερώτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είπε ότι ο στόχος του είναι να διευκολύνει τις μετακινήσεις των πολιτών και σε συμπληρωματική που αφορούσε τη μη τήρηση της σειράς προτεραιότητας στον εμβολιασμό, τόνισε ότι «η διαφάνεια είναι πυλώνας του σχεδίου μας και η Αρχή Διαφάνειας ελέγχει όλα τα αρχεία μας. Αν γίνουν παρακάμψεις, όσοι τις κάνουν θα τιμωρηθούν» κατέληξε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Write A Comment