Ιατρικά Νέα

Κορονοϊός: Πόσες μεταλλάξεις υπάρχουν

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Υπάρχουν πολλές μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο, αλλά οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ασχολούνται κυρίως με την εμφάνιση τριών.

Καθώς ο κορονοϊός (όπως και οποιοσδήποτε ιός) μολύνει ανθρώπους, μπορεί να μεταλλαχθεί καθώς δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του. Ορισμένες μεταλλάξεις μπορεί να αποδειχτούν επιβλαβείς για τον ίδιο τον ιό, προκαλώντας την εξάλειψή του. Άλλες μπορούν να του προσφέρουν πλεονέκτημα και να τον βοηθήσουν να εξαπλωθεί.

“Δεν είναι όλες οι μεταλλάξεις το ίδιο σημαντικές”, δήλωσε η Mary Petrone, η οποία μελετά λοιμώδεις ασθένειες στο πανεπιστήμιο του Yale. Κάποιες φορές ο ιός στέκεται τυχερός με κάποια μετάλλαξη, πρόσθεσε.

Η παρακολούθηση των μεταλλάξεων ενός ιού είναι σημαντική λόγω της πιθανότητας να κάνουν τα εμβόλια και τις θεραπείες λιγότερο αποτελεσματικές ή να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μολύνονται οι άνθρωποι.

Μια μετάλλαξη στις αρχές της πανδημίας πυροδότησε την εξάπλωση του νέου κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν υπήρξαν αξιοσημείωτες αλλαγές από τότε μέχρι πρόσφατα, δήλωσε ο βιολόγος Daniel Jones από το Ohio State University.

Κορονοϊός: Τρεις οι βασικές μεταλλάξεις που ανησυχούν τους ειδικούς

Μία από τις τρεις βασικές μεταλλάξεις που παρακολουθούν οι ειδικοί ανακαλύφθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη του 2020 και από τότε έχει εντοπιστεί σε δεκάδες χώρες. Αρχικά, θεωρήθηκε ότι δεν προκαλεί χειρότερη μορφή της νόσου COVID-19. Αλλά ορισμένες νεότερες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι κάτι τέτοιο τελικά μπορεί πράγματι να συμβαίνει. Το βασικό είναι ότι φαίνεται να εξαπλώνεται πιο εύκολα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες και θανάτους.

Η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού ενδέχεται να γίνει κυρίαρχη στις ΗΠΑ έως τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Άλλες μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν σε Νότια Αφρική και Βραζιλία εμφανίζονται επίσης πιο μεταδοτικές, λένε οι ειδικοί.

Τα στοιχεία δείχνουν μέχρι στιγμής ότι τα υπάρχοντα εμβόλια COVID-19 θα εξακολουθούν να μας προστατεύουν από αυτές τις παραλλαγές του κορονοϊού. Υπάρχει, ωστόσο, ανησυχία ότι η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να μειωθεί ελαφρώς. Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι οι θεραπείες αντισωμάτων μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικές έναντι ορισμένων μεταλλάξεων.

Υπάρχουν τρόποι για να προσαρμόσετε τα εμβόλια και τις θεραπείες για να διατηρήσετε την αποτελεσματικότητά τους, δήλωσε ο δρ. Anthony Fauci, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τις μολυσματικές ασθένειες στις ΗΠΑ.

Η εμφάνιση μεταλλάξεων συνδέεται με αυξήσεις στα κρούσματα, καθώς οι λοιμώξεις δίνουν στους ιούς την ευκαιρία να μεταλλαχθούν και να εξαπλωθούν. Και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που οι ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία της χρήσης μάσκας και της κοινωνικής απόστασης.

“Όσο λιγότεροι άνθρωποι μεταφέρουν τον ιό, τόσο λιγότερες ευκαιρίες έχει να μεταλλαχθεί”, δήλωσε ο Daniel Jones.

Write A Comment