Γυναίκα

Καρκίνος του μαστού: 2.700 συμμετοχές στο πρόγραμμα «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Χιλιάδες γυναίκες με ενεργό καρκίνο του μαστού ή ιστορικό της νόσου παρακολούθησαν ειδικά διαδικτυακά σεμινάρια έκφρασης και αυτοφροντίδας.
Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 4ος κύκλος του προγράμματος για τον καρκίνο του μαστού «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!». Περισσότερες από 2.700 γυναίκες συμμετείχαν στα βιωματικά σεμινάρια του προγράμματος, λαμβάνοντας την ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν καλύτερα την ασθένειά τους.

Το πρόγραμμα «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!» είναι μια πρωτοβουλία της Novartis Hellas. Άρχισε το 2015 με στόχο την ολιστική υποστήριξη των γυναικών που νοσούν ή έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, έδωσαν στο πρόγραμμα νέα, ψηφιακή μορφή. Αυτό ήταν απαραίτητο για να μη νιώσει καμία γυναίκα μόνη αλλά και να παραμείνει ασφαλής στις συνθήκες που επιβάλλουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ξεπερνώντας τις 2.700 εγγραφές, γυναίκες από την Ελλάδα και το εξωτερικό είχαν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από την δωρεάν παρακολούθηση ειδικών σεμιναρίων στο διαδίκτυο. Τα σεμινάρια είχαν ως βασικούς θεματικούς άξονες:

  • Την τέχνη
  • Την έκφραση
  • Την αυτοφροντίδα

Τα σεμινάρια είχαν διάρκεια 10 εβδομάδες και οι ώρες παρακολούθησης συνολικά έφθασαν τις 262. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ). Υποστηρικτές ήταν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού, ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού Ν. Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού Ν. Αχαΐας «Άλμα Ζωής».

Βιωματικά εργαστήρια

Στον τέταρτο κύκλο του προγράμματος, έμπειροι ψυχοθεραπευτές και σύμβουλοι ψυχικής υγείας καθοδήγησαν τις συμμετέχουσες μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν υπό την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση της Gestalt σε τομείς όπως:

  • Χοροκινητική-yoga therapy
  • Εικαστική θεραπεία
  • Θεραπεία Gestalt με χρήση μουσικής
  • Θεραπεία Gestalt μέσω θεατρικής πρακτικής

Επιπλέον, οι σεφ Βαγγέλης Δρίσκας και Πάνος Ιωαννίδης, οι διατροφολόγοι – διαιτολόγοι Ευάγγελος Ζουμπανέας και Βασίλης Κατσίλας καθώς και ο Παντελής Τουτουντζής, επίσημος makeup expert της L’Oréal Paris Greece συμμετείχαν στο πρόγραμμα παρέχοντας συμβουλές διατροφής, μαγειρικής και μακιγιάζ, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των συμμετεχουσών.

Διέξοδος έκφρασης και ενδυνάμωσης

Σχολιάζοντας το πρόγραμμα, η κυρία Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», τόνισε ότι καλλιέργησε το αίσθημα του ανήκειν στις γυναίκες που συμμετείχαν. Τόνωσε επίσης την αυτοπεποίθησή τους και τις συντρόφευσε με ευαισθησία «στον δύσκολο δρόμο της αυτογνωσίας και της ενσυναίσθησης που διανύουν».

Από την πλευρά του, ο παθολόγος-ογκολόγος Ιωάννης Μπουκοβίνας, πρόεδρος της ΕΟΠΕ, εξήρε τη σημασία της καλής ψυχολογίας μετά τη διάγνωση του καρκίνου για την επιτυχή διαχείρισή του. Και πρόσθεσε πως μέσω της συμμετοχής τους στα σεμινάρια του προγράμματος, οι ασθενείς «βρήκαν μια διέξοδο έκφρασης και ενδυνάμωσης».

«Η απόφαση να συνεχίσουμε σε πρόγραμμα σε διαδικτυακή μορφή ήταν αυτονόητη», επισήμανε η κυρία Φωτεινή Μπαμπανάρα, Country Head of Communications and Patient Engagement της Novartis Hellas. Και πρόσθεσε πως με αυτό τον τρόπο η εταιρεία υποστήριξε για μία ακόμα χρονιά εμπράκτως «όλες αυτές τις γενναίες γυναίκες στον καθημερινό τους αγώνα με τη νόσο».

Write A Comment