Ειδήσεις

Προς έγκριση το εμβόλιο AstraZeneca στους άνω των 65 και στην Ελλάδα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Πράσινο φως από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να λάβει εντός των επόμενων ημερών το εμβόλιο της AstraZeneca για τη χορήγησή του στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 65 ετών, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Το εμβόλιο της AstraZeneca θα μπορεί να χορηγείται και στους άνω των 65 ετών και στη χώρα μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, ενώ φαίνεται ότι εκκρεμεί μια τυπική διαδικασία για να ξεκινήσει να χορηγείται και στη χώρα μας στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, ομάδα για την οποία δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα επαρκή στοιχεία.

Νέες μελέτες που έρχονται από τη Γερμανία, ωστόσο, επιβεβαιώνουν τη μεγάλη αποτελεσματικότητα του σ’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα, γεγονός το οποίο το καθιστά κατάλληλο για την ένταξη στους εμβολιασμούς.

Να σημειωθεί ότι έγκριση χορήγησης στους άνω των 65 ετών, το εμβόλιο AstraZeneca έχει λάβει στη Μεγάλη Βρετανία, στην Γαλλία (65 με 74 ετών με υποκείμενα νοσήματα), η Αυστρία και σήμερα στη Γερμανία, η οποία αναμένεται να το χορηγήσει σε άτομα άνω των 65 ετών.

Pfizer: 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων τον Απρίλιο στην Ελλάδα

Σύμφωνα με διαβεβαίωση των εταιρειών Pfizer / BioNTech στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αναμένεται να παραδοθούν στην Ελλάδα ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων μέσα στον Απρίλιο, γεγονός το οποίο θα επιταχύνει σημαντικά τους εμβολιασμούς.

Αγωνία υπάρχει στα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και έχουν ηλικία από 18 ετών και άνω, για τους οποίους η έναρξη των εμβολιασμών έχει προαναγγελθεί από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, ότι θα γίνει μέσα στον Μάρτιο.

«Θα πρέπει να διευκρινίζεται ότι ήδη έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες, γιατί όλα αυτά τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα έχουν υποκείμενα νοσήματα» τονίζει η κα. Θεοδωρίδου και διευκρινίζει ότι η πλατφόρμα για την Ομάδα Α, που υπολογίζονται γύρω στις 300 χιλιάδες άτομα, θα ανοίξει για τον καθορισμό των ραντεβού μέσα στις επόμενες μέρες και εντός του μήνα.

Δείτε ποιες ομάδες περιλαμβάνονται στην Ομάδα Α:

Νοσήματα Κατηγορίας Α (Φάση εμβολιασμού 1)

Μεταμόσχευση

■ Μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου

■ Μεταμόσχευση μυελού των οστών ή βλαστικών κυττάρων κατά το τελευταίο 6μηνο ή με συνεχιζόμενη λήψη ανοσοκατασταλτικής αγωγής Νεφρική ανεπάρκεια

■ Υποβολή σε αιμοκάθαρση, χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 5 Καρκίνος υπό αγωγή

■ Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, με αναστολείς πρωτεϊνικής κινάσης ή με αναστολείς της πολυμεράσης της πολυ-ADP-ριβόζης (PRAP) (ADP: διφωσφορική αδενοσίνη)

■ Αιματολογικός καρκίνος (π.χ. λευχαιμία, λέμφωμα, πολλαπλούν μυέλωμα) σε άτομα που υποβάλλονται σε αγωγή (βλ. παραπάνω) Ανοσοκαταστολή

■ Φλεγμονώδεις παθήσεις υπό ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μετρίου – υψηλού κινδύνου

■ Βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια

■ HIV με CD4<200 κύτταρα/μL Αλλα νοσήματα

■ Κυστική ίνωση

■ Ασθμα σοβαρού βαθμού (επανειλημμένες νοσηλείες κατά το τελευταίο έτος)

■ Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σοβαρού βαθμού (χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον)

■ Σύνδρομο Down

■ Αλλες σπάνιες και πολύ σοβαρές καταστάσεις, σύμφωνα με κλινικά κριτήρια

Κορονοϊός: 1 εκατομμύριο εμβόλια χορηγήθηκαν μέχρι σήμερα στη χώρα μας

Την ανακοίνωση της χορήγησης 1 εκατομμυρίου δόσεων εμβολίων στην Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι  ξεπερνάμε πλέον το συμβολικό αριθμό του 1.000.000 δόσεων εμβολίων, «που σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα που περνά, χτίζουμε το τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια. Από τον Απρίλιο, μάλιστα, θα έχουμε πολύ περισσότερες δόσεις στη διάθεσή μας. Και όσο ο καιρός βελτιώνεται, θα γίνεται σύμμαχος μας. Ο COVID-19, όπως όλοι οι ιοί του αναπνευστικού, έχει εξάλλου έντονη εποχικότητα. Κατά συνέπεια, είμαστε στην αρχή του τέλους. Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Παραμένει, όμως, ένα κρίσιμο στοίχημα για όλους», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν χορηγηθεί 1.025.679 δόσεις εμβολίων. Με αυτά, 668.699 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και 356.980 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις.

Write A Comment