Έρευνες

Κορονοϊός: Με άγχος, κατάθλιψη, ή μετατραυματικό στρες πολλοί υγειονομικοί λόγω της πανδημίας COVID-19

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Τουλάχιστον το ένα πέμπτο των υγειονομικών σε όλο τον κόσμο έχει νιώσει κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχή μετατραυματικού στρες εξαιτίας των ψυχολογικών πιέσεων που έχουν δεχτεί εν μέσω της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με μια διεθνή επιστημονική μελέτη, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία (Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής Λονδίνου) και την Κίνα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS, πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 65 ερευνών από 21 χώρες, που αφορούσαν συνολικά 97.333 γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει πέραν κάθε αμφιβολίας ότι η μάχη με τον κορονοϊό έχει επιβαρύνει ψυχολογικά ένα σημαντικό ποσοστό των υγειονομικών, τόσο λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας σε δύσκολες συνθήκες στα νοσοκομεία, όσο και των φόβων για την ίδια τη ζωή τους.

Υπολογίστηκε ότι:

  • τα ποσοστά κατάθλιψης φθάνουν το 21,7%
  • του άγχους το 22,1% και
  • του μετατραυματικού στρες το 21,5%

Σε ορισμένες περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή, τα ποσοστά είναι ακόμη μεγαλύτερα (κατάθλιψη 35% και άγχος 29%).

Συγκριτικά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 4,4% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη και το 3,6% από αγχώδεις διαταραχές.

Write A Comment