Έρευνες

Κορωνοϊός: Η παρατεταμένη πανδημία βλάπτει σοβαρά το σεξ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Τι άλλαξε στην ερωτική ζωή των Ελλήνων μεταξύ του πρώτου και του τρίτου lockdown. Τα ευρήματα νέας μελέτης με 2.000 εθελοντές. Που αποδίδονται οι διαφορές.

Η κόπωση από τις αλλαγές και το άγχος που έχει φέρει στη ζωή μας ο νέος κορωνοϊός δεν αποτυπώνεται μόνο στην παραβίαση των μέτρων προστασίας εναντίον του,  αλλά και στην σεξουαλική ζωή των Ελλήνων. Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πλέον ο ένας στους δύο ενήλικες στη χώρα μας κάνει (και) λιγότερο σεξ.

Το εύρημα αυτό είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με εκείνο που είχε δείξει ανάλογη έρευνα στις αρχές της πανδημίας. Εκείνη την εποχή, η ερωτική επιθυμία των Ελλήνων είχε τονωθεί και η συχνότητα του σεξ είχε αυξηθεί. Τώρα πια όμως η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών έχει μειωθεί στο μισό.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών στην οποία συμμετείχαν 2.000 άνδρες και γυναίκες. Το 49,75% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η ερωτική τους διάθεση «έχει μειωθεί» ή «έχει μειωθεί πολύ». Από τους υπόλοιπους, μόνο το 19% είπαν ότι η ερωτική επιθυμία τους «έχει αυξηθεί» ή «έχει αυξηθεί πολύ». Ο ένας στους τρεις (το 31,25%) είπαν ότι έχει μείνει στάσιμη.

Η κατάσταση αυτή αποδίδεται στην κόπωση από την παράταση των περιοριστικών μέτρων, εκτιμά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης. Αποτυπώνεται επίσης στη συχνότητα του σεξ:

  • Τον Μάρτιο του 2020 οι Έλληνες έκαναν σεξ κατά μέσον όρο 1,6 φορές την εβδομάδα
  • Τον Μάρτιο του 2021 ο αντίστοιχος μέσος όρος ήταν μόλις 0,8 φορές εβδομαδιαίως

σεξ

«Στην ερωτική ζωή, η συχνότητα των ερωτικών πράξεων ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με τις διαθέσεις των ανθρώπων, την ψυχική τους ορμή, τις στεναχώριες τους, τα άγχη τους, τα οικονομικά τους προβλήματα. Ο αγχωμένος στη δουλειά και στην τσέπη εραστής είναι ένας αποτυχημένος εραστής», λέει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Όπως εξηγεί, ο εγκλεισμός και οι αλλαγές των συνηθειών μας άλλαξαν δραματικά και πρωτόγνωρα τον τελευταίο χρόνο. Τις επιπτώσεις των αλλαγών αυτών κατέγραφε το Ινστιτούτο με διμηνιαίες έρευνες οι οποίες συνολικά δημιούργησαν μία καμπύλη. Η καμπύλη αυτή «ξεκίνησε με τον πρώτο εγκλεισμό στα ψηλά. Ύστερα κατέβηκε και στο τελευταίο lockdown σταθεροποιήθηκε χαμηλά. Έγινε μια ευθεία σταθερή και χαμηλή χωρίς εξάρσεις».

Η κόπωση και η μοναξιά

Πως εξηγείται αυτό το φαινόμενο; Μία παράμετρος είναι η κόπωση «καθώς οι άνθρωποι πλέον δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για έρωτες και ζωή, αφού δε βλέπουν φως στο τούνελ». Μία άλλη παράμετρος είναι ο εγκλεισμός,  ο οποίος ναι μεν μας προστάτευσε έως ένα βαθμό από τον κορωνοϊό, αλλά είχε συνέπειες.

Κύρια συνέπεια ήταν η «υποχρεωτική μοναξιά των συμβιούντων, που επέφερε γκρίνιες και κατάθλιψη». Αντίδοτο σε αυτή την μοναξιά δεν υπήρχε, αφού είχαν ανασταλεί οι κοινωνικές επαφές, και πλέον «ζούμε σε μια κοινωνία χωρίς επικοινωνία και αναπνέουμε χωρίς να εισπνέουμε, με το φόβο του θανάτου να ρίχνει καθημερινά τη σκιά του», κατά τον κ. Κωνσταντινίδη.

Ακόμα και το φιλί «αποτελεί απειλή αφού η ανταλλαγή αναπνοών  και εισπνοών μοιάζουν με αέρια θανατηφόρα  αυτήν την περίοδο», προσθέτει. Και συνιστά να κρατήσουμε «βαθιά αναπνοή για να εισπνεύσετε ζωή και να κλείσετε τη πόρτα στον δυνητικά θανατηφόρο νέο κορωνοϊό».

Write A Comment