Αφιερώμα

Αν Μακλάρεν: Τι σπουδαίο πρόσφερε στην ανθρωπότητα η βιολόγος, την οποία τιμάει η Google με Doodle

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Το σημερινό Doodle της Google γιορτάζει τα 94α γενέθλια της βρετανίδας επιστήμονα και συγγραφέα Αν Μακλάρεν (Anne McLaren), η οποία θεωρείται ευρέως μία από τις σημαντικότερες βιολόγους του 20ού αιώνα στον τομέα της αναπαραγωγής. Η θεμελιώδης έρευνά της για την εμβρυολογία βοήθησε αμέτρητους ανθρώπους να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους να γίνουν γονείς.

Η Αν Μακλάρεν γεννήθηκε σαν σήμερα στο Λονδίνο το 1927. Ως παιδί, έπαιξε έναν μικρό ρόλο στην ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1936 από τον H.G. Wells, «The Shape of Things to Come». Στη σκηνή (που εκτυλίσσεται το 2054) ο παππούς της της διδάσκει την πρόοδο της διαστημικής τεχνολογίας που έβαλε ποντίκια στο φεγγάρι. Η Αν Μακλάρεν θεωρεί αυτό το μορφωτικό, αν και φανταστικό, μάθημα ιστορίας ως μία από τις πρώτες εμπνεύσεις της για την αγάπη της για την επιστήμη. Συνέχισε να σπουδάζει ζωολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου το πάθος της για την επιστήμη μεγάλωσε όταν κάθισε δίπλα σε ταλαντούχους βιολόγους, όπως ο βραβευμένος με Νόμπελ για την έρευνά του για το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, Peter Medawar.

Στη δεκαετία του 1950, η Αν Μακλάρεν άρχισε να κάνει έρευνες με ποντίκια πειραματόζωα για να κατανοήσει περαιτέρω τη βιολογία της ανάπτυξης των θηλαστικών. Αν και τα θέματα της έρευνάς της ήταν μικροσκοπικά, οι επιπτώσεις της μελέτης τους αποδείχθηκαν τεράστιες. Με την επιτυχή in vitro καλλιέργεια εμβρύων ποντικού (σε εργαστηριακό εξοπλισμό), η Anne McLaren και ο συνάδελφός της, John Biggers, απέδειξαν τη δυνατότητα δημιουργίας υγιών εμβρύων έξω από την μήτρα της μητέρας.

Αυτή η έρευνα-ορόσημο στην επιστήμη της βιολογίας, που δημοσιεύθηκαν το 1958, άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη της τεχνητής γονιμοποίησης in vitro (IVF) που οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά με επιτυχία στους ανθρώπους είκοσι χρόνια αργότερα.

Ωστόσο, η ανάπτυξη της τεχνολογίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης συνοδεύτηκε από σοβαρή ηθική αντιπαράθεση πολλών επιστημόνων μαζί της. Στο πλαίσιο της επιστημονικής συζήτησης επάνω στο θέμα, η Αν Μακλάρεν ήταν η μοναδική γυναίκα ερευνήτρια στην διάσημη Επιτροπή Warnock (ιδρύσεως 1982), ένα κυβερνητικό όργανο αφιερωμένο στην ανάπτυξη πολιτικών που σχετίζονται με την πρόοδο της τεχνολογίας IVF και της εμβρυολογίας. Το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων στην επιτροπή έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στη θέσπιση του νόμου του 1990 για την ανθρώπινη γονιμοποίηση και εμβρυολογία. Ήταν μια νομοθεσία που περιορίζει την in vitro καλλιέργεια ανθρώπινων εμβρύων σε μόλις 14 ημέρες μετά τη δημιουργία εμβρύων.

 

Αν ΜακλάρενΤο σημερινό doodle της Google για την Αν Μακλάρεν

Το 1991, η Αν Μακλάρεν διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών και αργότερα αντιπρόεδρος του παλαιότερου επιστημονικού ιδρύματος στον κόσμο, της Βασιλικής Εταιρείας, και έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα που κατείχε ποτέ αξίωμα στα 330 χρόνια ιστορίας του ιδρύματος.

Η Anne McLaren ανακάλυψε το πάθος της για μάθηση σε νεαρή ηλικία και φιλοδοξούσε να εμφυσήσει τον ίδιο ενθουσιασμό για την επιστήμη στα παιδιά και την κοινωνία γενικότερα. Το 1994, η Βρετανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης (ένα ίδρυμα αφιερωμένο στην προώθηση της επιστήμης στο ευρύ κοινό, που πλέον ονομάζεται Βρετανική Επιστημονική Ένωση) την επέλεξε ως πρόεδρό της. Μέσω του οργανισμού και των εκδηλώσεών του, η Αν Μακλάρεν μίλησε ανοιχτά σε κοινό σε όλη τη Βρετανία σχετικά με τα θαύματα της επιστήμης, της μηχανικής και της τεχνολογίας με σκοπό να καταστήσει αυτά τα θέματα πιο προσιτά σε όλους.

Η Αν Μακλάρεν πέθανε τον Ιούλιο του 2007.

Write A Comment