Αφιερώμα

Η Αθηνά Σπανάκη στο medicaltime.gr για την πανδημία, τα self τεστ και τα εμβόλια

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Mε αφορμή το νέο κύμα πανδημίας, τις εξελίξεις με τα self τεστ και τα εμβόλια, η μικροβιολόγος και επιστημονική Υπεύθυνη των διαγνωστικών κέντρων Biomedigen, Αθηνά Σπανάκη μίλησε στο medicaltime.gr.

Η κ. Σπανάκη αναφέρθηκε για την εξέλιξη της πανδημίας:

“Πριν από ένα χρόνο ήμασταν περισσότερο προσεκτικοί απέναντι στον ιό. Είχαμε καλή ενημέρωση, καλές οδηγίες. Με την πάροδο του χρόνου όμως αρχίσαμε να βιώνουμε όλη αυτή την κατάσταση και να χαλαρώνουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο ιός έπαψε να είναι επικίνδυνος, όπως ήταν την πρώτη ημέρα. Ο ιός συνεχίζει να είναι το ίδιο και γίνεται πιο δυνατός. Άρα θα πρέπει να δούμε τι είναι αυτό που οδηγεί σε μία έξαρση, αντί να έχουμε υποχώρηση. Ο κόσμος έχεικουραστεί και δυσανασχετεί. Είναι λογικό. Αλλά ο κόσμος δεν είναι μέσα στα νοσοκομεία για να δει τι συμβαίνει, να χάνονται ανθρώπινες ζωές από τον ιό.”

H ίδια σχολίασε λεπτομερώς τον σωστό τρόπο εξέτασης διάγνωσης του ιού:

“Η καλύτερη εξέταση που έχουμε είναι η PCR, η οποία δεν αντικαθίσταται από τα rapid τέστ. Έχουν μεγάλη ευαισθησία και δείχνουν ακριβώς τι γίνεται σε έναν οργανισμό. Η PCR θα πάρει το γενετικό υλικό και θα το πολλαπλασιάσει πολλές φορές. Ότι κάνει ο ιός μέσα στο κύτταρο, προσπαθεί να πολλαπλασιαστεί και να πάει σε πολλά κύτταρα για να μπορέσει να επιβιώσει, διότι οιός δεν είναι ζωντανός οργανισμός, είναι απλά μπίλιες. Είναι ένα γονιδίωμα και προσπαθεί να το φωτοτυπήσει. Αυτό θα κάνει η PCR, θα πάρει το γονιδίωμα, όσο μικρό και αν είναι αυτό, θα το πολλαπλασιάσει (μπορεί να φτάσει 1.000.000) και αυτό να το πολλαπλασιάσει μέχρι και 25-30 φορές για να βγεί το αποτέλεσμα. Εφόσον βγει το αποτέλεσμα μπορεί να κάνει μια περαιτέρω διαδικασία και να ψάξει να βρει τις πρωτεΐνες του ιού, που είναι η Ν πρωτεΐνη, που τον καλύπτει γύρω γύρω. Είναι η Ε πρωτεΐνη, που είναι ο φάκελος που μπαίνει μέσα για να φυλαχτεί και η πρωτεΐνη F, οι λεγόμενες αγκάθες που βγαίνουν και παίρνει το σχήμα του. Η PCR λοιπόν ελέγχει όλες τις πλευρές, δεν μπορεί να ξεφύγει, έχει μία ειδικότητα 100%. Είναι η πιο εξειδικευμένη εξέταση για να πετύχει το γονιδίωμα, όσο μικρό και αν είναι το γενετικό υλικό.”

Rapid τεστ και self τεστ:

“Τα rapid τεστ είναι μία πλακέτα που στο κάτω μέρος της επιφάνειας υπάρχει ένα αντίσωμα. Όταν λοιπόν εγώ θα πάρω το δείγμα. Αν σε αυτό υπάρχει υιικό φορτίο, μόλις το φέρω σε επαφή με αυτή την δισκέτα, θα γίνει ένα σύμπλεγμα μεταξύ αντισώματος και αντιγόνου που είναι το υιικό φορτίο και θα μας δώσει αυτή την γραμμούλα. Όμως το αποτέλεσμα δεν μπορούμε να το ξέρουμε 100% μεαυτή την διαδικασία. Ο μοριακός έλεγχος θα ελέγξει το ίδιο γενετικό υλικό του ιού, ενώ το rapid τεστ ψάχνει να βρει πρωτεΐνη του ιού. Συνήθως την πρωτεΐνη Ν που είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα. Κάθε κουτί rapid τεστ που ανοίγουμε είναι διαφορετικό, δεν είναι όλα τα ίδια. Κάθε διαγνωστικό κέντρο κάνει παραγγελία, βάση την ευαισθησία και την ειδικότητα που βλέπει σε ένα κουτί. Αυτό λοιπόν ανάλογα αυτά τα δύο είναι πιο ακριβό το κουτί της παραγγελίας. Η ευαισθησία είναι το ποσοστό των πραγματικών θετικών δειγμάτων και η ειδικότητα είναι το ποσοστό των αληθινών αρνητικών δειγμάτων. Τα 20 τεστ που υπάρχουν σε ένα κουτί τα 5-7 τεστ θα βγούν ψευδώς θετικά αλλά δεν θα είναι. Εκεί χρειάζεται ένα καλό ιστορικό του ασθενή, να ξέρουμε ποια είναι η κλινική του εικόνα, αν τον έχει παραπέμψει γιατρός για την συγκεκριμένη εξέταση, αν έχει συμπτώματα και αν ήρθε σε επαφή με κάποιο θετικό κρούσμα. Τα self τεστ που θα πάρει ένας πολίτης από το φαρμακείο, δεν θα ξέρουμε ποια είναι τα ψευδώς θετικά και αρνητικά δείγματα. Δεν ξέρουμε τι ποιότητας είναι και ποια πρωτεΐνη θα έρθει σε επαφήμε το αντιγόνο. Κάποιος που θα κάνει μόνος του τεστ θα τραυματιστεί, θα πρέπει να ξέρει ο ασθενής τι κίνηση να κάνει, τι ποσότητα να πάρει, πως να γυρίσει το στυλεός περιμετρικά για να πάρει το υιικό φορτίο που χρειάζεται.”

Η κ. Σπανάκη μίλησε και για τα εμβόλια αλλά και την αιτία που οι επιστήμονες δεν έχουν βρει πρώτα το φάρμακο.

“Αυτό που θέλουμε πρώτα είναι να σταματήσει ο πόλεμος που έχουμε και σε δεύτερο χρόνο να εξοπλιστούμε με πολλά όπλα. Δηλαδή πρώτα στοχεύουμε στο εμβόλιο και έπειτα στο φάρμακο. Ο ιός αυτός δεν είναι ένα βακτήριο που έχει δικά του κυτταρικά τοιχώματα και μπορούμε να του δώσουμε ένα φάρμακο, το οποίο θα στοχεύσει τα κυτταρικά τοιχώματα και θα το καταστρέψει, όπως είναι οι αντιβιώσεις για τα βακτήρια. Ο ιός αυτός είναι απλά μπίλιες και χρησιμοποιεί τα δικά μας ένζυμα και δικές μας πρωτεΐνες για να πολλαπλασιαστεί και να επιβιώσει. Η φαρμακευτική αγωγή θα μπορούσε να διαχωριστεί σε τέσσερα στάδια. Ο ιός χρησιμοποιεί την αγκαθωτή πρωτεΐνη που δίνει και το σχήμα του για να προσδεθεί πάνω στις υποδοχές του κυττάρου. Άρα λοιπόν φάρμακα που θα βασίζονταν σε αντισώματα αυτής της πρωτεΐνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Οι ερευνητές και οι επιστήμονες το ερεύνησαν. Τα εμβόλια είναι ένας αγγελιοφόρος που θα πάει στα κύτταρα και θα τα προειδοποιήσει ότι έρχεται ένας ιός, φτιάξτε τα αντισώματα. Αυτό λοιπόν κάθε οργανισμός το δέχεται ανάλογα με τις δυνατότητες που έχουν τα αντισώματα του. Όταν θα γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου θα ξεκινήσει η διαδικασία και η δεύτερη δόση θα πρέπει να γίνει στις 25 ημέρες περίπου αλλά και εξαρτάται από το κάθε εμβόλιο. Στην δεύτερη δόση θα αρχίσουν να αναπτύσσονται τα αντισώματα. Αυτό εξαρτάται από κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, πως αντιδρούν τα αντισώματα του. Αυτό είναι σε ερευνητικό στάδιο ακόμα και δεν ξέρουμε πόσα αντισώματα αναπτύσσονται και πόσο διαρκεί.”

Write A Comment