Ειδήσεις

Θεοδωρίδου: Νέα στοιχεία για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου AstraZeneca

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί και μελετά όλα τα στοιχεία σχετικά με το θέμα των ανεπιθύμητων ενεργειών με το εμβόλιο της AstraZeneca, τα αξιολογεί και κατευθύνει τις ενέργειές της, τόνισε μιλώντας για το θέμα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Από πλευράς επιδημιολογικής καταγραφής, με τα στοιχεία που υπάρχουν αλλά δεν είναι πλήρη, φαίνεται ότι το σύνδρομο με την εμφάνιση θρόμβων είναι πιο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών. Ο μηχανισμός των περιστατικών είναι παρόμοιος με αυτόν που προκαλείται η θρομβοπενία μετά τη χορήγηση ηπαρίνης, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ως τώρα, στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 11,8 εκ δόσεις έχουν διαπιστωθεί 30 περιστατικά, συμπλήρωσε. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων έχει καταγράψει σε 9,2 εκατομμύρια δόσεις 44 περιπτώσεις. Σύμφωνα με την ΕΜΑ δεν έχει τεκμηριωθεί αιτιολογική συσχέτιση των περιστατικών θρόμβων με τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Ωστόσο η Υπηρεσία συνεχίζει την έρευνα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει νέο πόρισμα.

Στη χώρα μας μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 346.000 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca και έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό και έχει συμπεριληφθεί σε αυτά που αναφέρει η ΕΜΑ, σημείωσε η κα. Θεοδωρίδου.  Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία έχουν δημιουργήσει οδηγίες γι’ αυτόν τον λόγο.

Θεοδωρίδου: Ποιες είναι οι νέες οδηγίες για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η πρόεδρος της Επιτροπής συνέστησε προσοχή! «Προσοχή, οι οδηγίες δεν πρέπει να δημιουργήσουν πανικό και άγχος και ο λόγος που αναγράφονται είναι η έγκαιρη ενημέρωση», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Οι υγειονομικοί σε περιπτώσεις που εμφανίζονται εντός 28 ημερών μετά τον εμβολιασμό θα πρέπει να συμπληρώνουν κίτρινη κάρτα. Οι πολίτες όταν έχουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, θωρακικό άλγος, κάποιο νευρολογικό συμπτώματα, πονοκέφαλο που επιμένει πάνω από τέσσερις ημέρες, και μελανιές, να ενημερώνουν τον γιατρό τους. Οι γιατροί θα λάβουν τις εξειδικευμένες οδηγίες».

Σε όλες τις περιπτώσεις η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση και υπάρχει θεραπεία, είπε η κυρία Θεοδωρίδου. Αυτό που θα πρέπει να σκεφτούμε είναι ο αριθμός των νεκρών που βλέπουμε καθημερινά από Covid-19 και να το σταθμίσουμε με τις φοβίες μας, μέχρι να έχουμε τα τελικά αποτελέσματα, κατέληξε.

Write A Comment