O Γιατρός Συμβουλεύει

Καλύτερος ύπνος: Ποιες ομάδες τροφών βοηθούν τους νεαρούς ενήλικες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών θα μπορούσε να βοηθήσει τους νεαρούς ενήλικες να κοιμούνται καλύτερα, ειδικά τις νέες γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Michigan (UM).

Οι νεαροί ενήλικες που καταναλώνουν λιγότερες από πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα ανέφεραν υψηλό επιπολασμό χρόνιων συμπτωμάτων αϋπνίας, με πάνω από το ένα τρίτο να έχει δυσκολίες με τον ύπνο ή τη διατήρηση του ύπνου τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για τρεις μήνες ή περισσότερο.

Οι γυναίκες που μπόρεσαν να αυξήσουν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών κατά τρεις ή περισσότερες μερίδες σε διάστημα τριών μηνών ήταν δύο φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν βελτίωση σε αυτά τα συμπτώματα αϋπνίας, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Health Journal.

“Με ενθουσιασμό είδαμε ότι μια αρκετά απλή διατροφική παρέμβαση, όπως η ενθάρρυνση της αύξησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, θα μπορούσε να έχει τέτοιο αντίκτυπο στον ύπνο”, δήλωσε η Erica Jansen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια βοηθός καθηγητή Διατροφικών Επιστημών στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του UM. «Γνωρίζουμε από άλλη βιβλιογραφία ότι η βελτίωση του ύπνου βελτιώνει τη συνολική ποιότητα ζωής και πολλά άλλα αποτελέσματα υγείας, οπότε τα οφέλη πιθανότατα εκτείνονται πέρα ​​από τις θετικές αλλαγές στον ύπνο».

Η Jansen και η συν-συγγραφέας της μελέτης Gwen Alexander, ερευνήτρια στο Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Henry Ford Health System, ανέλυσαν δεδομένα περισσότερων από 1.400 συμμετεχόντων.

“Η μελέτη μας δείχνει μια συσχέτιση μεταξύ των διατροφικών επιλογών και του βελτιωμένου ύπνου για τους νέους που επιθυμούν να βελτιώσουν τη συνολική υγεία και ευεξία τους”, δήλωσε η Alexander. “Η μελέτη μας ήταν μοναδική στο ότι διερεύνησε έναν πλήθος συμμετεχόντων από γενικά υγιείς νεαρούς ενήλικες”.

Ύπνος: Πώς έγινε η έρευνα για τη διατροφή

Οι συμμετέχοντες νεαροί ενήλικες ήταν ηλικίας 21-30 ετών. Ανέφεραν ότι τρώνε λιγότερο από πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν τυχαία σε μία από τις τρεις ομάδες:

  1. η πρώτη ακολούθησε ένα προσαρμοσμένο διαδικτυακό πρόγραμμα για να ενθαρρύνει την υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
  2. η δεύτερη ακολούθησε ένα προσαρμοσμένο βάση ηλικίας διαδικτυακό πρόγραμμα
  3. η τρίτη ομάδα ακολούθησε πρόγραμμα με επίσης εξατομικευμένη υποστήριξη ηλεκτρονικής καθοδήγησης

Τα συμπεράσματα

Οι νεαροί ενήλικες που αύξησαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κατά τουλάχιστον τρεις μερίδες ανά ημέρα εμφάνισαν μέτρια βελτίωση στον χρόνο που χρειάζονταν για να αποκοιμηθούν και στην αϋπνία σε διάστημα τριών μηνών, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν είχαν καμία αλλαγή ή μικρότερες αυξήσεις στην πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Εντούτοις δεν υπήρχαν διαφορές στη συνολική διάρκεια του ύπνου.

Οι γυναίκες που αύξησαν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών κατά τρεις ή περισσότερες μερίδες ανά ημέρα αποκοιμόντουσαν, κατά μέσο όρο, τέσσερα λεπτά πιο γρήγορα και είχαν διπλάσιες πιθανότητες βελτίωσης των συμπτωμάτων της αϋπνίας.

«Αυτό που είναι μοναδικό στην μελέτη μας είναι ότι καταφέραμε να δούμε ότι καθώς άλλαξε η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, άλλαξαν επίσης τα χαρακτηριστικά του ύπνου που σχετίζονται με την αϋπνία», δήλωσε η Jansen. «Δεν μπορούμε ακόμα να αποκλείσουμε ότι τα χαρακτηριστικά του ύπνου άλλαξαν πρώτα, γεγονός που με τη σειρά του προκάλεσε αλλαγή στην πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, αλλά δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε μια δοκιμή για αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών, είναι πιθανότερο το αντίθετο. Δεν δόθηκε καμία οδηγία στους συμμετέχοντες να αλλάξουν τίποτα σχετικά με τις συνήθειες ύπνου τους, παρά μόνο της διατροφής τους».

 

Write A Comment