Αφιερώμα

Vera Gedroitz (Βέρα Γκεντρόιτς): Γιατί η Google θυμάται σήμερα την πρωτοπόρο γιατρό χειρουργό

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Το σημερινό Doodle της Google γιορτάζει τα 151 χρόνια από τη γέννηση της Ρωσίδας χειρουργού, καθηγήτριας, ποιήτριας και συγγραφέως, δρ. Vera Gedroits.

Η δρ. Vera Gedroitz θεωρείται η πρώτη γυναίκα στρατιωτική χειρουργός της Ρωσίας και μία από τις πρώτες γυναίκες καθηγήτριες χειρουργικής στον κόσμο. Η δρ. Βέρα Γκεντρόιτς έσωσε αμέτρητες ζωές μέσω της καταπληκτικής της στρατιωτικής υπηρεσίας και των καινοτομιών που εισήγαγε στον τομέα της ιατρικής του πολέμου.

Η Vera Ignatievna Gedroits γεννήθηκε σαν σήμερα το 1870 σε μια πλούσια οικογένεια λιθουανικής βασιλικής καταγωγής στο Κίεβο, τότε τμήμα της ρωσικής αυτοκρατορίας. Στα τέλη της εφηβείας της, έφυγε από τη Ρωσία για να σπουδάσει ιατρική στην Ελβετία. Επέστρεψε στην πατρίδα της στα τέλη του 20ού αιώνα και σύντομα ξεκίνησε την πρωτοποριακή ιατρική καριέρα της ως χειρουργός σε νοσοκομείο εργοστασίου.

Όταν ξέσπασε ο ρωσο-Ιαπωνικός πόλεμος το 1904, η δρ. Vera Gedroits πήγε εθελοντικά ως χειρουργός σε νοσοκομειακό τρένο του Ερυθρού Σταυρού.

Υπό την απειλή εχθρικών πυροβολισμών, πραγματοποίησε πολύπλοκες κοιλιακές επεμβάσεις σε ένα βαγόνι που είχε μετατραπεί σε ένα είδος χειρουργικού δωματίου. Οι επεμβάσεις της είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία ώστε η τεχνική της υιοθετήθηκε ως το νέο πρότυπο από τη ρωσική κυβέρνηση. Μετά την υπηρεσία της στο πεδίο της μάχης, η δρ. Vera Gedroits εργάστηκε ως χειρουργός για τη ρωσική βασιλική οικογένεια πριν από την επιστροφή της στο Κίεβο, όπου διορίστηκε καθηγήτρια χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου το 1929.

Συνέταξε πολλές ιατρικές μελέτες σε θέματα διατροφής και χειρουργικών θεραπειών κατά τη διάρκεια του χρόνου της ως καθηγήτρια, αλλά το ταλέντο της ως συγγραφέα δεν περιοριζόταν στους ακαδημαϊκούς σκοπούς. Η δρ. Βέρα Γκεντρόιτς δημοσίευσε επίσης πολλές συλλογές ποιημάτων και διάφορα έργα μη-μυθοπλασίας, όπως τα απομνημονεύματά της το 1931 με τίτλο «Ζωή», ένα βιβλίο που διηγείται την ιστορία του προσωπικού της ταξιδιού μέχρι την υπηρεσία της στο πολεμικό μέτωπο το 1904.

Write A Comment