Άνδρας

Σπυράκια στο πέος: Τι πρέπει να κάνετε

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Τα σπυράκια μπορεί να αναπτυχθούν και στο πέος, αν και είναι πιο κοινά σε άλλα μέρη του σώματος. Τα σπυράκια είναι συνήθως αβλαβή δεν είναι απαραίτητο ότι αποτελούν και αιτία ανησυχίας.

Τα σπυράκια στο πέος, ωστόσο, μπορεί να μοιάζουν με τα συμπτώματα άλλων καταστάσεων, όπως είναι τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) και επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εάν όταν εμφανίζονται στο πέος, ή γύρω από αυτό, χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τα σημάδια που πρέπει να προσέχει ο άντρας και τα οποία υποδεικνύουν κάποιο ΣΜΝ, μεθόδους θεραπείας για τα σπυράκια στο πέος, καθώς και πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό.

Τι είναι ένα σπυράκι

Τα σπυράκια αναπτύσσονται όταν οι σμηγματογόνοι αδένες στην επιφάνεια του δέρματος εμποδίζονται από φυσικό έλαιο δέρματος, νεκρά δερματικά κύτταρα, ή άλλες ουσίες (π.χ. βρωμιές). Αυτό το μπλοκάρισμα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και πρήξιμο της περιοχής. Το μικρό εξόγκωμα που προκύπτει είναι γνωστό ως σπυράκι. Τα σπυράκια μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα.

Σημάδια ΣΜΝ

Τα σπυράκια εμφανίζονται ως μικρά, στρογγυλά εξογκώματα στην επιφάνεια του δέρματος. Η άκρη από ένα σπυράκι μπορεί να είναι λευκή, μαύρη, ή να έχει το ίδιο χρώμα με το δέρμα, ανάλογα με το είδος των ουσιών που συσσωρευθεί και προκαλεί το πρόβλημα. Ορισμένα σπυράκια περιέχουν, επίσης, πύον.

Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα για σπυράκια στο πέος (και όχι μόνο):

 • στενά ρούχα
 • υγρασία
 • υπερβολικός ιδρώτας
 • ξύρισμα
 • κακή υγιεινή
 • λιπαρή επιδερμίδα

Τα σπυράκια στο πέος μπορεί να εμφανιστούν ανεξάρτητα από τη σεξουαλική δραστηριότητα του άντρα. Είναι πιθανό ότι προκαλούνται από κάποιο ΣΜΝ, εφόσον ο άντρας είναι σεξουαλικά ενεργός και συντρέχουν και κάποια άλλα συμπτώματα ταυτόχρονα.

Υπάρχουν τρία ΣΜΝ, των οποίων τα συμπτώματα θα μπορούσαν να μπερδευτούν για σπυράκια στο πέος.

Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων

Ένα πρωταρχικό σύμπτωμα των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων είναι η ανάπτυξη μικρών, λευκών σαρκωδών ανωμαλιών στο άκρο ή στο κεφάλι του πέους (βάλανος). Οι άκρες των κονδυλωμάτων μπορεί να έχουν μορφή σαν “κουνουπίδι” και να ποικίλουν σε μέγεθος. Είναι επίσης πιθανό τα κονδυλώματα να εμφανίζονται σε περιοχές που περιβάλλουν το πέος, όπως το όσχεο, ή ο εσωτερικός μηρός.

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων συχνά εξαφανίζονται μόνα τους, αλλά μπορούν εύκολα να υποβληθούν σε θεραπεία με ειδικές αλοιφές, ή με κατάψυξη και θερμότητα.

Έρπης γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων προκαλεί γκριζο-λευκές κυψέλες με κόκκινη βάση που αναπτύσσονται στο πέος, ή στις γύρω περιοχές. Προκαλούν φαγούρα και μπορούν να εξαπλωθούν στον πρωκτό. Οι φουσκάλες μπορούν να γίνουν ανοικτές πληγές και να υπάρχει διαρροή υγρού. Οι κυψέλες μπορούν επίσης να εμφανιστούν γύρω από το στόμα, ή τα χείλη.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων συνήθως αντιμετωπίζεται χρησιμοποιώντας αντιϊκά φάρμακα.

Σύφιλη

Λευκά ή κόκκινα ανώδυνα έλκη επάνω, ή γύρω από το πέος μπορούν να αναπτυχθούν ως σύμπτωμα της σύφιλης. Μία βακτηριακή λοίμωξη προκαλεί την κατάσταση και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η σύφιλη τυπικά αντιμετωπίζεται χρησιμοποιώντας αντιβιοτικά.

Σπυράκια στο πέος: Θεραπεία

Σπάνια απαιτείται ιατρική περίθαλψη. Τα σπυράκια θα εξαφανιστούν μόνα τους μετά από μερικές ημέρες στις περισσότερες περιπτώσεις. Είναι σημαντικό να αποφύγετε το ξύσιμο ή το σπάσιμο των σπυριών. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες ουλές και λοίμωξη.

Η αντιμετώπιση των πιθανών αιτίων των σπυριών είναι η καλύτερη μέθοδος για την πρόληψή τους να αναπτυχθούν ξανά. Οι μέθοδοι για την μείωση του κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • να αποφεύγετε την υγρασία στην περιοχή
 • να μειώσετε τις δραστηριότητες που προκαλούν εφίδρωση
 • να φοράτε χαλαρά ρούχα και ρούχα που τρίβονται πάνω στο δέρμα
 • να κάνετε ντους τακτικά
 • να μην ξύνετε ή ακουμπάτε συνέχεια την πληγείσα περιοχή
 • να αλλάζετε συχνά κλινοσκεπάσματα και ρούχα

Write A Comment