Ειδήσεις

Εμβόλιο COVID-19: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την μυοκαρδίτιδα – Οι οδηγίες του CDC

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Ποια συμπτώματα πρέπει να μας ανησυχήσουν και πότε. Που οφείλονται αυτές οι παρενέργειες. Με ποια εμβόλια και με ποια δόση έχουν παρατηρηθεί. Τι πρέπει να κάνουμε.

Οδηγίες για την μυοκαρδίτιδα και την περικαρδίτιδα μετά από το εμβόλιο COVID-19 έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, εξέδωσαν τα ομοσπονδιακά αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

Σε αυτές αναφέρουν σε ποιες πληθυσμιακές ομάδες έχουν αναφερθεί περισσότερα περιστατικά, με ποια εμβόλια και έπειτα από ποια δόση. Εξηγούν επίσης τι πρέπει να κάνουν οι γονείς, καθώς και ποια συμπτώματα και πότε πρέπει να μας προβληματίσουν.

Όπως αναφέρουν, περισσότερα από 165 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση από τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης Covid-19. Ωστόσο από τον Απρίλιο 2021 έως σήμερα, παρατηρούνται αυξανόμενες αναφορές για φλεγμονή στην καρδιά μετά από τα εμβόλια mRNA. Τα εμβόλια αυτά είναι εκείνα των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna.

Οι αναφορές αφορούν μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή στον καρδιακό μυ) ή περικαρδίτιδα (φλεγμονή στον ινώδη σάκο που περιβάλλει τον καρδιακό μυ). Τα CDC τονίζουν ότι οι αναφορές αυτές είναι σπάνιες, δεδομένου του μεγάλου αριθμού εμβολιασμών που έχουν γίνει στη χώρα.

Επισημαίνουν ακόμα ότι οι περισσότεροι ασθενείς ανταποκρίνονται καλά στην απαιτούμενη αγωγή (φάρμακα και ανάπαυση). Έτσι, σύντομα αισθάνονται καλύτερα.

Εμβόλιο COVID-19: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο με μυοκαρδίτιδα

Τα περισσότερα περιστατικά που έχουν αναφερθεί έως στιγμής στις ΗΠΑ αφορούν:

  • Κυρίως αγόρια εφηβικής ηλικίας και νεαρούς άνδρες (ηλικίες 16 ετών και άνω)
  • Κυρίως άτομα που έκαναν τη δεύτερη δόση από τα εμβόλια mRNA

Τυπικά τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας αναφέρθηκαν αρκετές ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο οι ασθενείς συνήθως επιστρέφουν στις φυσιολογικές δραστηριότητές τους μετά τη βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Πρέπει όμως να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για την επιστροφή στην άσκηση ή στα σπορ.

Τα CDC αναφέρουν ακόμα πως η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα αναπτύσσονται, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλέσει φλεγμονή σε αντίδραση σε μία λοίμωξη ή άλλο ερέθισμα.

Εμβόλιο COVID-19: Πρέπει να συνεχιστεί ο εμβολιασμός;

Τα CDC τονίζουν πως όλοι όσοι έχουν ηλικία 12 ετών και άνω πρέπει να εμβολιάζονται έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Και αυτό διότι η Covid-19 ενέχει πολύ μεγαλύτερους κινδύνους, όπως:

  • Σοβαρές επιπλοκές κατά την οξεία φάση
  • Μακροχρόνια προβλήματα υγείας
  • Νοσηλεία
  • Ακόμα και θάνατος σε μερικές περιπτώσεις

Επιπλέον, αν κάποιος (ακόμα και παιδί) έχει κάνει την πρώτη δόση από εμβόλια Pfizer/BioNTech ή Moderna, πρέπει να προχωρήσει στη δεύτερη, εκτός κι αν του πει κάτι άλλο ο γιατρός ή το εμβολιαστικό κέντρο του.

«Τα γνωστά και τα δυνητικά οφέλη των εμβολίων υπερκαλύπτουν τους γνωστούς και τους δυνητικούς κινδύνους από αυτά», τονίζουν τα CDC. Οι περισσότεροι, εξ άλλου, απ’ όσους εκδηλώνουν μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα αναρρώνουν γρήγορα, με την κατάλληλη φροντίδα.

Σε περίπτωση ανησυχίας, όμως, τα CDC συνιστούν να μιλήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας (ή με τον παιδίατρο, αν έχετε παιδί ηλικίας 12 ετών και άνω).

Εμβόλιο COVID-19: Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα για μυοκαρδίτιδα

Μετά τη λήψη ενός από τα εμβόλια mRNA για τη λοίμωξη Covid-19, τα CDC συνιστούν να έχετε το νου σας για τα εξής συμπτώματα:

  • Πόνος στο στήθος
  • Δύσπνοια
  • Αίσθημα ότι η καρδιά σας κτυπά γρήγορα, «φτερουγίζει» ή κτυπάει πολύ δυνατά

Συμβουλευθείτε τον γιατρό σαςεάν εσείς ή το παιδί σας παρουσιάσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μέσα σε μία εβδομάδα από τον εμβολιασμό, καταλήγουν τα CDC.

 

Write A Comment