Έρευνες

Ερωτικό παρελθόν: Γιατί ζητάμε να μάθουμε γι’ αυτό. Πόσο ειλικρινείς είμαστε

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Τι αποκαλύπτει έρευνα σε περισσότερους από 2.000 άνδρες και γυναίκες από Ευρώπη και ΗΠΑ. Πόσους ερωτικούς συντρόφους θεωρούμε αρκετούς, πόσους υπερβολικά πολλούς ή ανησυχητικά λίγους. Για είναι σημαντικό να μιλάμε για το ερωτικό μας παρελθόν.

Μεγάλη περιέργεια για το ερωτικό παρελθόν των συντρόφων τους έχουν πολλοί από εμάς, ιδίως στις αρχές μιας νέας σχέσης. Ωστόσο οι απαντήσεις που δίνονται εκατέρωθεν δεν είναι πάντοτε ειλικρινείς.

Αυτό υποδηλώνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 2.000 άνδρες και γυναίκες σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Όπως έδειξε, μία στις τρεις γυναίκες και περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα άνδρες ψεύδονται για το ερωτικό παρελθόν τους. Αναλόγως με την περίπτωση, το ψέμα που λένε άλλοτε αυξάνει τους παρελθόντες ερωτικούς συντρόφους και άλλοτε τους μειώνει.

Η τάση αυτή όμως δεν είναι αθώα. Ει μη τι άλλο, η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διασποράς των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων.

«Κάθε χρόνο παρατηρούμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σημαντική αύξηση (κατά 30-35%) στα νοσήματα αυτά, κυρίως μεταξύ των νέων ανθρώπων», λέει ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας.

Και συνεχίζει: «Οι νεότεροι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη τάση πειραματισμού και θέλουν να δοκιμάζουν νέες εμπειρίες. Ωστόσο η χρήση προφυλακτικού είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη, διότι «φρενάρει» την εξάπλωση των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων, ορισμένα από τα οποία μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις».

Το πρόβλημα με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ότι δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα. Επιπλέον, η μετάδοσή τους μπορεί να γίνει και από φαινομενικώς υγιή άτομα, τα οποία πιθανότατα δεν γνωρίζουν καν ότι είναι μολυσμένα.

Ο «ιδανικός» αριθμός

Παρ’ όλα αυτά, άνδρες και γυναίκες ως φαίνεται έχουν συγκεκριμένες αντιλήψεις για το τι σημαίνει «πολλοί ερωτικοί σύντροφοι». Όπως έδειξε η έρευνα, για άνδρες και γυναίκες ο «ιδανικός» αριθμός ερωτικών συντρόφων που μπορεί κάποιος να έχει στη ζωή του είναι μεταξύ 7 και 8. Αν έχει 2-3, θεωρείται πολύ συντηρητικός/-ή. Αν έχει 14-15, θεωρείται ασύδοτος/-η.

Αυτά ισχύουν στη θεωρία. Στην πράξη, το ερωτικό παρελθόν ποικίλλει ανά περιοχή και χώρα. Στις ΗΠΑ, λ.χ., ο μέσος όρος ερωτικών συντρόφων που ανέφεραν οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν 7,2. Ωστόσο, υπάρχει σημαντική διακύμανση από πολιτεία σε πολιτεία:

  • Ο μέγιστος αριθμός ερωτικών συντρόφων είναι 15,7 και αναφέρθηκε στη Λουϊζιάνα
  • Ο ελάχιστος αριθμός ερωτικών συντρόφων είναι 2,6 και αναφέρθηκε στη Γιούτα

Η διαφορά μοιάζει τεράστια. Εν τούτοις, στη Γιούτα η πλειονότητα των κατοίκων απέχουν για θρησκευτικούς λόγους από το σεξ εκτός γάμου.

Διαφορές παρατηρούνται και στο ερωτικό παρελθόν των Ευρωπαίων. Στην ίδια έρευνα, οι Βρετανοί ανέφεραν κατά μέσον όρο 7 ερωτικούς συντρόφους. Οι Γάλλοι ανέφεραν 10 και οι Ολλανδοί 6,9. Αντίστοιχα οι Ιταλοί ανέφεραν κατά μέσον όρο 5,4 ερωτικούς συντρόφους.

Συνολικά, ο μέσος όρος των ερωτικών συντρόφων που έχουν οι Ευρωπαίοι ανήλθε σε 6,2. Τον ίδιο αριθμό ανέφεραν και οι Γερμανοί.

Πότε γίνονται οι αποκαλύψεις

Σε ποια φάση της σχέσης όμως τίθεται προς συζήτηση το ερωτικό παρελθόν του ζευγαριού; Περισσότεροι από έξι στους δέκα ερωτηθέντες είπαν ότι η συζήτηση γίνεται εντός των πρώτων τεσσάρων μηνών στη σχέση. Μάλιστα οι μισοί από αυτούς δήλωσαν πως σκόπιμο είναι να γίνεται η συζήτηση κατά τον πρώτο μήνα της σχέσης.

Αντίστοιχα, το 13,5% των ερωτηθέντων λένε πως η συζήτηση για το ερωτικό παρελθόν πρέπει να γίνει 5-8 μήνες μετά την έναρξη της σχέσης.

Σε κάθε περίπτωση «είναι σημαντικό να μοιράζεστε το σεξουαλικό σας ιστορικό νωρίς, χωρίς φόβο ούτε ντροπή», τονίζει ο κ. Ρόκκας. «Το να λέτε ότι έχετε ή όχι κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα είναι σημαντικό. Εξίσου σημαντικό είναι να επισκέπτεστε τον ειδικό γιατρό πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών με νέο/νέα σύντροφο. Μπορεί να φαντάζει τρομακτικό να μιλήσετε για το ερωτικό παρελθόν σας νωρίς σε μια σχέση, αλλά όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο το καλύτερο».

Γιατί λένε ψέματα

Η έρευνα εξέτασε επίσης τα ψεύδη των δύο φύλων, όσον αφορά τους ερωτικούς συντρόφους που είχαν στη ζωή τους. Οι άνδρες αύξαναν συχνότερο τον αριθμό αυτό, ενώ οι γυναίκες τον μείωναν.

Ειδικότερα το 41,3% των ανδρών και το 32,6% των γυναικών παραδέχτηκαν ότι λένε ψέματα για το ερωτικό παρελθόν τους. Μάλιστα το 5,8% των γυναικών και το 10,1% των ανδρών παραδέχτηκαν ότι αναλόγως με την περίπτωση αυξομειώνουν τον αριθμό αυτό.

Οι ερευνητές που επεξεργάστηκαν τα ευρήματα της έρευνας λένε ότι είναι απόλυτα κατανοητό γιατί κάποιοι άνθρωποι μπαίνουν στον πειρασμό να πουν ψέματα για τη σεξουαλική τους δραστηριότητα.

Όπως λένε: «Οι ξεπερασμένες κοινωνικές προσδοκίες μπορεί να οδηγήσουν τους άνδρες να πιστέψουν ότι πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό τους, για να φαίνονται πιο «εντυπωσιακοί». Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται ότι πρέπει να μειώσουν τον αριθμό τους, για να μην τις θεωρήσουν «εύκολες».

»Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το σεξουαλικό σας ιστορικό είναι αυστηρά προσωπική σας υπόθεση. Κανείς δεν πρέπει ποτέ να αισθάνεται πιεσμένος να συμμορφώνεται με τα πρότυπα της κοινωνίας ή οποιουδήποτε συγκεκριμένου ατόμου».

Write A Comment