O Γιατρός Συμβουλεύει

Ο κορωνοϊός κλονίζει την υγεία και των ασυμπτωματικών. Τι προβλήματα προκαλεί

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Τι έδειξε η μεγαλύτερη έως σήμερα ανάλυση. Εξετάστηκαν οι ιατρικοί φάκελοι σχεδόν δύο εκατομμυρίων ατόμων στις ΗΠΑ, που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό το 2020. Πόσοι είχαν μακροχρόνια προβλήματα και ποια ήταν τα συχνότερα.

Ο νέος κορωνοϊός έχει πολλές και απρόβλεπτες συνέπειες, μία εκ των οποίων είναι ότι προκαλεί σε πολλούς ασθενείς νέα προβλήματα υγείας. Αυτό, όμως, δεν παρατηρείται μόνο σε όσους αρρωσταίνουν αρκετά σοβαρά ώστε να εισαχθούν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη για τις μακροχρόνιες συνέπειές του.

Τουναντίον, μακροχρόνια συμπτώματα και διαταραχές παρατηρούνται ανεξαρτήτως της βαρύτητας της νόσου. Παρατηρούνται επίσης σε άτομα όλων των ηλικιών, ακόμα και στα παιδιά.

Στη μελέτη, επιστήμονες από τις ΗΠΑ εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους σχεδόν δύο εκατομμυρίων ανθρώπων στις ΗΠΑ. Όλοι τους είχαν μολυνθεί από το νέο κορωνοϊό μεταξύ Φεβρουαρίου και Δεκεμβρίου 2020. Ένα μήνα ή περισσότερο μετά τη διάγνωσή τους, σχεδόν ο ένας στους τέσσερις (το 23%) αναζήτησαν ιατρική θεραπεία για νέα προβλήματα υγείας.

Τα πιο συχνά νέα προβλήματα υγείας ήταν:

  • Πόνος σε νεύρα ή/και μύες
  • Δυσκολίες στην αναπνοή
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Κακουχία και κόπωση
  • Υπέρταση

Άλλα νέα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ασθενείς ήταν:

  • Γαστρεντερικά συμπτώματα
  • Ημικρανίες
  • Δερματικά προβλήματα
  • Καρδιακές ανωμαλίες
  • Διαταραχές ύπνου
  • Προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η αγχώδης διαταραχή και η κατάθλιψη

Πόσοι είχαν νέα προβλήματα

Τα νέα προβλήματα υγείας παρατηρήθηκαν μετά από ήπια, μέτρια ή σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Παρατηρήθηκαν όμως και σε άτομα που δεν είχαν εκδηλώσει κανένα απολύτως σύμπτωμα της Covid-19. Ειδικότερα, νέα προβλήματα υγείας ανέφεραν:

  • Σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί στο νοσοκομείο εξαιτίας της Covid-19
  • Το 27% όσων είχαν εκδηλώσει ήπιας έως μέτριας βαρύτητας συμπτώματα
  • Το 19% όσων είχαν περάσει τη λοίμωξη χωρίς συμπτώματα

«Μας εξέπληξε το μεγάλο ποσοστό των ασυμπτωματικών ατόμων που είχαν νέα μακροχρόνια προβλήματα υγείας», δήλωσε στην εφημερίδα New York Times ο επικεφαλής ερευνητής Robin Gelburd, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού FAIR Health.

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς των οποίων ελέγχθηκαν οι ιατρικοί φάκελοι, παρέμειναν ασυμπτωματικοί όταν τους μόλυνε ο κορωνοϊός. Το 40% είχαν συμπτώματα, αλλά δεν χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται ένα 1% των οποίων το μοναδικό σύμπτωμα ήταν απώλεια γεύσης ή όρασης. Από τους συνολικά 1.959.982 φακέλους που εξετάστηκαν, μόνο το 5% αφορούσαν ασθενείς που χρειάσθηκαν νοσηλεία εξαιτίας της Covid-19.

Παρεπόμενα της Covid-19

Ο κ. Gelburd πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να γνωρίζουν γιατροί και κοινό για τους κινδύνους που απειλούν τους ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού. Και αυτό διότι είναι πιθανό, τα νέα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν να αποτελούν παρεπόμενα της Covid-19.

«Πολλοί ασυμπτωματικοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι τους είχε μολύνει ο κορωνοϊός», εξήγησε. «Αν όμως έχουν επίμονα συμπτώματα, ασυνήθιστα για το ιατρικό ιστορικό τους, ίσως πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο της Covid-19 λοίμωξης».

Συνολικά 454.477 από τους ασθενείς που συμπεριλήφθησαν στη μελέτη είχαν νέα προβλήματα υγείας. Οι ασθενείς αυτοί  απευθύνθηκαν στους γιατρούς τους 30 ή περισσότερες ημέρες μετά τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τα στοιχεία που εξετάστηκαν στη μελέτη αφορούσαν έως και τον Φεβρουάριο 2021.

Η νέα μελέτη δεν έχει δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Ωστόσο η FAIR Health ανακοίνωσε πως αξιολόγησε τα ευρήματά της ανεξάρτητος πανεπιστημιακός ειδικός.

Write A Comment