Άνδρας

Ο κορονοϊός επηρεάζει (και) την τεστοστερόνη: Τι πρέπει να ξέρουν οι άνδρες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Η τεστοστερόνη είναι η πιο σημαντική ανδρική ορμόνη. Είναι υπεύθυνη ή συνυπεύθυνη για τα χαρακτηριστικά του φύλου -όπως η ανάπτυξη του πέους και των όρχεων- η τριχοφυΐα, η χροιά της φωνής, η αυξημένη μυοσκελετική μάζα και δύναμη, αλλά και η σεξουαλική επιθυμία, οι στύσεις και η σπερματογένεση και ίσως και η επιθετικότητα, που κάποιες φορές εμφανίζουν οι άνδρες.

Αυτή η πολύτιμη ορμόνη, ωστόσο, φαίνεται ότι αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές, «παράπλευρες απώλειες» της COVID-19. Όπως έδειξε νέα επιστημονική μελέτη, η λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό σε αρκετές περιπτώσεις ρίχνει δραστικά τα επίπεδά της.

Μάλιστα τα νέα ευρήματα αναφέρουν ότι είναι πιθανό τα χαμηλά επίπεδα της τεστοστερόνης να αποτελούν και δείκτη κακής πρόγνωσης για την εξέλιξη της ασθένειας.

Πιο συγκεκριμένα η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Aging Male», σημειώνει ότι, όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα τεστοστερόνης μετά από μια θετική διάγνωση στον κορωνοϊό SARS-CoV-2, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ηλικία των 30 ετών οι περισσότεροι άνδρες αρχίζουν να εμφανίζουν μια σταδιακή μείωση στα επίπεδα της τεστοστερόνης, με επιπτώσεις που γίνονται εμφανείς καθημερινά», εξηγεί ο δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός – Ουρολόγος – Ανδρολόγος και Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

Write A Comment