Έρευνες

Κορωνοϊός: Τι δείχνουν τα λύματα για την πορεία της πανδημίας σε 12 αστικές περιοχές

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Σε ποιες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας υπήρξε μείωση στο ιικό φορτίο, που αυξήθηκε και που έμεινε πρακτικά σταθερό. Τι δείχνει το ιικό φορτίο στα λύματα για την πορεία της πανδημίας.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δεν ανακοίνωσε σήμερα μόνο τα νέα κρούσματα που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός στη χώρα μας. Ανακοίνωσε και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων στα αστικά λύματα.

Τους ελέγχους πραγματοποίησε το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ. Το ιικό φορτίο στα λύματα αποτελεί ένδειξη των ενεργών κρουσμάτων της Covid-19 λοίμωξης στην εκάστοτε περιοχή.

Τα δείγματα προέρχονται από 12 αστικές περιοχές. Πρόκειται για την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων.

Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ). Αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Οι μεταβολές
Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, το εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα λύματα από 19 έως 25 Ιουλίου σε σύγκριση με την εβδομάδα 12-18 Ιουλίου 2021 μεταβλήθηκε ως εξής:

Αττική +12%
Θεσσαλονίκη +5%
Λάρισα +25%
Βόλος +218%
Ηράκλειο +19%
Χανιά +106%
Ρέθυμνο -63%
Άγιος Νικόλαος -36%
Πάτρα +65%
Αλεξανδρούπολη +141%
Ιωάννινα -38%
Στην Ξάνθη παρατηρήθηκε σημαντική σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα. Ωστόσο δεν μπορεί να αξιολογηθεί ποσοτικά επειδή την προηγούμενη εβδομάδα (12-18 Ιουλίου) ο κορωνοϊός ήταν οριακά ανιχνεύσιμος στα λύματα.

Τι σημαίνουν τα στοιχεία
Το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων διευκρινίζει επίσης ότι οι μεταβολές της τάξης του +/- 30% είναι κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Επομένως:

Καθαρά αυξητικές μεταβολές καταγράφηκαν σε Πάτρα, Χανιά, Αλεξανδρούπολη, Βόλο και Ξάνθη
Οριακές αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε Αττική, Ηράκλειο, Λάρισα
Στη Θεσσαλονίκη το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα λύματα ήταν πρακτικά σταθερό.
Το ιικό φορτίο μειώθηκε στον Άγιο Νικόλαο, τα Ιωάννινα και το Ρέθυμνο

Write A Comment