Μαιευτική - Εγκυμοσύνη

Καταστροφικός ο κορωνοϊός στην εγκυμοσύνη. Σοκάρουν τα ευρήματα νέας μελέτης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Τι αποκαλύπτει μελέτη σε χιλιάδες εγκύους. Ποιοι κίνδυνοι απειλούν τις μέλλουσες μητέρες και τα αγέννητα μωρά τους. Τι συνιστούν οι επιστήμονες

Οι γυναίκες που είναι έγκυοι ή προγραμματίζουν μια εγκυμοσύνη, καλό είναι να εμβολιστούν επειγόντως εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, γιατί η Covid-19 κρύβει πολλούς και σοβαρούς κινδύνους, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Στοιχεία από εκατοντάδες χιλιάδες εγκύους έδειξαν ότι η Covid στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες πρόωρου τοκετού και διασωλήνωσης. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο απειλητικών επιπλοκών κατά τον τοκετό.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως οι έγκυοι που θα αρρωστήσει ο κορωνοϊός, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν την πιο βαριά νόσο. Αυτό θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τις ίδιες, αλλά και το αγέννητο μωρό τους», δήλωσε η ερευνήτρια Dr. Jennifer Jolley, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μητρικής & Εμβρυϊκής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine (UCI).

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με ανάλυση στοιχείων από 869.079 ενήλικες εγκύους στις ΗΠΑ. Οι περισσότερες είχαν ηλικία 18 έως 30 ετών.

Οι γυναίκες γέννησαν τα μωρά τους μεταξύ 1 Μαρτίου 2020 και 28 Φεβρουαρίου 2021. Οι 18.715 από αυτές εκδήλωσαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Τα ευρήματα
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Όπως γράφουν οι ερευνητές, όσες εκδήλωσαν την Covid-19 κατά την εγκυμοσύνη είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα τα μωρά τους. Στην πραγματικότητα, πρόωρα γέννησε το 16,4% των εγκύων με Covid-19 έναντι του 11,5% εκείνων χωρίς κορωνοϊό.

Κατά τη διάρκεια του τοκετού, εξ άλλου, οι γυναίκες με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός είχαν:

Σχεδόν εξαπλάσιες πιθανότητες να εισαχθούν στην εντατική. Εισήχθη το 5,2% εξ αυτών, έναντι του 0,9% των εγκύων χωρίς Covid
Σχεδόν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν διασωλήνωση και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (1,5% των εγκύων με Covid έναντι 0,1% των εγκύων χωρίς Covid)
Οι έγκυοι που είχε μολύνει ο κορωνοϊός είχαν επίσης πολλαπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους στο νοσοκομείο. Πέθανε η μία στις 1.000 έναντι μίας στις 10.000 στις εγκύους χωρίς κορωνοϊό.

Τα εμβόλια εναντίον του κορωνοϊού είναι ασφαλή και αποτελεσματικά στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με πολυάριθμα ευρήματα από διαφορετικές μελέτες.

 

Write A Comment