Ειδήσεις

Πρεμιέρα της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, με αναστολές εργασίας και διαμαρτυρίες ανεμβολίαστων υγειονομικών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Την πρώτη κρίση, μέσα στη μεγάλη υγειονομική κρίση της πανδημίας, αντιμετωπίζει σήμερα 1η Σεπτεμβρίου η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Πριν προλάβει καν να “ζεστάνει” την καρέκλα του, ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, βρίσκεται αντιμέτωπος με το πρόβλημα των χιλιάδων αποχωρήσεων των ανεμβολίαστων υγειονομικών από το ΕΣΥ, αλλά και με σφοδρές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, που αποτελούν “καρδιά” του συστήματος Δημόσιας Υγείας.

“Φύλλα πορείας” για … το σπίτι τους θα λάβουν σήμερα νωρίς το πρωί της Τετάρτης (1/9) από τους διοικητές των νοσοκομείων χιλιάδες υγειονομικοί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, που δεν πειθάρχησαν στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, το οποίο νομοθέτησε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Σε απάντηση, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πραγματοποιούν από τις 7 το πρωί, παράσταση διαμαρτυρίας στις Πύλες όλων των νοσοκομείων της χώρας αλλά και καταλήψεις στα γραφεία των διοικητών, ώστε να εμποδίσουν -όπως λένε- την έκδοση και παράδοση στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, των σχετικών πράξεων αναστολής εργασίας.

Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων αυτών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) θα πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη (2/9) μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας, στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στα γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών. Ταυτόχρονα έχουν εξαγγελθεί και στάσεις εργασίας, 10 με 3 το απόγευμα.

O πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος καλεί την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να μην προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του μέτρου και να δώσει περισσότερο χρόνο στους υγειονομικούς να εμβολιαστούν.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, προχωρά ακάθεκτη στην εφαρμογή του νόμου, αλλά και στην αντικατάσταση των υγειονομικών, ανοίγοντας σήμερα Τετάρτη (1/9) την πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για την πρόσληψη με τρίμηνες συμβάσεις επικουρικών εργαζόμενων λοιπών ειδικοτήτων

Τα κενά των εργαζομένων που θα αποχωρήσουν με αναστολή εργασίας από το σύστημα Υγείας υπολογίζονται σε πάνω από 10.000.

Αυξάνονται τα ποσοστά των υγειονομικών που εμβολιάζονται ακόμη και την ύστατη στιγμή

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι της Υγείας παραδέχονται ότι πράγματι οι υγειονομικοί σπεύδουν να εμβολιαστούν κατά εκατοντάδες τις τελευταίες μέρες, όμως, υπήρχε -όπως υποστηρίζουν- μέχρι σήμερα αρκετός χρόνος για τον εμβολιασμό τους, ώστε να μην δικαιολογείται σήμερα να δοθεί παράταση.

Ωστόσο, οι διοικήσεις των νοσοκομείων αναμένεται να συναινέσουν σιωπηρά για μία και μόνο ημέρα και να μην εκδώσουν πράξεις αναστολής για όσους εργαζόμενους προσκομίσουν επίσημη βεβαίωση ότι έχουν προχωρήσει έστω και σήμερα, στην πρώτη δόση εμβολίου.

Εάν ωστόσο, οι εργαζόμενοι προσκομίσουν παρόμοιες βεβαιώσεις την Πέμπτη, ή δεν ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους -όσοι από αυτούς έχουν επιλέξει εμβόλιο με δύο δόσεις- τότε θα τεθούν στη συνέχεια σε αναστολή εργασίας, άνευ αποδοχών.

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ: 3.800 μόνο στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής

Επίσημους αριθμούς για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στα νοσοκομεία όλης της χώρας η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει, καθώς ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται συνεχώς με τους νέους εμβολιασμούς που προστίθενται καθημερινά. Ωστόσο, μόνο μέσα στις τελευταίες 12 ημέρες περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τις αναστολές τους και έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι ανεμβολίαστοι ξεπερνούν αυτή τη στιγμή, κατά πολύ τις χιλιάδες πανελλαδικά.

Μόνο στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια, η οποία συμπεριλαμβάνει όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι  αγγίζουν τους 3.800, ενώ στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας υπολογίζονται κατά μέσο όρο περίπου 150 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι από όλες τις ειδικότητες.

To 90% των αιτήσεων εξαίρεσης από τους εμβολιασμούς, απορρίπτονται από τις αρμόδιες επιτροπές

Για να αποφύγουν τις επιπτώσεις της αναστολής εργασίας χιλιάδες υγειονομικοί κατέφυγαν στις αρμόδιες τριμελείς επιτροπές που έχουν ορίσει οι Υγειονομικές Περιφέρειες, προκειμένου να εξαιρεθούν από την εφαρμογή του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Πολλοί από αυτούς επικαλέστηκαν λόγους υγείας (θρόμβους, αυτοάνοσα νοσήματα κ.α.), όμως, οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν από τις αρμόδιες επιτροπές σε ποσοστό που ξεπερνά το 85% με 90%.

Να σημειωθεί ότι βασικός λόγος εξαίρεσης από τους εμβολιασμούς -σύμφωνα με σχετική γνωμοδότηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών- είναι σοβαρή αλλεργική αντίδραση / αναφυλαξία και ελάχιστες άλλες περιπτώσεις ατόμων που λαμβάνουν ειδικές θεραπείες.

Υπουργείο Υγείας: Πως θα καλύψει τα κενά των εργαζομένων που αποχωρούν από το σύστημα

Ο νέος Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα θα βρεθούν σε “τρικυμία” καλούμενοι να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις των υγειονομικών. Την ώρα μάλιστα που, όπως έλεγαν στο περιθώριο της τελετής παράδοσης παραλαβής το απόγευμα της Τρίτης 31/8 στο Υπουργείο Υγείας, δεν έχουν προλάβει καν να ενημερωθούν.

Ωστόσο, “ο νόμος θα εφαρμοστεί” όπως ανέφερε ο Θανάσης Πλεύρης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις αντιδράσεις των υγειονομικών, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ορκωμοσία του.

Και πράγματι η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει σαφώς πως θα καλυφθούν τα κενά των εργαζομένων στα νοσοκομεία στον συντομότερο δυνατό χρόνο.

Για να μην οδηγηθεί σε κατάρρευση το Σύστημα Υγείας εξαιτίας των αποχωρήσεων προσωπικού, θα υπάρξουν οι εξής παρεμβάσεις:

  • εσωτερικές μετακινήσεις εργαζομένων εντός νοσοκομειακών μονάδων
  • μετακινήσεις εργαζομένων από μία νοσοκομειακή μονάδα σε άλλη
  • προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
  • αναθέσεις έργου για την κάλυψη θέσεων σε διοικητικό προσωπικό

Αναλυτικότερα, θα υπάρξουν εσωτερικές μετακινήσεις υγειονομικών και ανακατατάξεις προσωπικού. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς προς το παρόν η κάλυψη κρεβατιών δεν είναι μεγάλη και μπορούν να υπάρξουν συμπτύξεις σε ομοειδείς κλινικές, όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι.

Δεύτερο μέτρο είναι οι μετακινήσεις προσωπικού από ένα νοσηλευτικό ίδρυμα σε άλλο, οι οποίες θα επιστρατευθούν μόνο στην περίπτωση που οι εσωτερικές μετακινήσεις δεν θα καλύψουν τα κενά.

Τρίτο μέτρο είναι οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για την πρόσληψη λοιπού προσωπικού (εκτός γιατρών και νοσηλευτών) ανοίγει σήμερα, ενώ απορρόφηση επικουρικού υγειονομικού προσωπικού θα γίνει και από την δεξαμενή των ανοιχτών προκηρύξεων.

Οι διαδικασίες των προσλήψεων αναμένεται να ολοκληρωθούν το πολύ σε δύο εβδομάδες, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι.

Θέσεις διοικητικού και τεχνολογικού χαρακτήρα, που περιλαμβάνουν τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης, θα είναι εφικτό να καλυφθούν με απευθείας ανάθεση από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και των ΥΠΕ, σε εταιρείες που θα συνάψουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Όσο για τις θέσεις εργασίας τεχνολογικού τύπου, θα επιστρατευθούν εργαστήρια, όπως αυτό του ΕΚΠΑ, του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και του ΠΑΣΤΕΡ.

Write A Comment