Ειδήσεις

«Συναγερμός» στα δημόσια νοσοκομεία – Καταγγελίες για ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ανησυχία με τα όσα αποκαλύπτονται στον χώρο της δημόσιας υγείας τα τελευταία 24ωρα

Τα όσα αποκαλύπτονται τα τελευταία 24ωρα στον χώρο της δημόσιας υγείας τόσο με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμών όσο και με τις καταγγελίες για ανεμβολίαστους υγειονομικούς που εξακολουθούν να εργάζονται αλλά και για διοικητή νοσοκομείου που δεν εμβολιάστηκε, το λιγότερο προβληματίζουν.

Με βάση τις καταγγελίες φαίνεται ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και αυτό γιατί λόγω υποστελέχωσης σε ορισμένες υγειονομικές δομές και μέχρι να «τρέξει» η προκήρυξη για νέες προσλήψεις δεν υπάρχει περιθώριο για αποχώρηση εργαζομένων, γιατί διαφορετικά θα δημιουργηθούν σοβαρές αρρυθμίες.

Δια στόματος του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου έγινε γνωστό ότι ο διοικητής του νοσοκομείου ΝΙΜΙΤΣ τελεί ήδη υπό παραίτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast ο διοικητής του νοσοκομείου υπέβαλε την παραίτησή του καθώς και ο ίδιος είναι ανεμβολίαστος.

Νοσοκομεία με ανεμβολίαστους υπαλλήλους

Κι ενώ βρίσκεται σε ισχύ η διάταξη με την οποία όποιος εργαζόμενος δεν έχει εμβολιαστεί αυτόματα βγαίνει σε αναστολή, η εικόνα δεν είναι έτσι σε πολλά νοσοκομεία. Κι αυτό γιατί τα κενά που θα δημιουργούνταν θα ήταν πολλά και δυσαναπλήρωτα.

Έτσι, οι διοικήσεις κάνουν τα στραβά μάτια προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα.

Σύμφωνα πάντα με όσα κατήγγειλε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τουλάχιστον 4 νοσοκομεία ο Άγιος Ανδρέας και το Ρίο, το ΔΑΦΝΙ και το ΝΙΜΤΣ απασχολούν ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Καταγγελία εργαζομένων στο Δαφνί

Κι επειδή τα νομίσματα έχουν δύο όψεις, αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΨΝΑ (Δαφνί), ένα νοσοκομείο με ιδιαιτερότητες, παρότι με ΦΕΚ είχε στα τέλη Αυγούστου δοθεί παράταση για την αναστολή εργασίας έως τις 15/9/2021, εκδόθηκε τελικά νέο έγγραφο από τη Διοίκηση σύμφωνα με το οποίο το «ανεμβολίαστο» προσωπικό τίθεται σε αναστολή από την 1η Σεπτεμβρίου του 2021. Μάλιστα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbeast είχε καταρτιστεί πρόγραμμα εφημεριών και με γιατρούς που δεν είχαν εμβολιαστεί και ετεροχρονισμένα η διοίκηση έσπευσε να βγάλει «διορθωτικό» πρόγραμμα χωρίς να τους περιλαμβάνει.

«Καμπάνες» σε ανεμβολίαστους ιδιώτες γιατρούς

Βαριά είναι τα πρόστιμα και οι κυρώσεις για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς όπως προβλέπει η τροπολογία που ψηφίστηκε στην Βουλή.

Ωστόσο, υπάρχει και η πρόβλεψη για την επιστροφή στην εργασία, εάν οι υγειονομικοί επιλέξουν να εμβολιαστούν έστω και εκ των υστέρων.

Σύμφωνα με αυτή:

  • Αίρεται η αναστολή καθηκόντων που επιβάλλεται στην περίπτωση μη εμβολιασμού εργαζομένων με την πραγματοποίηση της πρώτης ή της μοναδικής δόσης, με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο χρόνο, αντί με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
  • Επιβάλλεται υποχρέωση εμβολιασμού με την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στους φοιτητές προγραμμάτων σπουδών των Σχολών Επιστημών Υγείας των Α.Ε.Ι., στους σπουδαστές των Ι.Ε.Κ. και των Κολλεγίων, οι οποίοι συμμετέχουν σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διεξάγεται σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., πανεπιστημιακά νοσοκομεία και ιδιωτικές δομές υγείας.
  • Στον εργοδότη που απασχολεί ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.
  • Τα ίδια πρόστιμα επιβάλλονται και στους ιδιώτες υπόχρεους που εργάζονται στις δομές ως ελεύθεροι επαγγελματίες και παραβιάζουν τις διατάξεις περί υποχρεωτικού εμβολιασμού.
  • Στους ελεύθερους επαγγελματίες (π.χ ιδιωτικά ιατρεία και φαρμακεία) οι οποίοι παραμένουν ανεμβολίαστοι επιβάλλονται επιπλέον: Καταγγελία αυτοδικαίως και αζημίως για το Δημόσιο κάθε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αναστολή της δυνατότητας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών.
  • Επιβάλλεται, πέρα από τις άλλες κυρώσεις, διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ: α) σε όποιον αποπειράται ή πετυχαίνει την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ δεν έχει εμβολιαστεί, ή βεβαίωσης νόσησης, ενώ δεν έχει νοσήσει, και β) στον υπάλληλο ή σε οποιονδήποτε έχει ανατεθεί εμβολιαστικό έργο και συμμετέχει στην έκδοση ψευδούς πιστοποιητικού εμβολιασμού.
  • Εκτός από ποινικές ευθύνες και απόλυση επιβάλλεται στον υπάλληλο 5.000 ευρώ πρόστιμο για κάθε ψευδή εμβολιασμό που εμπλέκεται. Πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται και σε όποιον επιδιώξει να λάβει παρανόμως πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.
  • Καθορίζονται ως ανώτατα όρια χρέωσης για μοριακό έλεγχο (ΡCR) τα 40 ευρώ για την ανάλυση και τα 20 ευρώ για την δειγματοληψία, ενώ για το rapid test τα 10 ευρώ.

Write A Comment