Έρευνες

Κορωνοϊός: Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε την υφασμάτινη μάσκα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Τι δείχνει νέα μελέτη, στην οποία εξετάστηκαν χειροποίητες υφασμάτινες μάσκες. Ποιες είναι πιο αποτελεσματικές και πόσο καιρό διαρκεί η προστασία που παρέχουν. Ποιο είναι το καλύτερο ύφασμα για την παρασκευή τους.

Αν χρησιμοποιείτε χειροποίητη μάσκα προστασίας από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, προσέξτε. Δεν είναι όλα τα είδη εξίσου αποτελεσματικά στην απορρόφηση των σταγονιδίων με τα οποία αυτός μεταδίδεται. Επιπλέον, δεν μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε μέχρι να λιώσει το ύφασμα από το «πλύνε-βάλε».

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα μιας νέας μελέτης, στην οποία οι επιστήμονες εξέθεσαν διάφορα είδη υφασμάτινης, χειροποίητης μάσκας σε σταγονίδια βήχα που κινούνταν με διάφορες ταχύτητες. Οι ταχύτητες αντιστοιχούσαν σε διαφορετικής βαρύτητας βήχα (από ήπιο έως δυνατό).

Τα σταγονίδια που εκπέμπουμε όταν βήχουμε έχουν μεγάλο μέγεθος και γι’ αυτό σύντομα καταλήγουν στο έδαφος. Αντιθέτως, εκείνα που εκλύονται με την ομιλία ή την αναπνοή είναι μικρότερα και μπορεί να αιωρούνται για αρκετή ώρα στον αέρα.

Από τότε που ξέσπασε η πανδημία που προκαλεί ο κορωνοϊός, οι ειδικοί συνιστούν να φοράμε προστατευτική μάσκα όταν βρισκόμαστε με ξένους. Σκοπός της είναι να μας προστατεύει από τα μικρά και τα μεγάλα σταγονίδια.

Δεν έχουν όμως όλοι την οικονομική δυνατότητα να προμηθεύονται χειρουργικές μάσκες ή μάσκες υψηλής προστασίας Ν95. Η χειροποίητη υφασμάτινη μάσκα είναι μια οικονομική επιλογή, αλλά δεν είναι πάντοτε εξίσου αποτελεσματική. Αν, μάλιστα, δεν απορροφά επαρκώς τα μεγάλα σταγονίδια, είναι ακόμα λιγότερο αποτελεσματική έναντι των μικρότερων αιωρούμενων σταγονιδίων, λένε οι ειδικοί.

Ωστόσο οι υφασμάτινες μάσκες που φτιάχνουμε στο σπίτι δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς έναντι του κορωνοϊού. Γι’ αυτό τον λόγο διεξήχθη και η παρούσα μελέτη.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές εξέτασαν μεμονωμένες και πολλαπλές στοιβάδες από υφάσματα για φουλάρια, μαντήλια κοστουμιού, βαμβακερές πετσέτες και χειρουργικές μάσκες. Όπως διαπίστωσαν, οι μάσκες από βαμβακερά υφάσματα σαν αυτά που χρησιμοποιούνται στις πετσέτες, ήταν οι πιο απορροφητικές. Αυτό όμως ίσχυε υπό την προϋπόθεση ότι αποτελούνταν από αρκετές στοιβάδες, ραμμένες μεταξύ τους.

Στην πραγματικότητα, απαιτούνταν τουλάχιστον τρεις, σφιχτοραμμένες στοιβάδες για να απορροφηθούν σε ικανοποιητικό βαθμό τα μεγάλα σταγονίδια του βήχα, αναφέρει σε δελτίο Τύπου το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής (AIP).

Τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστούν οι πετσέτες είναι πιο χοντρά από τα υφάσματα ρούχων. Έχουν επίσης μεγάλη απορροφητική ικανότητα για να στεγνώνουν το σώμα ή αντικείμενα.

Εν τούτοις, ακόμα και η καλύτερα κατασκευασμένη χειροποίητη μάσκα έχανε την προστατευτική δύναμή της με τη χρήση. Στη νέα μελέτη οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτό άρχιζε να συμβαίνει μετά τα 70 πλυσίματα. Επομένως, η χειροποίητη υφασμάτινη μάσκα πρέπει να αλλάζει μετά από σχεδόν 2,5 μήνες καθημερινής χρήσης και πλυσίματος.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Physics of Fluids.

Write A Comment