Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Πόσο πιθανό είναι να αρρωστήσει ένα άτομο δύο φορές. Νέα δεδομένα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Οι νέες μολύνσεις σε ανθρώπους που πέρασαν πέρυσι την Covid-19 έχουν αρχίσει να αυξάνονται, αναφέρει ειδικός από τις ΗΠΑ. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο. Τι ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Περάσατε τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, αλλά αναρρώσατε πλήρως και πλέον αισθάνεστε ανίκητοι. Τώρα πια αποκλείεται να αρρωστήσετε, σωστά; Πόσο μάλλον αν κάνετε και μια δόση εμβολίου μετά από κάποιους μήνες.

Δυστυχώς αυτό δεν είναι ακριβώς σωστό. Οι ειδικοί λένε πως δεν αποκτά ανοσία για μια ζωή όποιος μολύνθηκε από τον κορωνοϊό και ανέρρωσε από αυτόν. Αν μάλιστα δεν κάνει μία δόση εμβολίου, μπορεί να κινδυνεύει ακόμα περισσότερο να ξαναρρωστήσει.

Στην πραγματικότητα, έχουν αρχίσει να αυξάνονται όσοι αρρωσταίνουν ξανά, αναφέρει ο Dr. Frank Esper, από το Κέντρο Παιδιατρικών Λοιμωδών Νόσων της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Γιατί είναι αυξημένος ο κίνδυνος επαναμόλυνσης

«Βλέπουμε πλέον περισσότερες επαναμολύνσεις απ’ όσες κατά το πρώτο έτος της πανδημίας. Αυτό όμως ήταν αναμενόμενο», λέει.  Όπως εξηγεί, τρεις είναι οι κύριοι παράγοντες που ευθύνονται γι’ αυτό.

  1. Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός έχει διαρκέσει αρκετά. Κοντεύουν πια δυο χρόνια από τότε που πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός. Πολλοί άνθρωποι νόσησαν πριν από πολλούς μήνες, ακόμα και πριν από ένα χρόνο ή περισσότερο. Η ανοσία από αυτές τις λοιμώξεις, φθίνει με τον καιρό.
  2. Εμφανίστηκαν νέα, ισχυρότερα στελέχη. Ειδικά το στέλεχος Δέλτα που δημιούργησε ο κορωνοϊός είναι πολύ πιο μεταδοτικό και επιθετικό. Ίσως λοιπόν κατορθώνει να υπερνικά την ανοσία που αναπτύχθηκε σε προγενέστερη μόλυνση.
  3. Σταματήσαμε να προσέχουμε. Οι περισσότεροι δεν φορούν πια προστατευτική μάσκα στους υπαίθριους χώρους, ούτε τηρούν αποστάσεις ασφαλείας. Επιπλέον, έχουν ξαναρχίσει οι δραστηριότητες που συγκεντρώνουν μεγάλο πλήθος ατόμων.

Ο συνδυασμός αυτών των τριών παραγόντων εξηγεί «γιατί βλέπουμε ολοένα περισσότερους ασθενείς που μολύνονται για δεύτερη φορά», εκτιμά. Πάντως, «τα περιστατικά αυτά εξακολουθούν να είναι λίγα», σπεύδει να διευκρινίσει.

Ποιοι κινδυνεύουν

Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις και, ειδικά το στέλεχος Δέλτα, μολύνει τους πάντες, μικρούς και μεγάλους. Υπό αυτή την έννοια, όποιος έχει περάσει την Covid-19 μπορεί να ξαναμολυνθεί. Ωστόσο πρόσφατη μελέτη στο Κεντάκι έδειξε πως όσοι δεν έχουν κάνει έστω μία δόση εμβολίου διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να ξαναμολυνθούν.

Στη μελέτη εντάχθηκαν 246 άτομα, που είχαν νοσήσει το 2020 και ξαναβρέθηκαν θετικοί την περίοδο 1 Μαΐου-30 Ιουνίου 2021. Οι ασθενείς αυτοί συγκρίθηκαν με 492 συνομηλίκους τους, τους οποίους είχε νοσήσει ο κορωνοϊός μόνο το 2020.

Σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους εθελοντές, οι ανεμβολίαστοι με ιστορικό COVID-19 το 2020 είχαν 2,34 φορές περισσότερες πιθανότητες να ξαναμολυνθούν το 2021.

Ανάλογα ευρήματα είχαν και προγενέστερες μελέτες. Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι «ο κορωνοϊός μπορεί να ξεπεράσει την φυσική ανοσία και να οδηγήσει σε δεύτερη μόλυνση», λέει ο Dr. Esper. «Σχεδόν όλα τα περιστατικά επαναμολύνσεων που βλέπουμε, είναι ανεμβολίαστοι άνθρωποι. Επομένως, παρά την Covid, χρειάζεται και τουλάχιστον μια δόση των εμβολίων».

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό

Οι άνθρωποι που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα επίσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για επαναμόλυνση, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήσαν η πρώτη πληθυσμιακή ομάδα για την οποία εγκρίθηκε τρίτη δόση των εμβολίων.

«Γνωρίζουμε ήδη πως οι ασθενείς αυτοί συχνά έχουν μικρότερη ανταπόκριση στα εμβόλια από την επιθυμητή. Επιπλέον, ο κορωνοϊός μπορεί να τους μολύνει και δεύτερη φορά», λέει ο Dr. Esper. «Η τρίτη δόση των εμβολίων μπορεί να μειώσει τους κινδύνους αυτούς».

Σε πόσο καιρό όμως μετά την αρχική λοίμωξη μπορεί κάποιος να μολυνθεί εκ νέου; «Αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμα με βεβαιότητα», απαντά ο ειδικός. «Σίγουρα όμως όχι τους πρώτους μήνες. Τον πρώτο καιρό ο οργανισμός δημιουργεί εξουδετερωτικά αντισώματα που αποτρέπουν για κάποιους μήνες τη νέα μόλυνση».

Διαφορετική εκδήλωση

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι τη δεύτερη φορά η Covid μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικό τρόπο, προσθέτει. Όντως, σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα των ασθενών είναι ήπια, ενώ κάποιοι είναι και ασυμπτωματικοί.

Ακόμα και έτσι, όμως, ο ασθενής παραμένει μεταδοτικός και μπορεί να μολύνει άλλα άτομα. Γι’ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, καλή υγιεινή).

«Ο κυριότερος τρόπος προστασίας είναι τα εμβόλια, αλλά ούτε αυτά είναι πανάκεια», τονίζει ο Dr. Esper. «Επομένως, πρέπει να εξακολουθήσουμε να προσέχουμε όσο και πέρυσι».

Write A Comment