Αφιερώμα

Ρούντολφ Βάιγκλ: Ο ανοσολόγος που ανακάλυψε το εμβόλιο κατά του τύφου – Έσωσε ο ίδιος χιλιάδες ανθρώπους από τους ναζί

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Το σημερινό Doodle της Google γιορτάζει τα 138α γενέθλια του Πολωνού εφευρέτη, γιατρού και ανοσολόγου Rudolf Weigl.

Ο Ρούντολφ Βάιγκλ δημιούργησε το πρώτο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του επιδημικού τύφου, μιας από τις παλαιότερες και πιο μολυσματικές ασθένειες της ανθρωπότητας.

Σαν σήμερα το 1883, ο Rudolf Stefan Weigl γεννήθηκε στην αυστροουγγρική πόλη Przerów (σύγχρονη Τσεχία). Συνέχισε με σπουδές στις βιολογικές επιστήμες στο Πολωνικό Πανεπιστήμιο Lwów και απασχολήθηκε ως παρασιτολόγος στον πολωνικό στρατό το 1914. Καθώς εκατομμύρια άνθρωποι τότε στην Ανατολική Ευρώπη μαστίζονταν από τύφο, ο Rudolf Weigl αποφάσισε να σταματήσει τη διάδοσή του.

Το σπουδαίο εμβόλιο κατά του τύφου, που ανακάλυψε ο Ρούντολφ Βάιγκλ

Οι ψείρες του σώματος ήταν γνωστό ότι μεταφέρουν τα βακτήρια Rickettsia prowazekii, που μολύνουν τον άνθρωπο με τύφο. Έτσι ο Weigl προσάρμοσε το μικροσκοπικό έντομο σε ένα εργαστηριακό δείγμα. Η καινοτόμος έρευνά του αποκάλυψε το πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τις ψείρες για να πολλαπλασιάσει τα θανατηφόρα βακτήρια, τα οποία και μελέτησε επί δεκαετίες με την ελπίδα να δημιουργήσει ένα εμβόλιο.

Ρούντολφ Βάιγκλ: Πώς έσωσε χιλιάδες ανθρώπους από τους ναζί

Το 1936, το εμβόλιο του Weigl χορηγήθηκε με επιτυχία στον πρώτο του δικαιούχο. Όταν η Γερμανία κατέλαβε την Πολωνία κατά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Weigl αναγκάστηκε να ανοίξει ένα εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων. Χρησιμοποίησε τις εγκαταστάσεις, για να προσλάβει φίλους και συναδέλφους που κινδύνευαν να διωχθούν υπό το νέο δικτατορικό καθεστώς των ναζί.

Υπολογίζεται ότι 5.000 άνθρωποι σώθηκαν λόγω της εργασίας του Weigl κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τόσο λόγω των άμεσων προσπαθειών του να προστατεύσει τους γείτονές του, όσο και των χιλιάδων δόσεων εμβολίων που διανεμήθηκαν σε εθνικό επίπεδο.

 

 

Σήμερα, ο Ρούντολφ Βάιγκλ επαινείται ευρέως ως αξιόλογος επιστήμονας και ήρωας. Το έργο του έχει τιμηθεί όχι από μία αλλά από δύο υποψηφιότητες για Νόμπελ!

Από την μελέτη μιας μικροσκοπικής ψείρας μέχρι τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπινων ζωών, η επίδραση που είχε η ακούραστη δουλειά του στον κόσμο γίνονται αισθητές μέχρι σήμερα.

Write A Comment