O Γιατρός Συμβουλεύει

Καρκίνος οισοφάγου: Προσοχή στα “αθώα” συμπτώματα – Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά στους νέους!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Τα περιστατικά καρκίνου του οισοφάγου έχουν τριπλασιαστεί στις ηλικίες κάτω των 50 ετών τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ο καρκίνος οισοφάγου είναι ο έβδομος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως και είναι μια πολύ θανατηφόρα ασθένεια, που ευθύνεται για 500.000 θανάτους κάθε χρόνο.

Η νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στο UEG Week Virtual 2021, πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία σε σχεδόν 60.000 ασθενείς. Διαπίστωσε ότι τα νέα περιστατικά αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου αυξήθηκαν από 0,34 σε 0,92 (τριπλασιασμός) ανά 100.000 άτομα μεταξύ 1989 και 2018. Υπήρξε μια μέση αύξηση 1,5% στους άνδρες και η διπλάσια (3%) στις γυναίκες. Αυτές οι δραματικές αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 50 ετών με οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αύξηση των περιπτώσεων οισοφαγικού αδενοκαρκινώματος αντικατοπτρίζει αλλαγές στους παράγοντες κινδύνου, που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, δηλαδή με την αύξηση των ανθυγιεινών συνηθειών, όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η μειωμένη σωματική άσκηση.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Ali Al-Kaabi, από το ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου Radboud στο Nijmegen της Ολλανδίας, εξήγησε: «Η συχνότητα εμφάνισης αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου αυξάνεται σε νέους ενήλικες. Γνωρίζουμε ότι η ασθένεια σχετίζεται με τη νόσο Barrett του οισοφάγου, η οποία είναι μια κακοήθης κατάσταση στο κάτω άκρο του οισοφάγου. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (παλινδρόμηση οξέος), η παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα. Γνωρίζουμε επίσης ότι τα ποσοστά αυτών των παραγόντων κινδύνου έχουν αυξηθεί σε νέους ενήλικες τα τελευταία 30 χρόνια«.

Ο καρκίνος οισοφάγου διακρίνεται σε δύο κύριους υποτύπους:

  1. αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου, το οποίο συνδέεται με παχυσαρκία και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  2. οισοφαγικό καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων, το οποίο συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα

Ο καρκίνος οισοφάγου έχει πολλά συμπτώματα, αλλά συχνά μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν, διότι συγχέονται με άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα.

Καρκίνος οισοφάγου: Συμπτώματα

Ο καρκίνος οισοφάγου συνήθως ξεκινά στα κύτταρα που βρίσκονται στην εσωτερική επένδυση του οισοφαγικού σωλήνα. Ο καρκίνος οισοφάγου μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε κατά μήκος του οισοφάγου. Κατά κανόνα, περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες προσβάλλονται από καρκίνο του οισοφάγου.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου του οισοφάγου περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία)
  • Απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια
  • Πόνος, πίεση, ή αίσθηση καύσου στο στήθος
  • Επιδείνωση της δυσπεψίας, ή καούρα
  • Βήχας, ή βραχνάδα

Ο πρώιμος καρκίνος οισοφάγου συνήθως δεν προκαλεί σημάδια, ή συμπτώματα και αυτό είναι που τον καθιστά τόσο επικίνδυνο.

Πότε να δείτε έναν γιατρό

Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας εάν έχετε επίμονα σημάδια και συμπτώματα που σας ανησυχούν.

Εάν έχετε διαγνωστεί με τη νόσο Barrett στον οισοφάγο, μια προκαρκινική κατάσταση που προκαλείται από χρόνια παλινδρόμηση οξέος, ο κίνδυνος για καρκίνο του οισοφάγου είναι αυξημένος. Ρωτήστε τον γιατρό σας ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξετε, τα οποία μπορεί να σηματοδοτούν ότι η κατάστασή σας επιδεινώνεται.

Καρκίνος οισοφάγου: Παράγοντες κινδύνου

Πιστεύεται ότι ο χρόνιος ερεθισμός του οισοφάγου μπορεί να συμβάλει στις αλλαγές που προκαλούν τελικά καρκίνο στον οισοφάγο. Οι παράγοντες που προκαλούν ερεθισμό στα κύτταρα του οισοφάγου και αυξάνουν αυτόν τον τον κίνδυνο περιλαμβάνουν:

  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Κάπνισμα
  • Προκαρκινικές αλλαγές στα κύτταρα του οισοφάγου (νόσος Barrett)
  • Παχυσαρκία
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Παλινδρόμηση χολής
  • Δυσκολία στην κατάποση, λόγω του σφιγκτήρα του οισοφάγου που δεν χαλαρώνει (αχαλασία οισοφάγου)
  • Σταθερή συνήθεια να πίνετε πολύ ζεστά υγρά
  • Μη κατανάλωση αρκετών φρούτων και λαχανικών
  • Ακτινοθεραπείες στο στήθος ή στην άνω κοιλιακή χώρα

Καρκίνος οισοφάγου: Επιπλοκές

Καθώς ο καρκίνος του οισοφάγου εξελίσσεται, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως:

  • Απόφραξη του οισοφάγου: Ο καρκίνος μπορεί να δυσκολεύει τα τρόφιμα και τα υγρά να περάσουν από τον οισοφάγο σας.
  • Πόνος: Ο προχωρημένος καρκίνος του οισοφάγου μπορεί να προκαλέσει πόνο.
  • Αιμορραγία: Ο καρκίνος οισοφάγου μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Αν και η αιμορραγία είναι συνήθως σταδιακή, μπορεί να είναι ξαφνική και έντονη κατά καιρούς.

Write A Comment