Έρευνες

Κορωνοϊός: Χιλιάδες Έλληνες έπαθαν κατάθλιψη εξαιτίας του. Στοιχεία σοκ από παγκόσμια μελέτη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Τι έδειξε για την Ελλάδα και τον κόσμο η πρώτη μελέτη για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού. Πόσο αυξήθηκαν τα κρούσματα κατάθλιψης και διαταραχών άγχους.  

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας σήμερα (10 Οκτωβρίου) και μια νέα, παγκόσμια μελέτη υποδηλώνει ότι ο κορωνοϊός απεδείχθη δυσβάσταχτος για σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που εκδήλωσε κατάθλιψη εξαιτίας του. Ακόμα περισσότεροι, δε, είναι όσοι  εκδήλωσαν διαταραχή άγχους εξαιτίας του.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Οι συγγραφείς της εξέτασαν όλες τις δημοσιευμένες και ανηρτημένες μελέτες για την ψυχική υγεία την εποχή της πανδημίας. Τις συνέκριναν επίσης με δεδομένα που υπήρχαν πριν από την έναρξή της.

Το συμπέρασμά τους ήταν ότι ο κορωνοϊός προκάλεσε το 2020 σοβαρή κατάθλιψη σε 52 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σε άλλα 76 εκατομμύρια προκάλεσε αγχώδη διαταραχή. Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν σε αύξηση κατά 28% και 26% αντιστοίχως των κρουσμάτων που υπήρχαν πριν από την πανδημία.

Η μελέτη έδειξε πως τα πρόσθετα περιστατικά κάθε χώρας συσχετίζονταν ισχυρά με ορισμένους παράγοντες. Αυτοί ήταν:

  • Ο αριθμός των κρουσμάτων της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός
  • Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις
  • Η κατάσταση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού πριν από την πανδημία

Τι συνέβη στην Ελλάδα

Ο κορωνοϊός απεδείχθη δυσβάσταχτος και για πολλούς ανθρώπους στη χώρα μας. Η νέα μελέτη υπολογίζει ότι οι ασθενείς με σοβαρή κατάθλιψη αυξήθηκαν κατά 17,3% στην Ελλάδα. Οι ασθενείς με αγχώδεις διαταραχές αυξήθηκαν κατά 19,7%.

Σύμφωνα με τη μελέτη, σε απόλυτους αριθμούς οι διαφορές αυτές σημαίνουν ότι το 2020 ο κορωνοϊός προκάλεσε:

  • Σοβαρή κατάθλιψη σε 87.300 Έλληνες (πέραν όσων ήδη έπασχαν από αυτήν)
  • Αγχώδη διαταραχή σε επιπλέον 121.000 Έλληνες

Επομένως, το 2020 οι συνολικοί αριθμοί των πασχόντων από αυτές τις δύο ψυχικές νόσους ήταν στη χώρα μας:

  • Για την κατάθλιψη: 591.000 άτομα
  • Για την αγχώδη διαταραχή: 735.000 άτομα

Που θα βρισκόμασταν χωρίς την πανδημία

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν δεν είχε μπει ο κορωνοϊός στη ζωή μας, 193 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα έπασχαν από κατάθλιψη. Ωστόσο λόγω της πανδημίας ο αριθμός αυτός έφτασε τα 246 εκατομμύρια.

Παρομοίως για την κατάθλιψη, τα μαθηματικά μοντέλα έδειξαν ότι χωρίς την COVID-19 οι πάσχοντες θα ήταν 298 εκατομμύρια. Με αυτήν, όμως, έφτασαν τα 374 εκατομμύρια.

Μόνο στην Δυτική Ευρώπη, ο κορωνοϊός προκάλεσε αύξηση κατά 25,2% στα περιστατικά σοβαρής κατάθλιψης. Αυτό σημαίνει ότι πέρυσι την εκδήλωσαν 3,74 εκατομμύρια περισσότεροι άνδρες και γυναίκες. Ο συνολικός αριθμός των Δυτικοευρωπαίων με κατάθλιψη ανέρχεται πλέον σε 18,6 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων ασθενών.

Αντίστοιχα, η πανδημία προκάλεσε αύξηση κατά 25% στα περιστατικά αγχωδών διαταραχών. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε επιπλέον 6,47 εκατομμύρια ασθενείς. Ο συνολικός αριθμός πλέον των πασχόντων από αγχώδη διαταραχή στην Δυτική Ευρώπη είναι 32,4 εκατομμύρια.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενισχυθούν τα συστήματα ψυχικής υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Damian Santomauro, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κουήνσλαντ, στην Αυστραλία. «Είναι δύσκολο να καλυφθεί η τεράστια ζήτηση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας που δημιουργεί η COVID-19. Εν τούτοις, η αδράνεια δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή».

Write A Comment