Ειδήσεις

Freedom Pass για τους εμβολιασμένους με χορό και διασκέδαση ως το πρωί

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Από τα ημίμετρα και τα μίνι lockdown, στην πλήρη ελευθερία για τους εμβολιασμένους, με… χορό, ξεφάντωμα ως το πρωί, χωρίς περιορισμούς.

Τα μέτρα ελευθερίας για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι δεδομένα αλλά συγχρόνως δεν θα ληφθούν άλλα, “τιμωρητικά” μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Αλλά αυτοί, τότες ελευθερίες δεν θα έχουν, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Αν και σε γενικές γραμμές το πλαίσιο των νέων μέτρων… ελευθερίας για τους εμβολιασμένους έχει περιγραφεί, απόλυτα θα αποκαλυφθεί στις 15:00 από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος το πρωί της Τετάρτης (06.10.2021). Νωρίτερα, στις 10:00 θα συνεδριάσουν οι Λοιμωξιολόγοι, παρουσία και του υπουργού, για να δώσει το “πράσινο φως” στις νέες… ελευθερίες για τους εμβολιασμένους.

Στους χώρους όπου θα επιτρέπεται να βρίσκονται οι εμβολιασμένοι πολίτες (όπως οι κλειστοί χώροι), το καθεστώς θα είναι όσο πιο κοντά στην κανονικότητα, δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN. Για τους ανεμβολίαστους, δεν θα υπάρχουν άλλα “τιμωρητικά” μέτρα, αλλά θα συνεχίσουν να ισχύουν όσα ισχύουν τώρα ίσως και πιο απλά.

Αναφερόμενος στο σκεπτικό πίσω από τις αποφάσεις για περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι πλέον υπάρχει το εμβόλιο και στις ΜΕΘ το 90% των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι.

«Η φιλοσοφία μας είναι να υπάρχει περισσότερη κανονικότητα για τους εμβολιασμένους. Δεν πρόκειται να υπάρξουν περαιτέρω πιεστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους (…)δεν είναι στην φιλοσοφία μας να παίρνουμε μέτρα τα οποία παραπέμπουν σε προηγούμενο καθεστώς, που δεν είχαμε άλλα μέσα να αντιμετωπίσουμε την πανδημία,», είπε ο Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας ότι εχθρός δεν είναι ο ανεμβολίαστος αλλά ο κορονοϊός.

«Δεν είναι φιλοσοφία κάποιοι να ευνοούνται και κάποιοι όχι. Τα μέτρα είναι επαρκή για ανεμβολίαστους, εκεί που είναι εμβολιασμένοι μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Από την πλευρά του, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε πως οι εμβολιασμένοι πολίτες που είναι και θωρακισμένοι έναντι της βαριάς νόσησης από κορονοϊό, δικαιούνται και πρέπει να έχουν πλήρη προνόμια για μια κανονική ζωή. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να αφορούν οριζόντια όλη τη χώρα, χωρίς διαφοροποίηση για «κόκκινες» περιοχές.

Σχετικά με την αναφορά του λοιμωξιολόγου Μάριου Λαζανά ότι δεν ερωτήθηκε η επιτροπή των ειδικών για την χορήγηση περισσότερων ελευθεριών στους εμβολιασμένους, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε ότι η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη της τα αποτελέσματα της εφαρμογής διάφορων πολιτικών από το καλοκαίρι και μετά οπότε η εικόνα των εμβολιασμών είναι ικανοποιητική.

Στην πανδημία, πρόσθεσε, κανείς οφείλει να παρακολουθεί πως εξελίσσονται τα πράγματα και κάθε απόφαση έχει τα δικά της ρίσκα.

Freedom Pass για τους εμβολιασμένους
Στο επίκεντρο των ελευθεριών και προνομίων των εμβολιασμένων, μπαίνει κυρίως η ψυχαγωγία. Είναι ο τομέας άλλωστε -μαζί με την εκπαίδευση- που έχει υποστεί τους περισσότερους περιορισμούς μέσα στην πανδημία.

Οι εμβολιασμένοι πολίτες ζητούν να υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη γι’ αυτούς και να μην έχουν την ίδια αντιμετώπιση και περιορισμούς με τους ανεμβολίαστους.

Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση αφουγκράστηκε και τις δίκαιες διαμαρτυρίες των ανθρώπων της εστίασης, που στις κόκκινες περιοχές για μια ακόμη φορά βλέπουν τις δουλειές και τα εισοδήματά τους να πλήττονται.

Δεδομένου πως οι λοιμωξιολόγοι δώσουν το «πράσινο φως», οι κλειστοί χώροι εστίασης και διασκέδασης δεν θα υπόκεινται πλέον σε περιορισμούς, ακόμη και στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Κι αυτό καθώς, σ’ αυτούς τους χώρους θα μπαίνουν μόνο όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης των τελευταίων 6 μηνών.

Lockdown
Αναμένεται, λοιπόν, να καταργηθούν οριζόντια περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν μέχρι σήμερα και που είχαν τη χρησιμότητά τους σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, αλλά η νέα πραγματικότητα τα έχει πια ξεπεράσει.

Αυτά είναι:
η απαγόρευση στη μουσική,
η απαγόρευση στον χορό,
ο περιορισμός στο ωράριο, (η απαγόρευση μεταξύ 1:00 και 6:00 το πρωί θα καταργηθεί)
τα rapid test για οποιαδήποτε δραστηριότητα
Αντίθετα,

οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν με πληρότητα στο 100% της χωρητικότητας τους
και δεν θα είναι υποχρεωμένες να έχουν θαμώνες, μόνο «καθήμενους»
Τα παραπάνω ανοίγουν τον δρόμο σε πάσης φύσεως ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως είναι: συναυλίες, παραστάσεις, γάμοι, βαπτίσεις και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, με μόνη προϋπόθεση: όλοι οι συμμετέχοντες να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19, ή αναρρώσαντες από την Covid τους τελευταίους 6 μήνες.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι
Προβληματισμός επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με τους εργαζόμενους στην εστίαση, οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι σε ποσοστό που υπερβαίνει το 30%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, ωστόσο, η κυβέρνηση εξετάζει την περίπτωση να είναι στη διακριτική ευχέρεια του ίδιου του επιχειρηματία να αποφασίσει εάν θα είναι εμβολιασμένο το προσωπικό του ώστε να λειτουργεί η επιχείρησή του με τους νέους προνομιακούς όρους, ή εάν η επιχείρησή του εξαιτίας του ανεμβολίαστου προσωπικού θα επιστρέψει στο προηγούμενο περιοριστικό καθεστώς μικτής λειτουργίας, μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Αξίζει να σημειωθεί, πως για την σωστή τήρηση του μέτρου η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επεκτείνει τους ελέγχους στην εστίαση και να επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερα πρόστιμα σε παραβάτες, καταστηματάρχες ή θαμώνες.

Για τις ανάγκες του ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης μάλιστα, οι αρμόδιες υπάλληλοι θα είναι όλοι εφοδιασμένοι με την ηλεκτρονική εφαρμογή ελέγχου γνησιότητας πιστοποιητικών.

Ποια είναι τα στοιχεία που φέρνουν αλλαγή πλεύσης
Περισσότεροι από 6.440.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ο γεν. γραμμ. του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αριθμός που αντιστοιχεί στο 61% του γενικού πληθυσμού και στο 70% του ενήλικου πληθυσμού στης χώρας.

Αν και τα ποσοστά αυτά δεν προσεγγίζουν καν το επιθυμητό 80% άλλων λαών της Ευρώπης, αν στους εμβολιασμένους προστεθούν και οι περίπου 650.000 νοσήσαντες από την Covid-19, δημιουργείται μια σημαντική “ομπρέλα προστασίας” που βοηθά να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα, σύμφωνα και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έτσι, η κυβέρνηση με τη βοήθεια της Επιτροπής των Επιδημιολόγων εξετάζει σήμερα την πιθανότητα να θέσει ένα οριστικό τέλος στα περιοριστικά μέτρα στην εστίαση, που θα λειτουργεί πλέον μόνο με εμβολιασμένους (θαμώνες και εργαζόμενους) και με όρους κανονικότητας: με μουσική, χορό και χωρίς περιορισμούς στο ωράριο, ακόμη και στις κόκκινες περιοχές.

Write A Comment