Έρευνες

ΠΟΥ: Μειώνεται παγκοσμίως ο αριθμός των καπνιστών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Το 2020, 1,30 δισ. άνθρωποι κάπνιζαν παγκοσμίως. Ο αριθμός είναι μειωμένος από το 1.32 δισ., δυο χρόνια νωρίτερα.

Ο αριθμός των καπνιστών παγκοσμίως, μειώθηκε σταθερά τα τελευταία χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Προτρέπει τις χώρες να επιταχύνουν τα μέτρα ελέγχου για να μειώσουν περαιτέρω τον εθισμό στον καπνό.

Το 2020, 1,30 δισ. άνθρωποι κάπνιζαν παγκοσμίως. Ο αριθμός είναι μειωμένος από το 1.32 δισ., δυο χρόνια νωρίτερα.

Αυτός ο αριθμός αναμένεται να φτάσει στο 1,27 δις. έως το 2025, δείχνοντας μείωση κατά 50 εκατομμύρια χρήστες σε διάστημα 7 ετών.

Η έκθεση έδειξε  ότι αν και σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 15 ετών χρησιμοποιούσε προϊόντα καπνού το 2000, μόνο το ένα πέμπτο αναμένεται να το κάνει έως το 2025.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό που βλέπουμε λιγότερους ανθρώπους να χρησιμοποιούν καπνό κάθε χρόνο.

Ωστόσο, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και οι καπνοβιομηχανίες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν κάθε τρικ για να υπερασπιστούν τα μεγάλα κέρδη τους, δήλωσε.

Το κάπνισμα υπολογίζεται ότι σκοτώνει περισσότερα από 8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο-τους περισσότερους άμεσα λόγω της χρήσης, ενώ 1,2 εκατομμύρια από αυτούς δεν καπνίζουν αλλά εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι τα ετήσια νούμερα θανάτων θα συνεχίσουν να αυξάνουν για κάποιο διάστημα, ακόμα και αν η χρήση καπνού μειώνεται επειδή ο καπνός σκοτώνει τους χρήστες και όσους εκτίθενται, αργά.

Η έκθεση αναφέρει ότι 60 χώρες βρίσκονται τώρα στην πορεία μείωσης της χρήσης καπνού κατά 30 % μεταξύ 2010 και 2025.

Όταν ο ΠΟΥ δημοσίευσε πριν 2 χρόνια την τελευταία του έκθεση για τις τάσεις καπνίσματος, μόνο 32 χώρες ήταν στην πορεία να το κάνουν.

Ο Ruediger Krech, του ΠΟΥ, δήλωσε ότι βλέπουμε μεγάλη πρόοδο σε πολλές χώρες αλλά  η επιτυχία είναι εύθραυστη.

Αν και τα νούμερα πέφτουν, η έκθεση σημειώνει ότι  το 36.7 % των αντρών και το  7.8 % των γυναικών παγκοσμίως, ακόμα χρησιμοποιούσαν προϊόντα καπνού πέρσι.

Επίσης, 38 εκατομμύρια έφηβοι μεταξύ 13 και 15 ετών το έκαναν.

Αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό 10 %όλων των εφήβων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Write A Comment