Διατροφή

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Ποιες τροφές επιδεινώνουν τα συμπτώματα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Η ενόχληση στο κατώτερο γαστρεντερικό σύστημα μπορεί να επηρεάσει την ευημερία ενός ατόμου και είναι πολύ συχνή.

Για παράδειγμα, περίπου το 10-15% των ανθρώπων πάσχει από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μια χρόνια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα, όπως:

  • φούσκωμα
  • αέρια
  • κοιλιακό άλγος
  • αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα και φάρμακα που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Η αποφυγή των παρακάτω τροφών μπορεί να φέρει κάποια ανακούφιση:

Γάλα

Το γάλα και άλλες τροφές που περιέχουν λακτόζη, όπως το τυρί και το παγωτό, μπορεί να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα σε άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Περίπου το 70% των ενηλίκων παγκοσμίως δεν παράγει μεγάλες ποσότητες λακτάσης (lactase), ενός εντερικού ενζύμου που βοηθά στη διάσπαση του σακχάρου στο γάλα. Χωρίς αυτό το ένζυμο, το λεπτό έντερο δεν μπορεί να απορροφήσει την λακτόζη, η οποία περνά χωρίς πέψη στο κόλον, όπου τα βακτήρια ζυμώνονται και προκαλούν αέρια.

Παρόλο που τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι οι κύριοι ένοχοι της δυσφορίας για ορισμένους πάσχοντες από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το γιαούρτι αποδεικνύεται ότι αποτελεί εξαίρεση. Οι ζωντανές καλλιέργειες στο γιαούρτι διασπούν την λακτόζη, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να σας προκαλέσει φούσκωμα και αέρια.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη

Το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη είναι ένα κύριο συστατικό σε επεξεργασμένα τρόφιμα, γλυκά του εμπορίου, σνακ και αναψυκτικά και αυτά τα είδη μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας. Αλλά δεν είναι η μοναδική πηγή για το φούσκωμα.

Αποδεικνύεται ότι ορισμένες πολύ υγιεινές τροφές, όπως τα μήλα, τα αχλάδια και τα αποξηραμένα φρούτα έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, η οποία μπορεί να προκαλέσει μερικές από τις ίδιες παρενέργειες με τη άπεπτη λακτόζη. Φρούτα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, όπως τα μούρα, τα εσπεριδοειδή και οι μπανάνες, μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ανθρακούχα αναψυκτικά

Επειδή οι φυσαλίδες σε ποτά όπως τα αναψυκτικά μπορούν να προκαλέσουν παρόμοιο ανθρακούχο αποτέλεσμα στον γαστρεντερικό σωλήνα, επιλέξτε καλύτερα νερό και γάλα χωρίς λακτόζη για να σβήσετε τη δίψα σας. Και προτού σκεφτείτε να προσθέσετε κάποιους χυμούς σε αυτήν την λίστα, θυμηθείτε ότι τα ποτά με βάση τα φρούτα είναι συχνά πλούσια σε φρουκτόζη!

Καφεΐνη

Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τη διάρροια, ένα άλλο σημαντικό σύμπτωμα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Οι υψηλές πηγές καφεΐνης περιλαμβάνουν καφέ, τσάι, ποτά τύπου κόλα, σοκολάτα και μερικά παυσίπονα χωρίς συνταγή γιατρού που έχουν σχεδιαστεί για την ανακούφιση από τον πονοκέφαλο (ελέγξτε προσεκτικά τις ετικέτες τους).

Τσίχλες χωρίς ζάχαρη

Πολλές τσίχλες χωρίς ζάχαρη παρασκευάζονται με τεχνητά γλυκαντικά, όπως η σορβιτόλη και η ξυλιτόλη, που έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν διάρροια. Επιπλέον, το μάσημα τσίχλας οδηγεί σε περισσότερη κατάποση αέρα και άρα προκαλεί αέρια.

Άλλες τροφές που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα

Ακόμη και ορισμένα υγιεινά τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν πεπτική δυσφορία, συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων και των σταυρανθών λαχανικών, όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, καθώς και συμπληρώματα διατροφής και μείωσης βάρους.

Άλλοι τρόποι για την υποστήριξη της υγείας του εντέρου και για πιο ήπιο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Η διατροφή είναι σημαντική, αλλά η αποφυγή αυτών των τροφών δεν είναι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης των εντερικών ενοχλήσεων. Οι ειδικοί στις πεπτικές παθήσεις συμβουλεύουν τους ασθενείς που ζουν με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου να προσπαθήσουν να μειώσουν το στρες, να κοιμούνται καλά και να αποφεύγουν τις πολύ επεξεργασμένες τροφές γενικά.

Write A Comment