Γυναικολογία

Το εμβόλιο κατά του HPV μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Το εμβόλιο για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ή HPV μειώνει τα κρούσματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά 90% σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.

H συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε τι συνέβη μετά την χορήγηση του εμβολίου σε κορίτσια στην Αγγλία το 2008, όπου το συγκεκριμένο σκεύασμα χορηγείται σε κορίτσια ηλικίας μεταξύ 11 και 13 ετών. Από το 2019 έχει αρχίσει να χορηγείται και σε αγόρια.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στην μελέτη είναι πλέον ενήλικες στα 20 τους και έδειξε μείωση στις προκαρκινικές αναπτύξεις, αλλά και κατά 78% μείωση στον καρκίνο τραχήλου της μήτρας.

Η ίδια μείωση ήταν λιγότερο έντονη όταν μεγαλύτερης ηλικίας έφηβοι έκαναν το εμβόλιο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι λιγότεροι έφηβοι μεγαλύτερης ηλικίας αποφάσισαν να κάνουν το εμβόλιο που ιδανικά πρέπει να αρχίσει να χορηγείται πριν γίνουν σεξουαλικά ενεργοί.

Η μελέτη εκτιμά ότι το πρόγραμμα HPV έχει αποτρέψει περίπου 450 καρκίνους και 17.200 παρακαρκινικές αναπτύξεις.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, σκοτώνοντας περισσότερες από 300.000 κάθε χρόνο.

Write A Comment