Έρευνες

Ιστορικό εύρημα: Το εμβόλιο HPV μειώνει κατά 87% τα κρούσματα καρκίνου της μήτρας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Τι έδειξε η ανάλυση όλων των περιστατικών καρκίνου τραχήλου της μήτρας στην Αγγλία, από το 2008 που άρχισε η ευρεία εφαρμογή του εμβολιασμού στα κορίτσια. Πόσο μειώθηκαν (έως στιγμής) τα κρούσματα, αναλόγως με την ηλικία που έγινε ο εμβολιασμός.

Το εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ή εμβόλιο HPV) μειώνει τα κρούσματα καρκίνου τραχήλου της μήτρας κατά σχεδόν 90%, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα από την ευρεία εφαρμογή του στην Αγγλία.

Ο οργανισμός Cancer Research UK χαρακτήρισε το εύρημα αυτό «ιστορικό», προσθέτοντας πως αποδεικνύει ότι το εμβόλιο σώζει ζωές.

Ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας προκαλείται σχεδόν πάντοτε από ορισμένα ογκογόνα του HPV. Η ελπίδα των επιστημόνων είναι ότι με τη βοήθεια του εμβολίου θα καταστεί εφικτή η εξάλειψή του.

Η νέα μελέτη εξέτασε τι συνέβη μετά την εισαγωγή του εμβολίου στην Αγγλία το 2008. Εκείνη την εποχή εισήχθη το πρώτο από τα εμβόλια, που προστατεύει από δύο ογκογόνα στελέχη του HPV (τα HPV16 και 18). Όπως έδειξαν τα στοιχεία, όσο νωρίτερα είχαν εμβολιαστεί τα κορίτσια, τόσο μεγαλύτερη προστασία αποκόμισαν έως και το 2019.

Τα κορίτσια που εμβολιάστηκαν είναι πια νεαρές γυναίκες κάτω των 30 ετών. Όσες εμβολιάστηκαν σε ηλικία 12-13 ετών είχαν κατά 87% λιγότερα κρούσματα καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

Όσες εμβολιάστηκαν σε ηλικία 14-16 ετών είχαν 62% λιγότερα κρούσματα. Όσες εμβολιάστηκαν στα 16-18 τους, είχαν 34% λιγότερα κρούσματα. Οι ερευνητές αποδίδουν τα ευρήματά τους στο ότι ιδανικά το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται πριν από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Και οι προκαρκινικές αλλοιώσεις

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως τα κρούσματα μιας προκαρκινικής αλλοίωσης είναι κατά 97% λιγότερα στις νεαρές γυναίκες που έκαναν το εμβόλιο HPV σε ηλικία 12-13 ετών. Η αλλοίωση αυτή λέγεται ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία τραχήλου (CIN3).

Η αντίστοιχη μείωση είναι 75% στα κορίτσια που εμβολιάστηκαν μεταξύ 14 και 16 ετών. Σε όσα, τέλος, εμβολιάστηκαν σε ηλικία 16-18 ετών, είναι 39%.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Όπως γράφουν οι ερευνητές, από το 2008 έως το 2019 καταγράφηκαν σχεδόν 28.000 κρούσματα καρκίνου τραχήλου της μήτρας στην Αγγλία. Τα κρούσματα αυτά αφορούν όλες τις ηλικίες από 20 έως 64 ετών. Καταγράφηκαν επίσης 300.000 διαγνώσεις της ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας τραχήλου.

Μεταξύ των νεαρών γυναικών που έκαναν το εμβόλιο HPV, σε απόλυτους αριθμούς καταγράφηκαν:

  • 448 λιγότερα κρούσματα καρκίνου τραχήλου της μήτρας, απ’ όσα στις ανεμβολίαστες νεαρές γυναίκες
  • 17.235 λιγότερα κρούσματα CIN3, απ’ όσα στις ανεμβολίαστες νεαρές γυναίκες

«Τεράστια διαφορά»

«Η διαφορά είναι τεράστια», λέει ο επιβλέπων ερευνητής Peter Sasieni, καθηγητής Πρόληψης του Καρκίνου στο King’s College του Λονδίνου. «Δεν έχουμε, όμως, δει τίποτα ακόμα. Οι εμβολιασμένες γυναίκες είναι ακόμα πολύ νέες για να αναπτύξουν καρκίνο, επομένως οι αριθμοί αυτοί θα αυξάνονται καθώς θα μεγαλώνουν».

«Τα ευρήματα αυτά είναι ιστορικά», δήλωσε η κυρία Michelle Mitchell, εκτελεστική διευθύντρια του Cancer Research UK. «Είναι μια ιστορική στιγμή να βλέπουμε την πρώτη μελέτη για την αποτελεσματικότητα που έχει στον πληθυσμό το εμβόλιο HPV».

Ωστόσο οι ειδικοί τόνισαν ότι δεν τελειώνει εδώ το θέμα με τους καρκίνους που προκαλεί ο ιός HPV. Υπάρχουν ακόμα ερωτήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν για τη διάρκεια της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια HPV.  Πρέπει επίσης να καταγραφούν τα οφέλη και εναντίον άλλων μορφών καρκίνου, καθώς και στα αγόρια.

Στη Βρετανία το εμβόλιο HPV άρχισε να χορηγείται στα αγόρια το 2019. Τα ογκογόνα στελέχη του HPV προκαλούν πολλούς καρκίνους του σεξ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στον πρωκτό, στο πέος και ορισμένους καρκίνους κεφαλής & τραχήλου.

Write A Comment