Έρευνες

Παγκόσμια «πανδημία» παχυσαρκίας παιδιών κι εφήβων- Σημαντικά τα οφέλη της αερόβιας άσκησης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Ανησυχητική αύξηση της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας παρατηρείται στα παιδιά και τους εφήβους τα τελευταία χρόνια, παγκοσμίως, παίρνοντας μορφή «πανδημίας».

Η χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία μελετών, προηγείται κατά πολύ των ευρωπαϊκών χωρών στην παχυσαρκία αγοριών στις ηλικίες των 7 ετών και στην παχυσαρκία κοριτσιών στις ηλικίες των 9 ετών. Οι επιπλοκές της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας των παιδιών είναι πολλές και αφορούν διάφορα συστήματα.

Ωστόσο, με την αεροβική άσκηση και τις ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν να βελτιωθούν αρκετοί σωματομετρικοί δείκτες (όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος και το ποσοστό λίπους) και βιοχημικοί δείκτες (όπως η ολική χοληστερίνη, η λεγόμενη «κακή» χοληστερίνη LDL και τα τριγλυκερίδια), ενώ δεν φαίνεται να επηρέαζονται τα επίπεδα της λεγόμενης «καλής» χοληστερίνης HDL. Επίσης, με την αερόβια άσκηση βελτιώνεται και η αναπνευστική λειτουργία.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια του 34ου Πανελλήνιου Ετήσιου Συνεδρίου της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος.

«Τα γενικά οφέλη της σωματικής άσκησης είναι γνωστά σε όλους και αφορούν διάφορα συστήματα. Στα παιδιά και τους εφήβους, η συστηματική τακτική φυσική δραστηριότητα βοηθά να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση. Μειώνει τα σημαντικά ποσοστά υπερβαρότητας και παχυσαρκίας, τα επίπεδα των οποίων έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, η οποία είναι η πρώτη σε υπερβαρότητα παιδιών και εφήβων, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Βοηθάει να ρυθμιστούν καλύτερα αναπνευστικοί και βιοχημικοί δείκτες, να αποφευχθεί η αντίσταση στην ινσουλίνη και οι αρνητικές συνέπειές της.

Μειώνει τον κίνδυνο εξέλιξης της αντίστασης στην ινσουλίνη σε Σαχχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 σε μικρές ηλικίες και κυρίως στην εφηβεία. Στόχος όλων των γονέων παιδιών και παιδιάτρων είναι να διασφαλίσουμε τη σωματική και ψυχική υγεία, να σκεφτούμε ότι η φυσική δραστηριότητα είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας σε συνδυασμό με καλή διατροφή, καλές ώρες ύπνου και μείωση των ωρών μπροστά στην οθόνη. Τα υγιή παιδιά είναι και τα πιο χαρούμενα παιδιά», επισήμανε, στη διάρκεια του συνεδρίου, η παιδίατρος, εξειδικευμένη σε παιδιατρική ενδοκρινολογία και διαβήτη, ακαδημαϊκή υπότροφος στη Γ’ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ Κωνσταντίνα Κώστα.

Παράλληλα, τόνισε ότι για τα παιδιά πάνω των πέντε ετών και για τους εφήβους συστήνεται να ασκούνται μία ώρα την ημέρα και τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα με έντονη άσκηση, ενώ πρέπει εκτός από την αεροβική άσκηση να γίνονται και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης όπως αναρρίχηση ασκήσεις εδάφους και ενδυνάμωσης των ιστών

Πανδημία η υπερβαρότητα και παχυσαρκία παιδιών και εφήβων

«Η υπερβαρότητα και η παχυσαρκία παιδιών και εφήβων περιγράφεται σαν πανδημία με μεγάλο οικονομικό κόστος, λόγω προβλημάτων υγείας. Σε μεγάλο βαθμό, τα παιδιά αυτά εξελίσσονται σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες, που παρουσιάζουν συχνά αντίσταση στην ινσουλίνη, αύξηση των φλεγμονωδών παραγόντων στον λιπώδη ιστό, μεταβολικό σύνδρομο και προδιάθεση για καρδιαγγειακά νοσήματα και ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά και καρκίνο», σημείωσε η κ. Κώστα, επικαλούμενη στοιχεία μετα-ανάλυσης, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και τα οποία έδειξαν ότι η συχνότητα υπερβαρότητας και παχυσαρκίας στο σύνολο του πληθυσμού 5 με 19 ετών έχει ξεπεράσει τα παγκοσμίως αναμενόμενα.

Το 2016, η συχνότητα υπερβαρότητας και παχυσαρκίας ήταν 18,5% στο σύνολο του πληθυσμού των παιδιών 5-19 ετών. Δηλαδή, σχεδόν 124 εκατομμύρια παιδιών σε αυτές τις ηλικίες ήταν παχύσαρκα και 231 εκατομμύρια υπέρβαρα. Επίσης, παιδιά από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος είναι παχύσαρκα σε ποσοστό 34%, ενώ το ποσοστό αυτό είναι 19% σε παιδιά πιο πλουσίων οικογενειών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα στις αναπτυσσόμενες χώρες, υπάρχουν 35 εκατομμύρια υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, πολύ περισσότερα από τα 8 εκατομμύρια των υψηλά ανεπτυγμένων χωρών. Η δε Ασία έχει τους ταχύτερα αυξανόμενους ρυθμούς υπερβατότητας και παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία άλλων μελετών, που επικαλέστηκε η κ. Κώστα, η Ελλάδα το 2005 ήταν η δεύτερη χώρα παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, σε ρυθμούς υπερβαρότητας αγοριών και ρυθμούς παχυσαρκίας κοριτσιών. Επικαλούμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2017, η οποία αφορούσε την παχυσαρκία των παιδιών, η κ. Κώστα σημείωσε ότι ένα στα τρία παιδιά στις ΗΠΑ είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Εξάλλου, τα δεδομένα μελέτης που έγινε σε 19 ευρωπαϊκές χώρες (ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα) σε 250.000 παιδιά σχολικής ηλικίας, τα οποία δημοσίευσε το 2018 ο ΠΟΥ, έδειξαν ότι η Ελλάδα προηγείται κατά πολύ στην παχυσαρκία των αγοριών στις ηλικίες των 7 ετών και στην παχυσαρκία των κοριτσιών στις ηλικίες των 9 ετών.

Write A Comment