Αφιερώμα

Παρουσιάστηκε το βιβλίο υγειονομικών πρωτοκόλλων για την πανδημία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Παρουσιάστηκε η έκδοση της Περιφέρειας Κρήτης με θέμα: «Περιβαλλοντικά μέτρα ελέγχου της διασποράς των λοιμώξεων στην εποχή της COVID-19».

Προλογίζοντας την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Δρ. Λάμπρος Βαμβακάς, ανέφερε πως μέσα στα έκτακτα δεδομένα η Περιφέρεια Κρήτης συνεργάζεται με το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας, για το χτίσιμο ενός ισχυρού δικτύου προστασίας, το οποίο αφενός θα περιορίζει την εμφάνιση των κρουσμάτων στο νησί, αφετέρου θα μειώνει τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

«Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η έκδοση του συγκεκριμένου επιστημονικού βιβλίου “Περιβαλλοντικά μέτρα ελέγχου της διασποράς των λοιμώξεων στην εποχή της COVID-19”. Πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη επιστημονική καταγραφή, από την πλευρά των συγγραφέων που θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εφόδιο, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τα στελέχη των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και των λοιπών φορέων και επαγγελματιών», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Στην εμπειρία και τους τρόπους διαχείρισης της πανδημίας από τους επόπτες δημόσιας υγείας και συνολικά από τα στελέχη των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας στην Κρήτη αναφέρθηκε ο Αν. Διευθυντής Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Λουμπούνης, ενώ η Αν. Καθηγήτρια
Μικροβιολογίας – Ανθρωποζωονόσων Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και Επιστ. Υπεύθυνη Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Κρήτης Άννα Ψαρουλάκη, αναφέρθηκε στις συνέργειες που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, δίνοντας ταυτόχρονα πολύτιμα στοιχεία για την αύξηση του ιικού φορτίου που καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα μετρήσεων στην Κρήτη. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Γιώργος Μακρυνός μέσα από την ολοκληρωμένη βιβλιοπαρουσίαση που έκανε, τόνισε πως το εγχειρίδιο αποτελεί «ζωντανό φροντιστήριο» για τα στελέχη που υπηρετούν τη δημόσια υγεία σε όλη τη χώρα.

Να σημειωθεί πως από τους συγγραφείς, Υγιεινολόγο Δρ. Αντώνη Παπαδάκη και Χημικό Πολυμερών Υλικών Δρ. Ελευθέριο Κουφάκη, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα, στην αερογενή μετάδοση κάτι που στην αρχή της πανδημίας είχε υποεκτιμηθεί ενώ στη συνέχεια, μελέτες σε παγκόσμια κλίμακα δείχνουν ότι τα αερολύματα παίζουν σημαντικό ρόλο στις επιδημίες της COVID-19.

Ευχαρίστησαν δε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την στήριξη σε κάθε πρωτοβουλία για την πανδημία και τη συγκεκριμένη έκδοση.

Για τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία, τον κορονοϊό, τις συνέργειες μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Πανεπιστημίου Κρήτης και το έργο των Νοσοκομείων και των φορέων της Δημόσιας Υγείας στο νησί, αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Οργάνωσης Ζαχαρίας Δοξαστάκης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη, ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Τάσος Φιλαλήθης, ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης, ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Παραβολιδάκης, ενώ η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και διασκέδασης Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη, ανακοίνωσε πως σύντομα θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου και όσων προβλέπει σε ειδική εκδήλωση για τον κλάδο του επισιτισμού που καλείται να τηρεί τα μέτρα προστασίας. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ατσαλάκης.

Tο βιβλίο, διατίθεται δωρεάν από την Περιφέρεια Κρήτης σε φορείς που σχετίζονται με την δημόσια υγεία και περιλαμβάνει, οδηγίες καλών πρακτικών και υγειονομικών πρωτοκόλλων που εδράζονται στις συστηματικές μεθόδους καθαρισμού, απολύμανσης, εξυγίανσης και αποστείρωσης, σύμφωνα όμως και με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που θα πρέπει να εφαρμόζονται για την επαύξηση της προστασίας και της ασφάλειας των πολιτών και των εργαζομένων με σκοπό την πρόληψη και προστασία από τις περιβαλλοντικές επιμολύνσεις σύμφωνα και με τα επικαιροποιημένα δεδομένα.

 

Write A Comment