Σεξουαλική Υγεία

Η COVID-19 εξαπλασιάζει τον κίνδυνο για στυτική δυσλειτουργία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Τι δείχνουν μεγάλες έρευνες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και στη χώρα μας. Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στα αγγεία του πέους. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Ο νέος κορωνοϊός καταστρέφει τα πεϊκά κύτταρα, οδηγώντας νεαρούς άνδρες σε πρώιμη στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με διεθνείς και ελληνικές μελέτες.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν αυτή την επιπλοκή διατρέχουν οι ανεμβολίαστοι άνδρες. Αυτοί έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά με COVID-19. Αντιθέτως, το εμβόλιο δεν φαίνεται να επηρεάζει ούτε την γονιμότητα ούτε την στύση των ανδρών.

Αυτό οφείλεται στο ότι ο νέος κορωνοϊός μολύνει όργανα πλούσια σε αιμάτωση και οξυγόνο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τόσο οι πνεύμονες, όσο και το πέος. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κορωνοϊός παραμένει στον στυτικό ιστό ακόμα και εννέα μήνες μετά την πρώτη μόλυνση.

Tον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 30% των περιστατικών με στυτική δυσλειτουργία που προσέρχονται σε αυτό.

Η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται κυρίως σε αγγειακά προβλήματα και παθήσεις που επηρεάζουν την καλή αιμάτωση των γεννητικών οργάνων, όπως:

  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Η υπέρταση
  • Οι παθήσεις του κυκλοφορικού κ.ά.

Ο νέος κορωνοϊός επιλέγει εκλεκτικά όργανα με πλούσια αιμάτωση, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και μεταλλάξεις που οδηγούν σε πολυοργανική νόσο.

Αξιολόγηση χιλιάδων περιστατικών

Την τελευταία περίοδο διερευνήθηκε σε ΗΠΑ και Ευρώπη το ενδεχόμενο να προκαλεί και στυτική δυσλειτουργία. Και αυτό διότι ανευρίσκεται σε υποδοχείς των αγγείων του πέους που παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες με τα αγγεία των πνευμόνων.

Σε δύο μελέτες με 7.000 περιστατικά, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που είχαν μολυνθεί από τον ιό είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στυτική δυσκολία.

Με αφορμή αυτές τις μελέτες, οι επιστήμονες του Ανδρολογικού Ινστιτούτου σχεδίασαν αναδρομική έρευνα για την τελευταία διετία, στην οποία ενέταξαν περίπου 2.000 άνδρες. Οι άνδρες αυτοί εξετάστηκαν στο ινστιτούτο μεταξύ Νοεμβρίου 2019 και Νοεμβρίου 2021.

Oι άνδρες είχαν ηλικία 25-65 ετών και ήσαν έγγαμοι ή σε σταθερή σχέση. Όλοι τους αξιολογήθηκαν με βάση τα κριτήρια του δείκτη IIEF (International Index of Erectile Function) για πιθανό συσχετισμό με παράγοντες κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία.

Βλάβες στα αγγεία του πέους

Στους μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες (55-65 ετών) υπήρχαν δύο παράγοντες κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία. Αυτοί ήταν η ηλικία καθαυτή και οργανικά αίτια (π.χ. διαβήτης, υπέρταση, μεταβολικό σύνδρομο).

Στους περίπου 1.000 νεαρούς άνδρες (ηλικίες 25-35 ετών) που απευθύνθηκαν στο ινστιτούτο, ο κύριος παράγοντας κινδύνου ήταν το στρες και ο φόβος της αποτυχίας. Ωστόσο στο σχεδόν 40% των περιπτώσεων υπήρχε και ένα οργανικό αίτιο: η νόσηση από κορωνοϊό.

Οι επιστήμονες τους υπέβαλλαν σε εργαστηριακές εξετάσεις, που έδειξαν διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος στο πέος. Ωστόσο ανάλογο οργανικό πρόβλημα, δεν εντοπίστηκε στους συνομηλίκους τους που δεν είχαν νοσήσει από κορωνοϊό, αλλά είχαν μόνο άγχος.

Ειδικότερα, οι άνδρες που νόσησε ο κορωνοϊός παρουσίαζαν εικόνα οργανικής νόσου. Είχαν μείωση της αιμάτωσης και του οξυγόνου στο πέος κατά 27%, δηλαδή πεϊκό «έμφραγμα».

Στην ίδια ομάδα παρουσιάστηκε μεγαλύτερη (έως και διπλάσια) συχνότητα της νόσου Peyronie. Πρόκειται για ίνωση, δηλαδή σκλήρυνση και ουλώδη παραμόρφωση των αγγείων του πέους.

Η πεϊκή ίνωση μοιάζει με την πνευμονική που αποτελεί συνήθη επιπλοκή της COVID-19. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως ο κορωνοϊός προκαλεί ανάλογες βλάβες στα αγγεία των γεννητικών οργάνων που σκληραίνουν και δημιουργούν βαριά αγγειακή ανεπάρκεια (ένα είδος εμφράγματος) με αποτέλεσμα την χρόνια στυτική δυσκολία.

Πιθανός πρώιμος δείκτης νόσησης

Τα νέα ευρήματα εγείρουν την πιθανότητα να αποτελεί η στυτική δυσλειτουργία πρώιμο δείκτης νόσησης από τον κορωνοϊό. Είναι ήδη τεκμηριωμένο πως η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα καρδιακών παθήσεων που εμφανίζεται έναν χρόνο πριν από την ισχαιμία και το έμφραγμα.

Είναι πιθανό με τον ίδιο μηχανισμό που δημιουργείται η ισχαιμία στο πέος από άλλα οργανικά αίτια (όπως διαβήτης, υπέρταση, κ.α.), να προκαλεί και ο κορωνοϊός ισχαιμία. Έτσι, δημιουργεί συνθήκες παρόμοιες με εκείνες ενός εμφράγματος στο πέος, που περνούν απαρατήρητες καθώς συγχέονται με ένα απλό άγχος ή τον φόβο της αποτυχίας.

Write A Comment