Ειδήσεις

Κορονοϊός: Η Όμικρον 2 “φρενάρει” την πτώση των κρουσμάτων, ίσως και στην Ελλάδα – Δεν αποκλείεται νέο κύμα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Το μέγεθος της διασποράς του στελέχους ΒΑ.2 ή αλλιώς Όμικρον 2 -που αποτελεί νέο κλάδο της παραλλαγής Όμικρον- προσπαθούν να χαρτογραφήσουν οι επιστήμονες στην ελληνική επικράτεια. Κι αυτό καθώς ο νέος ιός φαίνεται να “φρενάρει” την φθίνουσα πορεία της πανδημίας σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να συμβαίνει και στη χώρα μας.

Η παραλλαγή Όμικρον (ΒΑ.1) άρχισε τη ραγδαία εκθετική της πορεία στην Ελλάδα μετά τις 27 Δεκεμβρίου 2021, όταν κατάφερε να σπάσει για πρώτη φορά το “φράγμα” των 10 χιλιάδων ημερήσιων κρουσμάτων. Η αύξηση κορυφώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2022 οπότε καταγράφηκαν πάνω από 50 χιλιάδες ημερήσιες λοιμώξεις. Από κει και πέρα άρχισε απότομη καθοδική πορεία.

Ωστόσο, στις 18 Ιανουαρίου 2022, η ραγδαία αποκλιμάκωση ανακόπηκε ξαφνικά κι από τότε έως σήμερα, η ημερήσια διασπορά καταγράφει σχεδόν σταθερά 19.000 ημερήσια κρούσματα, στον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο.

Γιατί τα κρούσματα δεν μειώνονται περαιτέρω, όπως θα περίμενε κανείς με την ραγδαία πτωτική πορεία που σημείωνε αρχικά η παραλλαγή Όμικρον;

Οι έλληνες επιστήμονες έχουν συγκεκριμένες υποψίες. Δεν αποκλείεται, όπως λένε, το νέο στέλεχος Όμικρον 2 (ΒΑ.2) -το οποίο έχει κατά 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα- να επεκτείνει την κυριαρχία του απέναντι στο “αδελφάκι” του Όμικρον (ΒΑ.1), ανακόπτοντας την αποκλιμάκωση της πανδημίας από το προηγούμενο στέλεχος.

Όμικρον 2: Ενδέχεται να φέρει νέο κύμα της πανδημίας στις χώρες της Ευρώπης

Και ενώ με το στέλεχος Όμικρον πιστέψαμε πως ο ιός είχε τερματίσει το “κοντέρ” της μεταδοτικής του ικανότητας, ο δεύτερος κλάδος του, ιός Όμικρον 2 ήρθε να μας διαψεύσει.

Βρετανοί επιστήμονες που μελέτησαν και συνέκριναν τη μεταδοτικότητα των δύο στελεχών της οικογένειας Όμικρον, διαπίστωσαν «εμφανές και σημαντικό πλεονέκτημα μεταδοτικότητας» στον ιό Όμικρον 2, έναντι του προηγούμενου Όμικρον 1. Είναι συγκεκριμένα, όπως κατέληξαν, κατά 50% πιο μεταδοτικός.

Η υπεράνω πάσης προηγούμενης μεταδοτικότητας δυναμική του νέου στελέχους δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέο πανδημικό κύμα στην Ευρώπη.

Ευάλωτη η Ελλάδα στο ενδεχόμενο νέου κύματος με τόσους πολλούς ανεμβολίαστους ηλικιωμένους

Αν και η εξασθενημένη νοσογόνος επίπτωση των ιών της οικογένειας Όμικρον δεν θα έπρεπε να επηρεάσει αρνητικά τους “σκληρούς” δείκτες της πανδημίας, δηλαδή τους διασωληνωμένους και τους θανάτους, στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει.

Η αυξημένη μεταδοτικότητα μπορεί να «μεταφραστεί» σταδιακά σε περισσότερες νοσηλείες και θανάτους, καθώς θα μολύνονται περισσότεροι άνθρωποι, ακόμη και αν οι περισσότεροι δεν αρρωσταίνουν βαριά.

Οι ασθενείς σε ΜΕΘ και οι νεκροί παραμένουν σε υψηλά νούμερα, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα της πιο επικίνδυνης παραλλαγής Δέλτα έχουν συρρικνωθεί σε κάτω του 10% και οι νοσηλείες σε λιγότερους από 2 στους 10 ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία.

Η σημασία του εμβολιασμού στα νέα στελέχη Όμικρον

Τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν ακόμη καλύτερη προστασία έναντι της Όμικρον 2 (ΒΑ.2) από ό,τι έναντι της Όμικρον 1 (ΒΑ.1). Σύμφωνα με μελέτη της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας της Βρετανίας που δημοσιεύθηκε στο New Scientist, τρεις δόσεις εμβολίων  είναι κατά 70% αποτελεσματικές στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσου από ΒΑ.2, ενώ έναντι της ΒΑ.1. είναι αποτελεσματικές κατά 63%.

Οι αντίστοιχες αποτελεσματικότητες μετά από δύο δόσεις (25 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση) είναι 13% έναντι της ΒΑ.2 και μόνο 9% έναντι της ΒΑ.1. Οι αριθμοί αυτοί αφορούν συνδυαστικά όλα τα εμβόλια.

Write A Comment