O Γιατρός Συμβουλεύει

Τα 8 σημάδια ότι μπορεί να περάσατε COVID-19 χωρίς να το καταλάβετε

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Όλοι γνωρίζουμε σίγουρα κάποιο συγγενικό ή φιλικό μας πρόσωπο που βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε δραματικά.

Συχνά λοιπόν πρόσφατα γεννιέται η απορία σε άτομα που δεν μολύνθηκαν επίσημα από τον ιό μήπως πέρασαν COVID-19 και δεν το ξέρουν. Ο κορωνοϊός μάλιστα μπορεί να υπήρχε στην κοινότητα ήδη νωρίτερα από όσο πιστεύαμε αρχικά. Έτσι, άνθρωποι μπορεί όντως να είχαν τον ιό και να έχουν αναρρώσει χωρίς να το γνωρίζουν, πριν ή κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ορισμένα ενδεικτικά σημεία που υποδεικνύουν ότι μπορεί να είστε ένας από τους ανθρώπους αυτούς είναι τα εξής:

  1. Ένα «κακό» κρυολόγημα: Δεν είναι ασυνήθιστο να παρουσιάσουμε κρυολόγημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αλλά αν είχατε ένα τέτοιο στα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020, υπάρχει πιθανότητα το κρυολόγημά σας να ήταν στην πραγματικότητα COVID-19. Μια διαφορά είναι ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει σημεία για 2 εβδομάδες ή περισσότερο, ενώ το κοινό κρυολόγημα συνήθως διαρκεί λίγες ημέρες μόνο. Και σε αντίθεση με το κρυολόγημα, η COVID-19 συνήθως συνοδεύεται από πυρετό και αναπνευστικά συμπτώματα.
  2. Δύσπνοια: Η δύσπνοια δεν είναι συνήθως σύμπτωμα κοινού κρυολογήματος ή γρίπης, αλλά χαρακτηριστικό της COVID-19. Θυμίζει συχνά τη δύσπνοια  που εμφανίζεται στις κρίσεις πανικού, αλλά φυσικά διαρκεί πολύ περισσότερο και συνοδεύεται και από άλλα σημεία ή συμπτώματα.
  3. Επίμονος βήχας: Εάν είχατε ξηρό βήχα που χρειάστηκε χρόνο για να φύγει, θα μπορούσατε να έχετε περάσει COVID-19. Ο βήχας συνήθως αρχίζει ήπια, αλλά χειροτερεύει τις επόμενες 5-7 ημέρες και μπορεί να κρατήσει ακόμη περισσότερο.
  4. Κόκκινα, υγρά μάτια: Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας συμβουλεύουμε να πλένουμε συχνά τα χέρια και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει και τα μάτια μας. Εάν λοιπόν παρουσιάσατε επιπεφυκίτιδα (κόκκινα ή ροζ μάτια), δακρύρροια ή θολή όραση, μπορεί αυτό να προκλήθηκε από τον κορωνοϊό.
  5. Αίσθημα παλμών, ή πόνος στο στήθος: Η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει και την καρδιά μας. Αν λοιπόν νιώθατε να χτυπάει γρήγορα ή να φτερουγίζει ή αν είχατε σφίξιμο στο στήθος σας μπορεί να είχατε  κορωνοϊό. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται ακόμη και για 2 εβδομάδες σε ήπιες περιπτώσεις ή για 6 εβδομάδες σε πιο σοβαρές.
  6. Αίσθημα αδικαιολόγητης κόπωσης: Αν είχατε ακραία κόπωση που δεν βελτιωνόταν με τον καλό ύπνο, θα μπορούσε να είναι σημάδι κορωνοϊού. Το αίσθημα αυτό μπορεί να επανέλθει σε μέρες ή μερικές φορές εβδομάδες αργότερα, ανάλογα με το άτομο.
  7. Απώλεια όσφρησης, ή γεύσης: Εάν τα φαγητά και τα ποτά σας φαινόταν να έχουν διαφορετική γεύση από το συνηθισμένο ή αν δεν είχαν γεύση ή αν δεν μπορούσατε να μυρίσετε καλά για μερικές εβδομάδες, θα μπορούσατε να έχετε μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Ως και 80% των ανθρώπων που είναι θετικοί έχουν τέτοιο πρόβλημα.
  8. Τεστ αντισωμάτων: Οι άνθρωποι που νόσησαν εμφανίζουν συνήθως υψηλούς τίτλους αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού. Βέβαια, ο χρόνος παρουσίας τους στο σώμα ποικίλει από άτομο σε άτομο. Επίσης, αν έχετε εμβολιαστεί όπως πρέπει, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πάντα την προέλευσή τους.

Write A Comment