Μαιευτική - Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Ο κορωνοϊός επιτίθεται στον πλακούντα. Τι κίνδυνος υπάρχει

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Τι έδειξαν αναλύσεις σε 12 χώρες του κόσμου. Ποια είναι η συνέπεια της επίθεσης αυτής και πόσο επικίνδυνη είναι. Σε ποιες εγκύους παρατηρήθηκε. Τι λένε οι ερευνητές.

Ο νέος κορωνοϊός είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για τον αναπτυσσόμενο πλακούντα, καθώς μπορεί να του επιτεθεί και να αρχίσει να τον καταστρέφει, προειδοποιεί διεθνής ομάδα επιστημόνων. Η επίθεση αυτή στερεί από το έμβρυο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατό του μέσα στη μήτρα.

Έως τώρα, οι επιστήμονες ήξεραν πως τα παθογόνα (μύκητες, βακτήρια, ιοί) που μολύνουν τις εγκύους, μπορεί να περάσουν τον πλακούντα και να φτάσουν έως το έμβρυο. Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 όμως ως φαίνεται δρα με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Το νέο εύρημα εξηγεί γιατί είναι αυξημένα τα ποσοστά ενδομητρικού θανάτου στις εγκύους με COVID-19. Παρέχει επίσης ένα ακόμα λόγο για να εμβολιαστούν επειγόντως οι έγκυοι και όσοι γυναίκες σκέφτονται ή προσπαθούν να μείνουν έγκυοι. Και αυτό, διότι ο κίνδυνος παρατηρήθηκε σε ανεμβολίαστες εγκύους οι οποίες μολύνθηκαν από τον επικίνδυνο ιό.

Σοβαρές αλλοιώσεις
Τα νέα ευρήματα προέρχονται από την ανάλυση των πλακούντων 68 εγκύων με COVID, από 12 χώρες του κόσμου. Οι 64 από αυτές είχαν χάσει τα μωρά τους από ενδομητρικό θάνατο. Οι υπόλοιπες τέσσερις τα γέννησαν ζωντανά αλλά πέθαναν λίγο αργότερα. Όλες οι έγκυοι ήταν ανεμβολίαστες.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο κορωνοϊός είχε μολύνει όλους τους πλακούντες, οι οποίοι παρουσίαζαν σοβαρές αλλοιώσεις. Κατ’ αρχάς είχαν αυξημένα επίπεδα ινιδίνης (fibrin). Η ινιδίνη (ή ινώδες) είναι μία πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην πήξη του αίματος.

Οι πλακούντες παρουσίαζαν επίσης ενδείξεις μειωμένης αιμάτωσης και οξυγόνωσης. Ήταν επίσης νεκρωμένα τα κύτταρα που δημιουργούν τον κυριότερο προστατευτικό φραγμό μεταξύ μητέρας και εμβρύου. Τέλος, σε 66 από αυτούς βρέθηκαν συσσωρεύσεις φλεγμονωδών κυττάρων που προκαλούν τη λεγόμενη χρόνια ιστιοκυτταρική εσωτερική λαχνίτιδα (chronic histiocytic intervillositis).

«Οι αλλοιώσεις αυτές ήταν εμφανείς και στο μικροσκόπιο και δια γυμνού οφθαλμού», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Dr. David A. Schwartz, περιγεννητικός παθολογοανατόμος, πρώην καθηγητής Παθολογοανατομίας στο Ιατρικό Κολλέγιο της Τζώρτζια. «Και αυτό διότι ήταν πολύ εκτεταμένες. Ήταν κατεστραμμένο το 77,7% κάθε πλακούντα, κατά μέσον όρο. Ένα έμβρυο είναι αδύνατον να επιβιώσει μετά από τέτοιου είδους βλάβη, διότι ο πλακούντας αποτελεί το μοναδικό μέσον επιβίωσής του».

Η πλακουντίντιδα του SARS-CoV-2
Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι ο κορωνοϊός είχε μολύνει και ορισμένα έμβρυα. Ωστόσο δεν βρέθηκαν ενδείξεις πως κάποιο πέθανε εξαιτίας αυτής της μόλυνσης, πρόσθεσε ο Dr. Schwartz.

Οι βλάβες που προκαλεί ο κορωνοϊός στον πλακούντα είναι τόσο χαρακτηριστικές και μοναδικές, ώστε πλέον αποτελούν μία νέα παθολογική οντότητα. Οι γιατροί την αποκαλούν πλακουντίτιδα του SARS-CoV-2.

Τα καλά νέα είναι ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτό. «Ο κορωνοϊός φθάνει στον πλακούντα μέσω του αίματος της μητέρας», λέει ο Dr. Schwartz. «Αν περιορίσουμε την παρουσία του στο αίμα, τότε δεν θα μολυνθεί ο πλακούντας. Ο εμβολιασμός είναι το ιδανικό μέσον για να επιτευχθεί αυτό».

Επιπλέον, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ανεμβολίαστες έγκυοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής COVID, αν τις μολύνει ο κορωνοϊός. Επομένως, «τα εμβόλια μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια για μητέρες και μωρά», τόνισε ο Dr. Schwartz.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Archives of Pathology & Laboratory Medicine.

Write A Comment