Γυναίκα

3 στις 4 γυναίκες δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Τι αποκαλύπτει νέα δημοσκόπηση για τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών. Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα και ποια άλλα μπορεί να προκαλέσει. Πότε πρέπει να απευθύνονται οι γυναίκες στον γιατρό.

Οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν τα βασικά συμπτώματα που προκαλεί ο καρκίνος των ωοθηκών, με συνέπεια η διάγνωσή του να γίνεται συχνά με μεγάλη καθυστέρηση, προειδοποιεί ένας κορυφαίος βρετανικός μη κοινωφελής οργανισμός.

Σε μεγάλη δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα, ο οργανισμός Target Ovarian Cancer αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον τρεις στις τέσσερις γυναίκες δεν γνωρίζουν πως το επίμονο «πρήξιμο» στην κοιλιά είναι πολύ ύποπτο. Ούτε ότι πρέπει να πάνε στον γιατρό αν νιώθουν συνεχώς «φούσκωμα».

Ο οργανισμός λέει επίσης πως οι οικογενειακοί ιατροί δεν παραπέμπουν εγκαίρως τις γυναίκες στους ειδικούς, επειδή τα συμπτώματά που προκαλεί ο καρκίνος των ωοθηκών είναι παρόμοια με εκείνα που έχουν πεπτικά προβλήματα.

Η συνέπεια, όμως, είναι να διαγιγνώσκεται με καθυστέρηση ο συγκεκριμένος καρκίνος. Σχεδόν μία στις τρεις ασθενείς χάνουν τη ζωή τους κατά τον πρώτο χρόνο από τη διάγνωση, αναφέρει. Αυτό οφείλεται στο ότι έχει γίνει αντιληπτός σε προχωρημένο στάδιο.

Η έρευνα

Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1.000 γυναίκες. Το 79% δεν γνώριζαν ότι το επίμονο «πρήξιμο» στην κοιλιά είναι σύμπτωμα που προκαλεί ο καρκίνος των ωοθηκών.

Σχεδόν τα δύο τρίτα (το 68%) αγνοούσαν πως ο επίμονος πόνος στην κοιλιά ή το «φούσκωμα» επίσης ανήκουν στα ύποπτα συμπτώματα. Αντίστοιχα, το 97% δεν είχαν ακούσει πως είναι ύποπτο το να χορταίνουν με ελάχιστο φαγητό. Και το 99% αγνοούσαν πως η συχνουρία επίσης μπορεί να υποκρύπτει τη νόσο.

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι τέσσερις στις δέκα γυναίκες πίστευαν λανθασμένα ότι το τεστ Παπανικολάου ελέγχει και για καρκίνο των ωοθηκών. Στην πραγματικότητα όμως μπορεί να ανιχνεύσει μόνον τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

«Τα στοιχεία αυτά είναι απογοητευτικά», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Target Ovarian Cancer Annwen Jones. «Η γνώση των συμπτωμάτων είναι σωτήρια για τις ασθενείς. Πρέπει να διεξαχθούν μεγάλες ενημερωτικές εκστρατείες, ούτως ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά έγκαιρης διάγνωσης και επιβίωσης που έχει ο καρκίνος των ωοθηκών».

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Η ενημερωτική υπηρεσία του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας NHS Choices αναφέρει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί ο καρκίνος των ωοθηκών είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτά στα αρχικά στάδιά του. Συχνά προσομοιάζουν με εκείνα που προκαλούν άλλες, λιγότερο επικίνδυνες καταστάσεις. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Ωστόσο οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι τα συχνότερα συμπτώματά του είναι:

  • Αίσθημα συνεχούς «φουσκώματος»
  • Διογκωμένη (πρησμένη) κοιλιά
  • Πόνος ή ευαισθησία στην κοιλιά ή στην περιοχή μεταξύ των ισχίων (πύελος)
  • Ταχεία ανάπτυξη του αισθήματος κορεσμού της πείνας ή ανορεξία
  • Ανάγκη για ούρηση πιο συχνά ή πιο επιτακτικά από το φυσιολογικό

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει ο καρκίνος των ωοθηκών είναι:

  • Επίμονη δυσπεψία ή ναυτία
  • Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (δυσκοιλιότητα ή διάρροια)
  • Πόνος στη μέση
  • Αιμορραγία από τον κόλπο μετά την εμμηνόπαυση
  • Αίσθημα επίμονης κόπωσης
  • Ακούσια (χωρίς προσπάθεια) απώλεια βάρους

Αν έχετε οποιαδήποτε από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, το NHS Choices συνιστά να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Write A Comment