Αφιερώμα

Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down – 21 Μαρτίου 2022

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Σήμερα 21 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down. Πώς καθιερώθηκε. Ποιοι επιστήμονες διαπίστωσαν την ύπαρξη του συνδρόμου.

Η σημερινή Δευτέρα σηματοδοτεί την 16η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Συνδρόμου Down. Στις 21 Μαρτίου η φωνή των ατόμων με σύνδρομο Down και εκείνων που ζουν μαζί τους ακούγεται πιο δυνατά.

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down δεν ορίστηκε τυχαία να είναι η 21η Μαρτίου, καθώς προέκυψε από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21).

Η Ημέρα καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του Έλληνα γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα. Από τα Ηνωμένα Έθνη καθιερώθηκε το 2012.

Τι είναι το σύνδρομο Down
Το σύνδρομο Down ή αλλιώς Τρισωμία 21 ή Τρισωμία G περιγράφει μια χρωμοσωμική ανωμαλία, που περικλείει ένα σύνολο χαρακτηριστικών, τα οποία υπάρχουν εκ γενετής στους φορείς της γενετικής αυτής βλάβης και αφορούν παρεκκλίσεις στη σωματική διάπλαση, τη νοητική ανάπτυξη και την ψυχοκοινωνική εξέλιξή τους.

Η επίπτωση του συνδρόμου διεθνώς είναι 1:700 ως 1:800. Στην Ελλάδα κάποιες μελέτες προσδιορίζουν την αναλογία γεννήσεων παιδιών με σύνδρομο Down σε 1 στις 770 γεννήσεις.

Το σύνδρομο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από τον Βρετανό γιατρό John Langdon Down, όταν το 1866 πρόσεξε ότι αρκετοί άνθρωποι, οι οποίοι δεν ήταν συγγενείς, που βρίσκονταν σε διάφορα ιδρύματα είχαν παραπλήσια εξωτερικά χαρακτηριστικά.

Οι πρώτες αιτιάσεις στήριξαν την ύπαρξη του συνδρόμου σε διάφορες ασθένειες. Η πρώτη διαπίστωση ότι το σύνδρομο έχει σχέση με την ηλικία της μητέρας έγινε το 1909 και αποδόθηκε σε εκφύλιση του ωαρίου. Ωστόσο, στη συνέχεια παρατηρήθηκε ότι η ηλικία δεν ήταν ο μοναδικός επιβαρυντικός παράγοντας.

Το 1959 ανακαλύφθηκε η αιτία των σωματικών χαρακτηριστικών και των μαθησιακών δυσκολιών από τον Γάλλο γιατρό και νηπιαγωγό Ζερόμ Λεζέν. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανακάλυψη το σύνδρομο Down οφείλεται στην παρουσία, στα κύτταρα των πασχόντων, ενός τρίτου χρωμοσώματος 21, αντί των δύο, που είναι το φυσιολογικό (σ.σ. έτσι εξηγείται και ο όρος Τρισωμία 21).

Τα παιδιά με σύνδρομο Down αντιμετωπίζουν νοητική υστέρηση και μαθησιακή δυσκολία, ενώ είναι επιρρεπή σε μια σειρά από ασθένειες. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και τη συνεργασία γονιών και δασκάλων, μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Write A Comment