Ειδήσεις

Τριπλά εμβολιασμένη γυναίκα μολύνθηκε δύο φορές σε 20 μέρες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Το περιστατικό θεωρείται από τους ειδικούς πρωτοφανές. Θα παρουσιασθεί αναλυτικά στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας. Πως το σχολίασαν οι γιατροί της νεαρής γυναίκας, η οποία είναι υγειονομικός.

Ο κορωνοϊός μόλυνε μία νεαρή γυναίκα από την Ισπανία δύο φορές σε διάστημα τριών εβδομάδων και μάλιστα με διαφορετικά στελέχη. Το περιστατικό είναι πρωτοφανές, καθώς αποτελεί τη συντομότερη επαναλοίμωξη που έχει καταγραφεί έως σήμερα.

Το περιστατικό θα αποτελέσει θέμα επιστημονικής παρουσίασης στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νόσων (ECCMID). Το συνέδριο θα διεξαχθεί 23 έως 26 Απριλίου 2022 στη Λισσαβώνα.

Όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί της, η γυναίκα είναι 31 ετών και υγειονομικός. Βρέθηκε θετική για πρώτη φορά στις 20 Δεκεμβρίου 2021, στο πλαίσιο προληπτικού μοριακού ελέγχου PCR που έγινε στη δουλειά της. Ήταν πλήρως εμβολισμένη και είχε κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου 12 ημέρες νωρίτερα.

Η ασθενής, η οποία δεν είχε συμπτώματα, μπήκε σε καραντίνα για 10 ημέρες. Παρέμεινε ασυμπτωματική και έτσι επέστρεψε στην εργασία της. Στις 10 Ιανουαρίου 2022, μόλις 20 ημέρες μετά το αρχικό θετικό τεστ, άρχισε να μη νιώθει καλά. Παρουσίασε βήχα, πυρετό και γενικευμένη κακουχία. Υποβλήθηκε πάλι σε PCR, που επίσης βγήκε θετικό.

Ωστόσο η γονιδιακή ανάλυση που έγινε στα δύο δείγματα έδειξε ότι την πρώτη φορά την είχε μολύνει η παραλλαγή Δέλτα που είχε δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Την δεύτερη φορά όμως είχε νοσήσει από την παραλλαγή Όμικρον.

Τι σημαίνει το περιστατικό

Η παραλλαγή Όμικρον είναι η πιο μεταδοτική που έχει έως τώρα αναπτύξει ο κορωνοϊός. Έχει επίσης την ικανότητα να διαφεύγει από την ανοσία των εμβολίων και των προγενέστερων λοιμώξεων.

Αυτό ακριβώς αποδεικνύει και το συγκεκριμένο περιστατικό, λέει η Dr. Gemma Recio, από το Ινστιτούτο Català de Salut, στην Tarragona της Ισπανίας. Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν έχει περάσει κάποιος την COVID-19, δεν πρέπει να πιστεύει πως είναι προστατευμένος από την επαναλοίμωξη. Και αυτό ισχύει ακόμα και για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τουλάχιστον, όμως, «ο τριπλός εμβολιασμός και η νόσηση μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και νοσηλείας στο νοσοκομείο», πρόσθεσε. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα έως τώρα δεδομένα με την παραλλαγή Όμικρον που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός.

Η Dr. Recio τόνισε ακόμα πως το περιστατικό αποδεικνύει επίσης ότι είναι σημαντικό να γίνεται γονιδιωματική ανάλυση στα θετικά δείγματα:

  • Των πλήρως εμβολιασμένων ασθενών
  • Των ασθενών με επαναλοιμώξεις

Αυτού του είδους η παρακολούθηση θα επιτρέψει την ανίχνευση παραλλαγών που μπορούν να διαφύγουν της ανοσιακής απόκρισης, εξήγησε.

Write A Comment