Αλλεργιολογία

Αλλεργίες τις Άνοιξης: Πέντε βήματα για να τις καταπολεμήσετε!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

«Την άνοιξη αν δεν την βρεις, τη φτιάχνεις» σύμφωνα με τον κορυφαίο ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.

Όμως, όσο όμορφη είναι σαν εποχή, άλλο τόσο εφιαλτική γίνεται για εκατοντάδες συμπολίτες μας, που θεωρούν τους τρεις ανοιξιάτικους μήνες, Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, ως τους χειρότερους του χρόνου, καθώς βρίσκονται «αιχμάλωτοι» των αλλεργιών και της γύρης. Έτσι, τρέμουν στην ιδέα να βγουν στην εξοχή ή να γυμναστούν στη φύση και προτιμούν να κλείνονται μέσα στο σπίτι, μέχρι να περάσει η «δύσκολη» αυτή εποχή.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας Άσθματος και Ανοσολογίας, σχεδόν το 8% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχει αλλεργική ρινίτιδα. Μάλιστα εκτιμούν πως το 10% έως το 30% του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο, μπορεί επίσης να υποφέρει από τα βασανιστικά συμπτώματα της.1,2

Οι αλλεργίες της άνοιξης εκδηλώνονται με φτέρνισμα, δύσπνοια, βήχα, καταρροή, δακρύρροια, φαγούρα στο λαιμό, στα αυτιά, στον ουρανίσκο, που οφείλονται κυρίως στη γύρη των ανθισμένων δέντρων και άλλων φυτών.

 

Οι πιο συχνές ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι:

 

  • Η αλλεργική ρινίτιδα

Εμφανίζεται συνήθως με πονοκέφαλο, συνάχι, φτέρνισμα, φαγούρα και καταρροή στη μύτη. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι το γεγονός πως με βάση στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας 12.000.000 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων ετησίως δέχονται επισκέψεις ασθενών που υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα, η οποία ευθύνεται για την απώλεια χιλιάδων εργατοωρών και απουσιών από τα σχολεία.1

  • Η ρινοεπιπεφυκίτιδα

Εκδηλώνεται με παρόμοια συμπτώματα με εκείνα που προκαλεί η αλλεργική ρινίτιδα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί προβλήματα στα μάτια, όπως φαγούρα, κοκκίνισμα και δάκρυα.

  • Το αλλεργικό άσθμα

Η ήπια μορφή του αλλεργικού άσθματος εμφανίζεται με ένα «βράσιμο» στο στήθος και ένα ανεξήγητο ξερόβηχα. Αντίθετα, στην πιο σοβαρή μορφή του μπορεί να επιφέρει μόνιμο πρόβλημα στην αναπνοή.

 

Οι “υπεύθυνοι” για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες

Ο κύριος ένοχος για την εμφάνισή τους είναι η γύρη των ανθισμένων δέντρων, λουλουδιών και αγριόχορτων, που την άνοιξη κυκλοφορεί διαρκώς στην ατμόσφαιρα.

Τα αλλεργιογόνα που «φουντώνουν» τις αλλεργίες είναι:

  • η γύρη της ελιάς,
  • η γύρη του φυτού ελξίνη, γνωστό και ως αγριοβασιλικός, παρθενούλι, περδικάκι κ.ά.
  • η γύρη από τα αγριοσιτηρά (γρασίδια)
  • οι μύκητες, που πολλαπλασιάζονται λόγω της αυξημένης βλάστησης, υγρασίας και θερμοκρασίας
  • η αύξηση των ακάρεων της οικιακής σκόνης, που επίσης πολλαπλασιάζονται λόγω της κατακόρυφης αύξησης της υγρασίας και της θερμοκρασίας.

 

Πώς θα τις αντιμετωπίσετε

«Ασπίδα προστασίας» αποτελεί η όσο το δυνατόν λιγότερη έκθεση στους αλλεργιογόνους παράγοντες, που προέρχονται συνήθως από τα δέντρα και τα λουλούδια.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να μην περάσετε την άνοιξη με δακρυσμένα μάτια και χαρτομάντιλα στη μύτη.

 

  1. «Κλειδώστε» τις αλλεργίες έξω από το σπίτι

Για να κρατήσετε τις αλλεργίες εκτός σπιτιού μην ανοίγετε τις πόρτες και τα παράθυρα. Κάντε συνήθεια να αερίζετε το σπίτι το πρωί (έως τις 9.00).

 

  1. Καθαριότητα, το ήμισυ του παντός

Ένας από τους πιο απλούς κι αποτελεσματικούς τρόπους για να μειώσετε τα συμπτώματα της αλλεργίας είναι η καθαριότητα.

Καθαρίζετε συχνά το σπίτι ώστε να μειώσετε στο ελάχιστο δυνατό τα ποσοστά της γύρης, της σκόνης αλλά και των ακάρεων, που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Πλένετε συχνά τα ρούχα που φοράτε, αφήνετε τα παπούτσια έξω από το σπίτι και μην αερίζετε τα κλινοσκεπάσματα, ιδίως τις ημέρες που έχει πολύ αέρα.

 

  1. Προστατέψτε τα μάτια σας

Φορέστε γυαλιά ηλίου για την προστασία των ματιών σας από τα διάφορα αλλεργιογόνα. Στην περίπτωση που οδηγείτε μηχανή πάντα να χρησιμοποιείτε κράνος, ώστε να εμποδίζεται η δίοδος στα αλλεργιογόνα από τη μύτη και το στόμα.

 

  1. Ενημερωθείτε για τη γύρη

Υπάρχουν διάφορες ιστοσελίδες αλλά και τα δελτία καιρού που ενημερώνουν το κοινό για τα επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα στην περιοχή που βρίσκεστε. Φροντίστε να γνωρίζετε τις ημέρες που η γύρη είναι στα υψηλότερα επίπεδα, ώστε να περιορίζετε τις μετακινήσεις.

 

  1. «Ξεβουλώστε» τη μύτη

Για να ανασάνετε ελεύθερα, χρησιμοποιήστε το ρινικό σπρέι Allergy nose Forte της Naturalia, το οποίο ανακουφίζει άμεσα από τα οξεία συμπτώματα της αλλεργίας και της αλλεργικής ρινίτιδας (φτέρνισμα, καταρροή ή ρινική συμφόρηση), ενώ μπορεί να χρησιμοποιείται πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού δεν περιέχει ορμόνες ή στεροειδή.

Το Allergy nose spray Forte της Naturalia:

  • Δρα στο ρινικό βλεννογόνο αποκαθιστώντας τη φυσική του άμυνα.
  • Προσφέρει προστασία κατά της αλλεργικής ρινίτιδας, των ακάρεων, της οικιακής σκόνης, καθώς και των αλλεργιογόνων που προέρχονται από τα οικόσιτα ζώα.
  • Τα φυσικά άλατα που περιέχει διευκολύνουν όχι μόνο την αναπνοή αλλά δημιουργούν και ένα λεπτό στρώμα το οποίο εμποδίζει τη διέλευση των αλλεργιογόνων.
  • Είναι κατάλληλο για μακροχρόνια χρήση, καθώς δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες από τη χρήση του.

Write A Comment